RÄNTOR/VALUTOR: OMFATTANDE TULLPAUS GER SKJUTS ÅT RISKAPTITEN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En ömsesidig tillfällig tullsänkning med 115 procentenheter mellan USA och Kina har gett en skjuts åt riskaptiten på måndagen, med räntor upp, starkare dollar, klara börsuppgångar och stigande oljepriser.
Redan på söndagen kom uppgifter om att samtalen mellan Kina och USA i Geneve varit konstruktiva, och att detaljerna skulle presenteras på måndagen. Dessa visade sig mer offensiva än vad som hoppats på, bland annat hade Donald Trump själv tidigare flaggat för betydligt mer modesta tullsänkningar.
Dollarn har initialt stärkts från 146 till 147:80 mot yenen och med dollarindex upp 1 procent till 101,65.
USA-räntorna stiger med tioåringen upp 6 punkter under dagen till 4,45 procent. Sedan botten i förra veckan är det en uppgång med nästan 20 punkter. Även Europaräntorna stiger, med tyska räntor 8-11 punkter högre.
De tullar som sänks är de som infördes i eskaleringen efter "Liberation Day" den 2 april, då Trump meddelade sina ömsesidiga tullar mot resten av världen.
Helgens uppgörelse innebär att de höjda ömsesidiga tullarna tas bort under en tullpaus på 90 dagar. Det innebär att USA-tullarna på kinesiska varor sänks från 145 till 30 procent medan Kina-tullarna på amerikanska varor sänks från 125 till 10 procent.
Finansminister Scott Bessent framhöll att de nu har en plan och mekanism för fortsatta samtal.
"Jag tror vi har en bra mekanism för att undvika den typ av eskalering som skedde efter den 2 april", sade han.
Han sade att det som skett varit jämförbart med ett handelsembargo, vilket ingen sida vill ha, de vill i stället se en balanserad handel. Ingen sida vill ha "decoupling" mellan länderna.
De hade även konstruktiva samtal om fentanylhanteringen och samtalen kan senare komma att leda till köpavtal från Kina.
Donald Trump har varit aktiv i handelspolitiken eftersom "business as usual" inte varit gångbart, men nu kan de konstruktiva samtalen fortsätta. Bessent sade också att de talat om läget i de offentliga finanserna i USA, men inte diskuterat valutorna.
Han sade också att samtal med andra länder fortsätter.
De har haft bra samtal med Schweiz, som tillsammans med Storbritannien fått plats lång fram i kön, medan EU agerat "mycket långsammare".
USA:s handelsrepresentant Jamieson Greer tydliggjorde att detta avtal gäller de ömsesidiga tullarna mot Kina som infördes den 2 april, och att andra sektorsvisa tullar blir kvar som tidigare. Det gäller även tullar som infördes under den förra Trumpadministrationen.
"Vi har landat i ett avtal som är mycket bra för USA men också för Kina", sade han, och tillade att han ser en "positiv väg framåt".
Jane Foley på Rabobank sade att det nu finns en mycket större optimism om att tullarna inte kommer att få den förödande effekt som de kanske annars kunde ha haft, och marknaderna drar en kollektiv suck av lättnad.
Det betyder inte att vi är tillbaka där vi var före Trumps tillträde, den grundläggande tullen på 10 procent finns fortfarande kvar överallt, pausen på 90 dagar är där och klockan börjar ticka.
"Det övergripande scenariot är inte så illa som det kunde ha varit, men vi har fortfarande en hel del osäkerhet kring var dessa tullar kommer att landa, deras inverkan på den globala tillväxten och centralbankernas policy", sade hon till Reuters.
Euron har tappat ned mot 1:11-nivån mot dollarn. Tidigare har en starkare euro och fallande energipriser bidragit till förväntan om lägre pristryck i euroområdet.
ECB har sitt nästa möte i juni, med nya prognoser. Enligt medianen i en Bloomberg News-enkät väntas ECB sänka räntan i såväl juni som september, till 1,75 procent.
Flera ECB-ledamöter han anslagit en positiv syn på inflationen och börjat bädda för en ny sänkning i juni, i spåren av en förväntad ekonomisk inbromsning i ekonomin.
Isabel Schnabel, ledamot i direktionen, manade dock till försiktighet, och sade i slutet av förra veckan att ECB bör ha en "stadig hand" och inte sänka räntan för mycket då inflationen kan vända uppåt framöver.
För Schweiz centralbank, SNB, kan en lättnad i apprecieringen i francen vara välkomnad. SNB väntas sänka igen, till 0 procent vid mötet den 19 juni, vilket skulle innebära ett slut på den positiva ränta som rått sedan september 2022.
Senare i veckan riktas fokus mot USA-KPI på tisdagen, och för svensk del detaljerna i april-KPIF och protokollet från Riksbankens senaste möte på onsdagen.
måndag 10.40 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:8134 (9:6812) EUR/USD 1:1112 (1:1272)
EUR/SEK 10:9046 (10:9123) USD/JPY 147:95 (145:12)
Ty obl 2 1,88 (1,78) Ty obl 10 2,63 (2,56)
US obl 2 3,98 (3,84) US obl 10 4,44 (4,36)
Sv obl 2 1,92 (1,85) Sv obl 10 2,37 (2,32)