RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR VÄNDE UPP, EURON UNDER 1:17 MOT DOLLARN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna vände uppåt på torsdagseftermiddagen samtidigt som euron försvagades under 1:17 mot dollarn. Kronan var stabil mot euron men tappade 3 öre mot dollarn.
Inga konkreta förslag har ännu kommit i tullförhandlingarna mellan USA och EU.
Här hemma visade SCB-statistik att BNP-indikatorn för maj sjönk 0,2 procent samtidigt som april-utfallet reviderades ned från +0,4 till +0,2 procent. Jämfört med ett år tidigare ökade indikatorn 0,5 procent.
"Svensk ekonomi backade något i maj, tyngd av lägre produktion bland näringslivets tjänsteproducenter och i offentliga myndigheter. Sett från ekonomins användningssida förklarades utveckling bland annat av nedgångar i hushållens konsumtion och i en försvagning av varuhandelsnettot", sade Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB, i en kommentar.
Hushållens konsumtion sjönk 1,2 procent i maj jämfört med föregående månad och SCB noterade att konsumtionen inom tre av de fyra störst viktade branschaggregaten minskade i maj jämfört med april.
Andra data visade att produktionen i det svenska näringslivet sjönk 0,1 procent i maj jämfört med månaden före, säsongsrensat. Industrisektorn ökade 0,6 procent under månaden medan tjänstesektorn minskade med 0,5 procent. Byggsektorns produktion minskade med 0,9 procent.
Vidare minskade industrins orderingång i Sverige 1,4 procent i maj jämfört med månaden före, säsongsrensat. Orderingången från hemmamarknaden minskade 0,8 procent i maj medan orderingången från exportmarknaden ökade 0,3 procent.
Nordea påminde om att både BNP-indikatorn och hushållens konsumtion brukar vara volatila och att de därför tar maj-siffrorna med en nypa salt.
"Sammantaget skapar den svaga hushållskonsumtionen i maj i kombination med det dystra konsumentförtroendet viss tvekan om återhämtningen av den inhemska efterfrågan på kort sikt. Den övergripande bedömningen är dock att förutsättningarna finns för en gradvis återhämtning framöver. Även om dagens siffror har en duvaktig anmärkning förväntar vi oss att Riksbanken ligger kvar på 2,0 procent", skrev banken i ett kundbrev.
SEB:s Olle Holmgren noterade att den svagare BNP-indikatorn med den stora nedgången i hushållskonsumtionen sätter ett stort frågetecken kring den svenska återhämtningen och pekar på kombinationen av svag hårddata och bakslag för sentimentindikatorer, som belyser nedåtrisker för deras BNP-prognos för 2025 (1,6 procent) och även för Riksbankens reviderade uppskattning från juni (1,2 procent).
Norska inflationssiffror visade att kärn-KPI steg till 3,1 procent i juni, upp från 2,8 procent i maj, strax över väntade +3,0 procent.
Handelsbanken konstaterade att utfallet var i linje med både deras och Norges Bank prognoser, och stödjer centralbankens planer på en ny räntesänkning i september.
"Vi fortsätter att förvänta oss att Norges Bank kommer att genomföra ytterligare en räntesänkning i år, troligen i september. Marknaderna prisar för närvarande in två sänkningar, men vi tror att det kan vara för mycket med tanke på det fortfarande höga underliggande pristrycket", skrev Handelsbanken i ett kundbrev.
I Danmark steg samtidigt konsumentpriserna mer än väntat i juni, +1,9 procent. Det var högre än förväntningarna på 1,7 procent. Även kärninflationen ökade till 1,9 procent, den högsta nivån sedan början på 2024.
USA-räntorna, som sjönk lite till efter svensk stängning på onsdagen, vände uppåt efter att antalet nyanmälda arbetslösa kommit in något lägre än väntat. Tvåårsräntan var vid torsdagens stängning oförändrad på 3,88 procent och tioåringen 1 punkt ned på 4,37 procent.
Brasiliens real försvagades med 2 procent mot dollarn efter att Trump hotat landet med 50-procentiga tullar. Trump motiverade hotet med landets "häxjakt" mot den förre presidenten Jair Bolsanaro.