RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NED, LÄGRE INFLATIONSFÖRVÄNTNINGAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på torsdagen, med euroområdets kärna 5-6 punkter ned. Även USA-räntorna sjönk, medan dollarn tappade till 1:12-nivån mot euron. Börserna var blandade.
Euroområdets BNP för första kvartalet reviderades ned till +0,3 från +0,4 procent i kvartalstakt, ändå upp från fjärde kvartalets +0,2 procent. Industriproduktionen i mars steg samtidigt 2,6 procent från föregående månad.
Oxford Economics är skeptiska till att det signalerar en vändpunkt, och räknar med att industriproduktionen stagnerar under i år, eftersom även om ett avtal med USA skulle nås, är det i princip säkert att de nuvarande tullarna på 10 procent kommer att ligga kvar.
"Osäkerheten kommer att förbli hög och lägga ytterligare press på företagen att skjuta upp investeringsbeslut, utöver det redan pågående stoppet i handeln, vilket håller BNP-tillväxten under 1 procent", skrev de.
Vladimir Putin avstod från fredsförhandlingarna i Istanbul, och inte heller Donald Trump eller Volodymyr Zelenskyj väntades dyka upp, vilket dämpade förväntningarna om ett steg framåt.
Angående handeln sade Donald Trump att Indien erbjudit USA ett avtal som slopar alla tullar, samtidigt som EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic sade att EU och USA är överens om att intensifiera samtalen.
USA-räntorna sjönk tillbaka på torsdagen, med tvååringen 7 punkter ned till 3,99 procent. Sett till hela veckan är det ändå 9 punkter upp, efter initial skjuts uppåt på tullättnader mellan USA och Kina.
USA-data var blandad på torsdagen, och nettoreaktionen i räntor och dollarn begränsad.
Detaljhandeln steg 0,1 procent från föregående månad, väntat var oförändrat, men även exklusive bilar var uppgången modesta 0,1 procent, här väntades +0,3 procent. "Kontrollgruppen", med de delar som ingår i privat konsumtion i BNP, sjönk 0,2 procent.
"Även om aprildatan i slutändan var något blandad, med vissa tecken på att efterfrågan tidigarelagts, en rekyl efter en stark marsmånad och konsumenttrötthet, är det fortfarande för tidigt att dra några slutsatser om konsumenten. Hushållen känner sig mer pressade, men är fortfarande i god finansiell form på makronivå, vilket kommer att mildra den initiala effekten av osäkerheten", skrev Wells Fargo.
Philadelphia Fed index steg medan Empire state index sjönk i maj, medan industriproduktionen var oförändrad i april, här väntades +0,2 procent.
Fed-chefen Jerome Powell talade om den översyn av policyramverket som de nu ska göra och som ska vara klar i höst, men kommenterade inte det aktuella ekonomiska läget. Han sade dock att data pekar mot att PCE-inflationen var 2,2 procent i april, vilket skulle vara ned från 2,3 procent i mars.
Brittisk BNP första kvartalet ökade med 0,7 procent från föregående kvartal, mer än väntade 0,6 procent.
Även den norska tillväxten var starkare än väntat, +1,0 procent för fastlands-BNP första kvartalet.
Handelsbanken skrev att högre tillväxt och ihållande lönetryck pekar mot att Norges Bank kommer att fortsätta med en avvaktande hållning.
"Vi håller fast vid vår prognos om den första räntesänkningen i september, och tror fortfarande att det sannolikt blir den enda under året", skrev Handelsbanken.
Svenska räntor sjönk under torsdagen, medan kronan tappade cirka 3 öre mot dollarn och euron.
Inflationsförväntningarna hos penningmarknadens aktörer sjönk i april på alla löptider. På ett och två års sikt sjönk förväntan på KPIF-inflationen till 2,1 procent och på fem års sikt med 0,3 procentenheter till 2,0 procent.
Det är alltså tillbaka till inflationsmålet, för första gången sedan december, vilket kan vara en pusselbit inför Riksbankens nästa möte i juni. Vid det senaste mötet såg de större sannolikhet för att nästa ändring blir en sänkning än höjning, men tidshorisonten är oklar.
Yenen stärktes till 145:80 mot dollarn. Enligt en Reuters-enkät spår 67 procent att Bank of Japan avvaktar med att höja till och med tredje kvartalet, medan drygt hälften ser en räntehöjning med 25 punkter före årsskiftet.