NIBE: LÄGRE RÄNTOR KOMMER SKAPA BÄTTRE FÖRUTSÄTTNINGAR – VD (NY)
(Tillägg: de två sista frågorna om Tyskland och USA)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nibe har upplevt att de lägre räntorna gjort att kunderna kommer tillbaka till en positivare hållning.
Det säger värmeteknikföretagets vd Gerteric Lindquist till Nyhetsbyrån Direkt.
Det gångna kvartalet var enligt Gerteric Lindquist i linje med bolagets förväntan med en viss återhämtning i efterfrågan, även om det råder en fortsatt försiktighet. Nibes marginaler stöddes av de tidigare genomförda kostnadsåtgärderna. Bolaget tror på en fortsatt återhämtning i marknaden.
"Att räntorna har kommit ned betyder att kunderna kommer tillbaka till en positivare hållning, och det talas till och med om ytterligare räntesänkningar vilket vi tror kommer att skapa bättre förutsättningar. Det är därför vår ambition ligger fast", säger han angående ambitionen att i år komma tillbaka till en rörelsemarginal inom respektive affärsområdes historiska intervall.
Kvartalets rörelsemarginal för koncernen på 8,1 procent var högre än analytikers förväntan vid 7,8 procent enligt Infront. Är du nöjd med utfallet?
"Man ska aldrig vara nöjd, men som jag sade inledningsvis – vi har en plan som vi har arbetat ut och kommunicerat. Man blir stärkt i sin uppfattning att vi har gjort korrekta bedömningar. Den politiska turbulensen ligger utanför vår kontroll och det gör även valutaförstärkningen, som vi inte hade förväntat oss", säger han samtidigt.
Nibe uppger sig i delårsrapporten vara väl medvetna om att den något oväntade förstärkningen av den svenska valutan, liksom alla pågående tullutspel, inte underlättar realiserandet av ambitionen.
Effekterna av den starka kronan blev oväntat stora?
"Vi har ju vant oss vid en något svagare svensk valuta. Traditionellt brukar kronan gå åt andra hållet (försvagning) när det är turbulent i världen. Nu får vi se om det håller sig över tiden och vilken nivå kronan etablerar sig på."
Tullsituationen har hittills varit något som har legat framför oss. På sistone har den blivit allt mer verklighet. Hur har det påverkat er och kunderna?
"Vi har väldigt kontinentorienterade bolag. Det har att göra med att vi under vår expansionsfas har förvärvat företag som har varit starka på sina hemmamarknader. Under pandemin såg vi hur besvärligt det är att ha långa leveranskedjor så vi har försökt att hitta produkter till respektive kontinent på respektive kontinent, så tullarna är inget som påverkar oss. Det kanske låter kaxigt att säga, men med det upplägg vi har är det inget som oroar oss varje dag. Sedan vet man förstås aldrig vilka utspel som kommer", konstaterar Nibe-chefen.
Du har tidigare sagt något i stil med att ni kanske köper någon enstaka skruv från någon annan kontinent än där produkten säljs. Det kan låta oväntat i en värld med globala leverantörskedjor?
"Det kan jag ha sagt någon gång, men det är så att i en värmepump som tillverkas i Europa har man exempelvis ett visst elsystem med 50 hertz och det är andra frekvenser på andra marknader. Det är ganska naturligt att man tillverkar där kunden finns."
Vad är budskapet kring åtgärdsprogrammet? Under 2024 hade ungefär tre fjärdedelar av den totala årliga besparingen realiserats?
"Hela åtgärdsprogrammet är genomfört, precis som vi sade i bokslutsrapporten. Det är det som också hjälper oss med marginalbilden nu. Kostymen är anpassad till de antaganden som vi har gjort när det gäller den framtida volymutvecklingen."
Finns det ytterligare tillkommande effekt i andra kvartalet?
"Det är svårt att vara så precis, men det ska hjälpa oss ett tag framöver får man säga. Alla effekter realiserades inte i fjol och har inte hunnit realiseras hela vägen igenom nu heller."
Har något klarnat för er kring vad den nya tyska regeringen kommer att göra på energiområdet?
"Det är väl inga tydliga signaler. Konsumenternas ansökningar i vår värld om fortsatta stöd ger oss råg i ryggen. Regeringen har inte sagt att 'alla stöd ska tas bort och att miljön inte ska förbättras', utan det är snarare så att regeringen vänder sig mot byråkrati och det kan vara en poäng med det. Det kanske går tillbaka till Mario Draghis EU-rapport om att byråkratin inte ska tynga för mycket", svarar Gerteric Lindquist.
I USA pågår vissa förhandlingar i kongressen kring miljöinvesteringslagstiftningen IRA?
"Vi avvaktar det och vad det verkligen kommer att innebära. Om de ska spara blir det väl något förslag, men det får vi diskutera med våra organisationer där borta, precis som vi gjorde när Trump tillträde 2017. Då var det också diskussion kring det hela, men sedan blev det ju ändå en vettig framtidslösning, så jag tror att man får bida tiden innan man konkluderar för mycket där", resonerar Nibe-chefen.
På torsdagsförmiddagen var Nibe-aktien ned 6 procent på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har aktien stigit 1 procent. Under fjolåret backade aktien 39 procent. Börsvärdet uppgår i skrivande stund till 78 miljarder kronor.