MERCK: PLANER PÅ LANSERA CIRKA 20 TILLVÄXTDRIVARE KOMMANDE ÅR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska läkemedelsbolaget Merck planerar enligt bolagets vd Rob Davis att lansera vad han beskriver som ungefär 20 nya tillväxtdrivare under kommande år som samtliga var för sig har en blockbusterpotential. Det motsvarar en årlig potentiell försäljning på minst 1 miljard dollar. Tanken är att dessa ska kompensera för patentutgången för bolagets storsäljande cancerläkemedel Keytruda senare under detta decennium.
Det skriver läkemedelssajten Fierce Pharma.
Under helåret 2024 hade Keytruda en försäljning om 29,5 miljarder dollar och utgjorde 46 procent av bolagets intäkter.
"Den optimala punkten vi ser ligger i intervallet 1 till 15 miljarder dollar", sade Rob Davis angående förvärv under en telefonkonferens på onsdagen i samband med förvärvet av Verona Pharma för ungefär 10 miljarder dollar. Han indikerade samtidigt att bolaget kan vara villiga att gå längre än i händelse av att Merck hittar rätt möjlighet.
Under de senaste åren har Merck gjort två större förvärv i denna storleksordning. Under 2011 förvärvade bolaget Acceleron för 11,5 miljarder dollar med läkemedlet Winrevair vid behandling av pulmonell arteriell hypertension, ett tillstånd av högt blodtryck i lungornas pulsådror.
Två år senare, 2023, förvärvades Prometheus för upp till 10,8 miljarder dollar med en tillgången PRA023 i sen forskningsfas vid behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar.
Förvärvet av Verona Pharma gjordes till en premiumvärdering om 23 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. I förvärvet får Merck tillgång till läkemedlet Ohtuvayre, en inhalationsbehandling mot kroniskt obstruktiv lungsjukdom (COPD).
I det första kvartalet 2025 sålde Ohtuvayre för 71 miljoner dollar. Läkemedlet har dubbel verkningsmekanism med en kombination inom läkemedelsklasserna PDE3 och PDE4 och avser då både att öppna upp luftvägarna hos patienterna såväl som att minska inflammationen.
I augusti 2024 lanserades Ohtuvayre i USA. Mercks chef för humanhälsa, Jannie Oosthuizen, uppgav under telefonkonferensen att marknaden för COPD väntas växa från 17 till 27 miljarder dollar vid 2032.
Andra konkurrenter inom COPD-området går att finna i brittiska Glaxosmithkline, Amgen och Astra Zeneca och Regeneron och Sanofi.
Efter en försening fick Glaxosmithkline i maj godkännande för sitt COPD-läkemedel Nucala som en tilläggsbehandling vid sidan av underhållsbehandling hos patienter som inte fått tillräcklig kontroll på sjukdomen och har en förhöjd nivå av eosinofiler, en typ av vita blodkroppar.
Amgen och Astra Zeneca har förhoppningar om att deras astmaläkemedel Tezpire ska få ett godkännande inom COPD.
Under förra året fick Regeneron och Sanofi godkännande av Dupixent för patienter som upplever försämringar med COPD. De båda bolagen har dessutom en COPD-kandidat, itepekimab, som utvärderas i två fas 3-studier.