RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ MARKNADSRÖRELSER EFTER SVAGARE PMI-UTFALL
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små rörelser i torsdagens förmiddagshandel efter svagare PMI-statistik än väntat, medan euron är lite svagare mot dollarn kring 1:131.
Oro över USA:s höga underskott och stigande statsskuld tynger Europabörserna och har fått den amerikanska 30-årsräntan att stabiliseras över 5 procent, efter att ha nått sin högsta nivå på 1,5 år i den asiatiska handeln.
I skrivande stund är det oklart om representanthuset kommer att kunna anta Trumps "big beautiful bill" nu på morgonen. Om inte har talmannen Mike Johnson utlovat nya försök senare på torsdagen.
I Europa har preliminär PMI-data för maj kommit in längre än väntat. Det kombinerade inköpschefsindex för euroländerna sjönk till 49,5 i maj, från 50,4 månaden före. Väntat var en uppgång till 50,7.
Industri-PMI sjönk till 48,4 från 49,0 föregående månad, väntat var 49,3, medan tjänste-PMI sjönk till 48,9 jämfört med 50,1 föregående månad, väntat var 50,3.
Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, konstaterar att eurozonens ekonomi helt enkelt inte verkar kunna hitta fotfästet.
Sedan i januari har totala PMI endast visat en liten antydan till tillväxt och i maj gled den privata sektorn faktiskt in i en nedgång.
"Skyll inte på amerikanska tullar för detta. Faktum är att ansträngningarna att komma före dessa tullar delvis kan förklara varför tillverkningsindustrin har hållit sig lite bättre på sistone. Tillverkare har nu ökat produktionen för tredje månaden i rad, och för första gången sedan april 2022 minskade inte nya order", skriver chefekonomen.
Å andra sidan ser tjänsteleverantörer, som i allmänhet är mindre exponerade för amerikansk handelspolitik, att affärsaktiviteten minskar för första gången sedan november 2024. Medan den utländska efterfrågan på tjänster minskar, är det den tröga inhemska efterfrågan som verkar dra ner sektorn.
"Ögonblicksbilden i maj är inte vacker", enligt chefekonomen, som dock ser skäl till förtroende på längre sikt eftersom återhämtningen inom tillverkningsindustrin är bredbaserad, med uppmuntrande tecken från både Tyskland och Frankrike.
Tyska IFO-index, över klimatet inom näringslivet, steg dock till 87,5 i maj från 86,9 föregående månad. Det var den högsta nivån på elva månader. Väntat var en marginellt mindre uppgång till 87,4.
Index över det aktuella läget sjönk till 86,1 jämfört med 86,4 föregående månad. Väntat var 86,8.
Index över förväntningarna om framtiden steg till 88,9 jämfört med 87,4 föregående månad. Väntat var 88,0.
"Den senaste kraftiga ökningen av osäkerheten bland företag har lättat något. Den tyska ekonomin återfår långsamt fotfästet", skriver IFO-chefen Clemens Fuest i en kommentar.
I eftermiddag publicerar ECB protokollet från det senaste räntemötet.
I Storbritannien var underskottet i statens finanser större än väntat i april, enligt statistikmyndigheten ONS. Nettoupplåningen ökade till 20,2 miljarder pund, över förväntningarna i Reuters enkät på 17,9 miljarder pund.
Ekonomer har återkommande underskattat Storbritanniens budgetunderskott varje månad det senaste året. Den 11 juni ska finansministern Rachel Reeves lägga fram sin första fleråriga utgiftsöversyn, som lägger fast budgetarna för offentliga tjänster.
Här hemma meddelade Riksgälden att de spår att statens betalningar kommer att visa ett underskott på 93 miljarder kronor i år och ett underskott på 89 miljarder kronor nästa år. Framförallt ökade försvarssatsningar drar upp underskottet.
I föregående prognos i november räknade Riksgälden med ett underskott på 65 miljarder kronor i år och ett underskott på 35 miljarder kronor nästa år.
Statens totala upplåningsbehov ökar både mellan åren och jämfört med den förra prognosen, och Riksgälden höjer därför utbudet av nominella statsobligationer från 5 miljarder kronor till 6 miljarder kronor per auktion från juni. Dessutom blir auktionerna något fler och Riksgälden kommer att introducera nya obligationer med kortare mellanrum. I den nya planen ligger också ett ytterligare obligationslån i utländsk valuta i år.
Swedbank skriver i en kommentar att de hade förväntat sig att Riksgälden skulle vara mer försiktiga i sina antaganden om hur snabbt stigande försvarsutgifter skulle påverka budgeten och därmed öka obligationsutgivningen mer gradvis, "vilket vi fortfarande tror kan ta längre tid att genomföra än vad Riksgälden förväntar sig".
Dessutom anser de att Riksgälden är för pessimistisk när det gäller den svenska BNP-tillväxten.
"Sammantaget tror vi att detta medför vissa nedåtrisker för det lånebehov som Riksgälden för närvarande ser på kort sikt. På lång sikt kommer dock ökade försvarsutgifter att fortsätta öka, och finansieringen av nya kärnkraftverk kommer sannolikt att expandera, vilket innebär att obligationsutbudet kan fortsätta att öka under de kommande åren", skriver Swedbank.
USA-räntorna, som steg tydligt i längre löptider efter svensk stängning på onsdagen, har fortsatt svagt upp i den europeiska förmiddagshandeln. Tvåårsräntan handlas fortsatt runt 4,00 procent, medan tioårsräntan är 6 punkter högre på 4,59 procent.
I eftermiddag väntar USA-data som veckosiffrorna över nyanmälda arbetslösa, preliminära maj-PMI och försäljning befintliga bostäder i april.
På valutamarknaden handlas dollarn kring 143:2 mot yenen, ned från 143:7 vid onsdagens svenska stängning.
torsdag 10.40 (onsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:5765 (9:5575) EUR/USD 1:1314 (1:1345)
EUR/SEK 10:8352 (10:8466) USD/JPY 143:15 (143:71)
Ty obl 2 1,85 (1,87) Ty obl 10 2,66 (2,65)
US obl 2 4,01 (4,01) US obl 10 4,59 (4,53)
Sv obl 2 1,97 (1,95) Sv obl 10 2,45 (2,42)