RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR UPP, EURON STABIL MOT DOLLARN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger under fredagens förmiddagshandel, med den tyska tioåringen 3 punkter upp, samtidigt handlas euron oförändrat mot dollarn.
ECB-rådsledamoten Isabel Schnabel varnade för att tröskeln för ännu en räntesänkning är mycket hög i en intervju med Econostream.
För att motivera ännu en sänkning av styrräntan skulle det krävas en betydande avvikelse från målet på medellång sikt. Ytterligare en räntesänkning är inte lämpligt, enligt Schnabel.
Fabio Panetta, ECB-rådsledamoten, anser i stället att ECB bör sänka räntan ytterligare om den ekonomiska expansionen blir svagare än prognostiserat och pressar ner inflationen.
"Om nedåtrisker mot tillväxten skulle stärka disinflationstrenden, då skulle det vara lämpligt att fortsätta med monetära lättnar," fortsatte han.
I Europa visade data att BNP i Storbritannien oväntat sjönk med 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad, väntat var en lika stor uppgång. På årsbasis ökade BNP med 0,7 procent, enligt preliminära siffror från ONS.
Industriproduktionen föll samtidigt med 0,9 procent i maj jämfört med april, med en nedgång med 0,3 procent på årsbasis. Analytiker hade väntat sig oförändrad produktion i juni och en liten ökning på årsbasis. Tillverkningsindustrin backade med 1,0 procent jämfört med månaden innan, men ökade med 0,3 procent jämfört med samma månad förra året.
Pundet föll med upp till 0,3 procent mot dollarn efter den negativa datan. Marknadens förväntningar på kommande räntesänkningar förändrades dock inte märkbart, och handlare fortsätter luta åt en sänkning från Bank of England nästa månad.
Handelsspänningarna har intensifierats sedan Trump tidigare i veckan skickat brev till flera handelspartner med beskedet att nya tullar kan träda i kraft den 1 augusti, om inte nya och bättre handelsavtal förhandlas fram.
På torsdagen föreslog han en tullsats om 35 procent mot vissa kanadensiska varor från och med 1 augusti.
Den annonserade nya tullnivån innebär en höjning från nuvarande 25 procent på kanadensisk import som inte omfattas av det handelsavtal som förhandlats mellan USA-Kanada och Mexiko.
"Marknaderna kommer sannolikt att vara oroliga för ytterligare upptrappningar med tanke på att Kanada har slagit tillbaka tidigare", säger Fiona Lim på Malayan Banking Bhd.
Ett liknande brev väntas skickas till EU inom kort, efter att Trump under torsdagen.
Trumps senaste uttalanden tyder inte på någon reträtt från hans hårda handelspolitik. Investerare visar dock en ökande "tulltrötthet", enligt David Chao på Invesco Asset Management. "Det har helt enkelt varit så mycket policyöverbelastning, med ständiga uppdateringar, förseningar och nya tillkännagivanden, att det skapar en förvirrande miljö", tillägger Chao.
ING:s seniorekonom Inga Fechner konstaterar att den nya deadlinen, som Trump beskrivit som "fast, men inte 100 procent fast", bidrar till fortsatt global osäkerhet för företag och konsumenter. Chefsekonomen James Knightley pekar samtidigt på att detta redan har tyngt den amerikanska ekonomin, med betydligt lägre BNP-prognoser för 2025 än tidigare under året.
För tillfället verkar marknaderna ta situationen med relativt lugn, efter att ha återhämtat sig från den extrema volatiliteten i april.
På valutamarknaden är yenen den svagaste bland G10-valutorna och handlas till strax över 147-nivån mot dollarn.
"Investerare verkar nu stå i kö för att sälja valutor som riskerar högre tullar om nya avtal inte sluts," säger David Forrester på Credit Agricole CIB.
Även analytiker på Goldman Sachs varnar för att dollarn, som varit relativt stabil de senaste veckorna, åter kan börja betraktas som en "riskvaluta". Bland potentiella utlösande faktorer nämns fortsatt tullosäkerhet, frågor kring Federal Reserves oberoende, oro för USA:s finanspolitik samt ökad diversifiering bort från amerikanska tillgångar.
fredag 11.40 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:5335 (9:5472) EUR/USD 1:1683 (1:1688)
EUR/SEK 11:1389 (11:1577) USD/JPY 147:02 (146:56)
Ty obl 2 1,91 (1,89) Ty obl 10 2,73 (2,70)
US obl 2 3,90 (3,88) US obl 10 4,39 (4,37)
Sv obl 2 1,83 (1,81) Sv obl 10 2,35 (2,33)