PPI: HAR POTENTIAL GÖRA AFFÄRER FÖR YTTERLIGARE 3 MDR NOK – ILIJA BATLJAN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det norska fastighetsbolaget Public Property Invest - eller PPI - rapporterade hyresintäkter om 233 miljoner norska kronor i det andra kvartalet (164) samtidigt som både driftnetto och förvaltningsresultat ökade tydligt mot jämförelsesiffran. Aktien som gått starkt på börsen under 2025 backar 3 procent i kölvattnet av bolagets rapport.
"Det är ett väldigt starkt kvartal med hyresintäkter upp 42 procent samtidigt som förvaltningsresultatet är upp 51 procent", säger PPI:s investeringschef Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.
Det andra kvartalet var ännu ett transaktionsintensivt kvartal för PPI som under perioden förvärvat 16 fastigheter i Norge och tre i Finland. Enligt Ilija Batljan finns det ytterligare affärer för PPI att göra på den finska marknaden.
"Vi ser att det finns väldigt goda möjligheter att göra fler bra affärer i Finland. Finland är en marknad som är lite senare än Sverige i cykeln vilket innebär att man fortsatt kan göra affärer med väldigt bra direktavkastning", säger han och adderar:
"Just nu finns det ett yieldgap på kanske 100 punkter att hämta i Finland."
Enligt Ilija Batljan har den finska fastighetsmarknaden lite lägre likviditet i och med att många av de finska fonderna som tidigare har varit aktiva i marknaden har haft problem med balansräkningen, vilket enligt PPI-chefen "öppnar möjligheter för nya aktörer med finansiella muskler att göra fler affärer."
Och då är ni en av dem?
"Ja vi är en av dem och vi har potential att göra affärer för kanske ytterligare 3 miljarder norska kronor med bibehållen stark kreditrating. Kan man då få bättre yield i Finland med långa 15-20 årsavtal så blir det bra möjligheter för affärer."
Trots potentialen i Finland så är det Norge som är PPI:s hemmamarknad vilket aktiviteten i det andra kvartalet skvallrar om med 16 förvärv.
"Norge är fortsatt vår huvudmarknad och där ser vi fortsatt bra möjligheter att göra bra affärer. Vi har några större pågående affärer i Sverige och vi jobbar på att göra ytterligare i Finland", säger Ilija Batljan.
Under torsdagen rapporterade norska Børsen att rekordmånga norska kommuner blöder pengar. Enligt KS, Norges motsvarighet till SKR, så har 180 kommuner mycket begränsat ekonomiskt handlingsutrymme och listas därmed i en "röd kategori", vilket är en fördubbling jämfört med 2022, enligt Børsen.
Ser ni att det finns möjligheter här att göra fler affärer med kommuner i Norge likt SBB gjorde i Sverige?
"Det ser vi goda möjligheter att göra. PPI men också SBB så småningom kommer behöva hjälpa med finansiering av social infrastruktur. Behoven är stora och kommuner har väldigt stora utmaningar och då är det viktigt med kompletterande aktörer som kan bidra med att se till så att det finns äldreboenden, skolor och verksamhetslokaler för viktiga samhällsverksamheter. "
I samband med att norska Aker klev in i både SBB och PPI:s ägarlistor i maj så gläntade Ilija Batljan i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt för att PPI "så småningom" ska ta sig in på andra större marknader i Europa. Det är dock inget som kommer att ske i närtid.
"Vi har fullt fokus på Norden, men vi har en åldrande befolkning över hela Europa och vi ser stora behov när det gäller äldreboenden, och fastigheter för polis, kriminalvård och försvar, och då kommer det krävas kompletterande aktörer som kan social infrastruktur", säger Ilija Batljan.
På den privata fronten så meddelade Ilija Batljans privata ägarbolag IB Invest i början på juni utfallet från de återköpserbjudanden av utestående obligationer som kommunicerades den 5 juni. Enligt ett viktat genomsnitt tackade 20 procent av obligationsinnehavarna ja, i form av fem procent av innehavarna i den största av obligationerna och 40 procent i den mindre
Hur går processen i dina privata bolag. Kommer du komma med ett nytt återköpserbjudande?
"Vi har en dialog med våra obligationsägare och vi fortsätter att bedriva verksamhet för att det ska bli bra för alla aktörer"
Hur är den dialogen, är den konstruktiv eller börjar det bli dålig stämning?
"Det är aldrig dålig stämning, det gäller bara att jobba på."