(sändes även den 11/10)
TISDAG DEN 15 OKTOBER
=====================
- SCB: KPI (def) september kl 8.00
Första publiceringen av "snabb-KPI" visade att KPIF-inflationen sjönk till 1,1 procent från 1,2 procent, medan den underliggande KPIFX-inflationen sjönk till 2,0 från 2,2 procent. Båda var en tiondel över Riksbankens prognos.
Nu kommer det "definitiva" utfallet med detaljerna och underliggande grupper. Enligt Infronts prognosenkät väntas utfall i linje med "snabb-KPI", men med en liten uppåtrisk för KPIF-inflationen (till 1,2 procent).
- Riksdagen: finansutskottet håller en öppen utfrågning av Riksbankens direktion om penningpolitiken kl 9.00
Riksbankens huvudscenario är att sänka räntan med 25 punkter i november och december, men de har öppnat för 50 vid behov. Den senaste tidens data pekar mer mot att Riksbanken kan nöja sig 25 punkter i november, och marknadens prissättning går också i den riktningen.
ONSDAG DEN 16 OKTOBER
=====================
- Storbritannien: KPI september kl 8.00
Inflationstakten låg kvar på 2,2 procent i augusti. Bank of England har sänkt räntan en gång men gjorde en paus i september. BOE-chefen Andrew Bailey har dock öppnat för att de kan bli mer "aktivistiska" i penningpolitiken om det kommer mer goda nyheter om inflationen.
TORSDAG DEN 17 OKTOBER
======================
- EMU: KPI (def) september kl 11.00
Det preliminära utfallet visade en nedgång i inflationstakten till 1,8 procent från 2,2 procent, första gången under målet sedan juni 2021. Kärninflationen sjönk till 2,7 från 2,8 procent.
- USA: detaljhandel september kl 14.30
Steg med 0,1 procent i september, och väntas nu ha ökat med 0,3 procent. Exklusive bilar väntas uppgången bli 0,1 procent.
"Detaljhandeln visade sannolikt en robust utveckling igen i september. Privatkonsumtionen var därmed åter en viktig tillväxtmotor det senaste kvartalet", skriver Commerzbank.
- ECB: räntebesked kl 14.15
Väntas sänka räntan med 25 punkter till 3,25 procent.
"Svagare tillväxtindikatorer än väntat, och en nedgång i inflationen, stöttar argumenten för en räntesänkning från ECB", skriver Danske Bank.
De ser mycket begränsad framåtblickande guidning vid mötet, och att ECB behåller sin databeroende hållning om att agera från möte till möte, som de gjort de senaste kvartalen.
Innan decembermötet, då det kommer nya prognoser, väntas sedan en rad viktiga data i form av PMI, KPI, löner och arbetsmarknad. Marknaden har dragit ned sina förväntningar och ser knappt 50 punkters sänkning i år och knappat 100 punkter nästa år.
FREDAG DEN 18 OKTOBER
=====================
- Japan: KPI september kl 1.30
Kärninflationen har stigit och låg i augusti på 2,8 procent. Bank of Japan vill se en uthållig uppgång i inflationen och lönerna innan de fortsätter att höja räntan.
- Kina: BNP 3 kv kl 4.00
Tillväxttakten väntas ha sjunkit något från 4,7 procent andra kvartalet till 4,6 procent under tredje. För september väntas en lite ökad årstakt i såväl detaljhandeln som i industriproduktionen, jämfört med augusti.
Policyföreträdare har fortsatt talat om att årets tillväxtmål på "cirka 5 procent" är inom räckhåll. Utfallsdata sedan sommaren har dock varit oroväckande svaga.
- SCB: arbetslöshet september kl 8.00
Den säsongsrensade arbetslösheten sjönk till 8,3 procent i augusti från 8,6 procent i juli. Enligt Infronts prognos väntas nu en uppgång till 8,4 procent i september.
Swedbank ser en uppgång till just 8,4 procent i september, vilket skulle ge ett kvartalsutfall på 8,4 procent.
Efterfrågan på arbetskraft fortsatte att visa en dämpad utveckling enligt Arbetsförmedlingens data och antalet varsel har varit på förhöjda nivåer för att vara
sommarmånader. Även inköpschefsindex för tjänstesektorn signalerar en dämpad situation för sysselsättningen.
"Arbetsmarknaden brukar följa utvecklingen i BNP med eftersläpning och ännu har inte tillväxten varaktigt vänt upp. Vi räknar därför med att utvecklingen på arbetsmarknaden
fortsätter att gå trögt och att arbetslösheten vänder nedåt igen först under andra kvartalet 2025", skriver Swedbank.