RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ RÖRELSER EFTER USA-KPI, USD LITE SVAGARE
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade över lag små rörelser på tisdagen, med tyska tvåräntan ned 2 punkter, samtidigt som euron blev marginellt starkare mot dollarn till 1:113.
Kronan stärktes med 5 öre till 10:85 mot euron och 6 öre till 9:74 mot dollarn.
Pundet rörde sig inledningsvis nära ettårslägsta kring 1:30 mot dollarn efter arbetsmarknadsstatistik som visade att arbetslösheten i Storbritannien steg till 4,5 procent under tremånadersperioden till och med mars, upp från 4,4 procent i december-februari. Väntat var just 4,5 procent, den högsta nivån på nästan fyra år.
Lönerna (exklusive volatila bonusutbetalningar) ökade 5,6 procent, ned från 5,9 procent föregående period, snäppet mindre än en väntad uppgång med 5,7 procent.
ING Economics noterade i ett kundbrev att trots en kraftig skattehöjning för arbetsgivare i april så visar den brittiska arbetsmarknaden inga dramatiska tecken på försämring. Anställningsförhållandena svalnar, och detta sätter mycket gradvis ett nedåtriktat tryck på löneökningarna.
"Det är goda nyheter för Bank of England, även om man vill se ytterligare några månader av förbättring innan man drar några definitiva slutsatser", skrev ING.
BOE:s chefekonom Huw Pill sade i ett anförande på tisdagen att han oroas över att inflationen i Storbritannien kan visa sig vara starkare än centralbanken väntat sig och att styrräntorna kanske behöver vara högre än investerare tänker.
"Jag är fortfarande oroad över att vi har sett en sorts strukturell förändring i pris- och lönesättningsbeteendet, kanske driven av den typ av saker som var inblandade i modeller av inflationsprocessen från 70- och 80-talen", sade Huw Pill.
På eftermiddagen stärktes pundet mot dollarn.
Tyska ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg betydligt mer än väntat i maj, till 25,2, från -14,0 i april. Väntat var en mindre uppgång till 11,9.
Index över det aktuella läget sjönk samtidigt till -82,0, från -81,2. Här väntades -77,0. Enligt ZEW-ordföranden Achim Wambach bidrog bildandet av den nya förbundsregeringen, framsteg i tullkonflikterna samt en stabiliserande inflationsnivå bidrar till den ökade optimismen.
USA-räntorna sjönk någon punkt efter KPI-statistik på eftermiddagen. Den tvååriga statsobligationen handlades stabilt nära 4,00 procent, medan tioåringen var 2 punkter upp till 4,47 procent, från svensk stängning dagen före.
Såväl KPI som kärn-KPI steg 0,2 procent jämfört med månaden före, väntat var en uppgång för båda med 0,3 procent.
KPI-inflationen sjönk däremot oväntat från 2,4 till 2,3 procent, den lägsta nivån sedan i februari 2021, medan kärn-inflationen låg på väntade 2,8 procent.
Priserna på boende ökade med 0,3 procent och stod för mer än hälften av månadsuppgången för alla varor.
"Tullarna har (ännu) inte haft någon större inverkan. Vi fortsätter att förvänta oss en tullrelaterad prisökning under de kommande månaderna. Inflationen hade dock uppenbarligen lugnat ner sig märkbart före handelskonflikten. Detta ökar chanserna att inflationschocken inte kommer att spåra ur", skrev Commerzbank i en kommentar.
Annan statistik visade att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag sjönk i april jämfört med föregående månad. NFIB:s index sjönk till 95,8, från 97,4 föregående månad. Väntat var ett index på 94,5.
Sex av tio delkomponenter sjönk, medan tre steg.
Goldman Sachs höjde mot bakgrund av måndagens besked om en större deeskalering i handelskriget mellan USA och Kina än de räknat med, samt lättnaden i finansiella förhållanden under den senaste månaden, sin tillväxtprognos för 2025 med 0,5 procentenheter till 1 procent (i årstakt fjärde kvartalet). De sänkte också sannolikheten för en recession inom tolv månader till 35 procent.
Investmentbanken spår nu att Federal Reserve inleder en serie om tre räntesänkningar senare än de tidigare förväntat sig, i december i stället för juli, och att sänkningarna sker vid vartannat möte i stället för i följd.