Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
14 Jul, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: KORTA USA-RÄNTOR NGT NER, TULLHOT, POWELLHOT

Uppdaterad:
14 Jul, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna fortsatte stiga en stund efter svensk stängning på fredagen, men uppgången gröptes ur inför USA-stängning. Dollarn handlades samtidigt aningen lägre mot euron och japanska yen jämfört med tidigare på fredagseftermiddagen.

Tidigare på fredagen hade USA-räntorna stigit i spåren på nya tullutspel från USA:s president Donald Trump, däribland 50-procentiga tullar på import från Brasilien och 35-procentiga tullar på vissa varor från Kanada. Men trots presidentens löften kom dock inget besked om EU-tullar på fredagen.

Fedchefen i Chicago, Austan Goolsbee, sade till Wall Street Journal på fredagskvällen att de nya tullbeskeden ytterligare grumlar inflationsbilden och gör det svårare för honom att stödja de räntesänkningar som Trump kräver.

"Ju mer vi lägger till saker till mixen desto svårare blir det att lista ut, 'stiger priserna eller inte'", sade han.

På fredagskvällen rapporterade bland annat Wall Street Journal om att rådgivare i Vita Huset ökar trycket i sin kampanj mot Fedchefen Jerome Powell med anklagelser om att antingen ljög för kongressen om en renovering av Feds huvudkontor, alternativt misskötte den allvarligt.

Enligt WSJ har anklagelserna öppnat ett nytt spår i attackerna mot Fedchefen som en del i försöken att förmå honom att sänka räntan. Det följer på president Trumps krav om att Fed ska beakta räntekostnaderna på USA:s statsskuld i räntebesluten, något centralbanken har motsatt sig starkt efter att den fick sitt oberoende från finansdepartementet 1951.

FHFA-chefen William Pulte publicerade ett uttalande som antyder att Fedchefen planerar att lämna sin post.

"Jag är uppmuntrad av rapporter om att Jerome Powell överväger att avgå. Jag tror att detta kommer att vara rätt riktning för Amerika, och ekonomin kommer att blomstra", skrev William Pulte i uttalandet.

Det är dock oklart vilka uppgifter Pulte hänvisade till.

Enligt Austan Goolsbee kan dock inte en potentiellt mer Trumpvänlig ersättare till Jerome Powell räkna med att kunna fatta vilka räntebeslut han vill.

"Jag är fortfarande ganska säker på att kulturen inom Fed är sådan att alla tar jobbet på största allvar och inser hur viktigt det är med oberoende från politisk inblandning", sade han.

George Saravelos, global analyschef vid Deutsche Bank, skrev i ett kundbrev på lördagen att marknaden för närvarande endast prisar in en mycket låg sannolikhet för att Powell kommer att ersätta i förtid. Däremot indikerar den korta räntekurvan att ett skifte i penningpolitiken kan komma andra kvartalet 2026, då Powells mandatperiod har löpt ut.

Deutsche Bank bedömer dock att ett avskedande av Powell är en av de mest underprissatta eventriskerna under de kommande månaderna, och i det fall Fedchefen skulle tvingas bort i förtid bedömer Saraavelos att marknaderna skulle reagera kraftigt.

"Det är uppenbart att investerare sannolikt skulle tolka en sådan händelse som en direkt attack mot Feds oberoende vilket skulle sätta centralbanken under extrem institutionell press. Och med Fed i spetsen för det globala dollarbaserade monetära systemet så är det uppenbart att konsekvenserna skulle ge genljud långt utanför USA:s gränser", skrev George Saravelos.

På lördagen kom till slut Trump brev om EU-tullarna; beskedet blev att 30 procentiga tullar opå import från EU (och Mexiko) kommer att införas den 1 augusti.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen svarade att detta skulle vara till skada för båda sidor av Atlanten, och att "är redo att fortsätta att arbeta mot en överenskommelse till den 1 augusti". Hon varnade dock samtidigt för att EU är redo att införa mottullar "om det skulle krävas".

ING Economics noterar på måndagsmorgonen att det är för tidigt att drabbas av panik angående de nya amerikanska tullhoten; det är nära tre veckor kvar att försöka hitta en vänskaplig lösning.

"Vi har gett upp försöken att spekulera om några långsiktiga strategier i dessa handelsförhandlingar. Men vad breven de senaste dagarna, i synnerhet breven till EU och Mexiko, visar är att vi närmar oss ett avgörande skede", skriver ING Economics i ett kundbrev.

Asiatiska börser noterar en blandad men mestadels något positiv utveckling efter en helg då nya amerikanska tullbesked har handlat om annat än Asien. Terminshandeln indikerar dock en mycket svag börsöppning i Europa senare på måndagen, och en något mindre svag öppning i New York.

USA-räntorna sjunker något i kortare löptider i tidig handel på mångagsmorgonen, euron sjunker vidare tillbaka mot dollarn efter ett försök på uppsidan i den inledande handeln.

Kinas export ökade 5,8 procent i juni jämfört med juni 2024. Det var upp från +4,8 procent i maj och något över väntade +5,0 procent. Handelsöverskottet steg till 114,8 miljarder dollar i juni, från 103,2 miljarder i maj.

SCB publicerar ordinarie KPIF-data för juni klockan 8.00. Enligt "flash-KPI" steg inflationen betydligt mer än vad både marknaden och Riksbanken hade räknat med, detaljer i dagens data kan avgöra allvaret i den avvikelsen.

I övrigt är måndagens makrodatakalender relativt tunn. Senare i veckan riktas blickarna kanske främst mot tisdagens BNP-data för andra kvartalet från Kina samt amerikanska KPI-data för juni.



              måndag kl 5.40 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:5881 (9:5565) EUR/USD 1:1676 (1:1679)
EUR/SEK 11:1994 (11:1615) USD/JPY 147:35 (147:47)
Jp obl 2 0,76 (0,77) Jp obl 10 1,49 (1,51)
Ty obl 2 1,89 (1,92) Ty obl 10 2,71 (2,73)
US obl 2 3,86 (3,91) US obl 10 4,41 (4,41)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.