Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
16 Jul, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: LÅNGA USA-RÄNTOR UPP, DOLLARN STÄRKS NÅGOT

Uppdaterad:
16 Jul, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntor på lång sikt steg några punkter efter svensk stängning på tisdagen och fortsatte att röra sig något högre under den asiatiska handeln på onsdagen. Samtidigt stärktes dollarindexet till 98,55.

Tisdagens amerikanska KPI-statistik visade en ökning på 0,3 procent i juni jämfört med maj. På årsbasis steg KPI med 2,7 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Den underliggande inflationen, exklusive livsmedel och energi, ökade med 0,2 procent i juni och 2,9 procent på årsbasis, vilket var lägre än förväntat för femte månaden i rad.

Den oväntat svaga statistiken har väckt nya frågor om effekterna av Trumps tullpolitik och hur denna påverkar ekonomin. Inom Federal Reserve råder delade meningar om den framtida penningpolitiken.

I ett kundbrev konstaterar Wells Fargo att det finns "obestridliga bevis" på att tullarna redan har påverkat konsumentbeteendet. "Konsumenterna försköt vissa inköp före tullarna i mars och april. Fordonsförsäljningen steg i mars till en nivå som inte setts sedan före pandemin, men har sedan dess minskat", skriver banken.

De senaste veckorna har medlemmar i FOMC uttryckt olika åsikter om USA:s ekonomiska aktivitet och inflation. Två FOMC-medlemmar, Christopher Waller och Michelle Bowman, som båda är tillsatta av Trump, har stött en räntesänkning i juli. Även om de tillhör en minoritet, har vissa ledamöter öppnat för sänkningar senare i år, medan andra vill avvakta på grund av osäkerheten kring tullarna.

Dallas Fed-chef Lorie Logan sade att även om de nuvarande räntenivåerna troligen behöver ligga kvar ett tag för att dämpa inflationen, kan läget förändras snabbt.

Sammanfattningsvis tror jag att vi måste hålla fast vid nuvarande politik för att få inflationen tillbaka till målet på ett hållbart sätt, samtidigt som vi kan bibehålla maximal sysselsättning med en blygsamt restriktiv penningpolitik, sade Logan.

Hon öppnade även för ett alternativt scenario och tillade att "det är möjligt att en kombination av mjukare inflation och en försvagad arbetsmarknad kommer att kräva lägre räntor snart."

Marknadens förväntningar på septembermötet steg från cirka 40 före KPI till 47 procent för oförändrad, enligt CME Fed Watchtool.

"Med riskerna fortfarande lutande på uppsidan förväntar vi oss att Fed kommer att hålla räntorna oförändrade tills de får mer klarhet om riskerna för inflation och arbetsmarknaden," skriver strateger på JP Morgan Chase. De förväntar sig att den första räntesänkningen kommer i december.

"Även om en eventuell tullinducerad inflation sannolikt kommer att vara kortvarig, skulle det vara klokt för Fed att avvakta i minst några månader till", säger Seema Shah på Principal Asset Management.

De asiatiska börserna föll på onsdagen, i spåren av nedgången på Wall Street. Marknaderna tyngs av fortsatt oro för inflationen och effekterna av Trumps tullpolitik, vilket stärker bilden av att Fed kan hålla räntorna oförändrade längre än tidigare trott.

På tisdagskvällen förtydligade president Donald Trump sitt tullbudskap. Enligt Bloomberg News förväntas tullar på läkemedel införas i slutet av månaden, och tullar på halvledare kan vara aktuella. Åtgärderna kan träda i kraft den 1 augusti och införas på "ömsesidiga" nivåer. Trump sa att tullarna "förmodligen kommer i slutet av månaden" och att de kommer att börja med en låg tull för att ge läkemedelsföretagen ett år på sig att bygga upp, innan de höjs.

Samma tidsschema gäller för halvledare och tullar på chip vore "mindre komplicerade" att införa, sade Trump men gav inga fler detaljer.

Tidigt på tisdagsmorgonen handlades den amerikanska tvåårsräntan oförändrad på 3,95 procent, och tioårsräntan var 2 punkter högre på 4,48 procent, jämfört med tisdagens stängning i Sverige. Under eftermiddagen publiceras amerikanskt PPI och industriproduktion för juni.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 148,88 mot yenen, medan euron är fortsatt stabil vid 1,16 mot dollarn.

På tisdagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat definitivt KPI från Storbritannien och Italien samt EMU:s handelsbalans för maj.


              onsdag kl 7.30 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:7118 (9:6784) EUR/USD 1:1617 (1:1631)
EUR/SEK 11:2820 (11:2580) USD/JPY 148:88 (148:69)
Jp obl 2 0,78 (0,79) Jp obl 10 1,59 (1,59)
Ty obl 2 1,87 (1,86) Ty obl 10 2,71 (2,69)
US obl 2 3,95 (3,95) US obl 10 4,48 (4,46)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.