RÄNTOR/VALUTOR: STABILA EUROPARÄNTOR, SVAGARE SEK EFTER TULLHOT FRÅN TRUMP
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Såväl Europaräntorna som euron inleder veckan relativt stabilt, medan de europeiska börserna sjunker, ledda av bilaktierna efter helgens nya tullhot från Trump. Svenska räntor rör sig i linje med övriga europeiska räntor, medan kronan har försvagats 5 öre mot euron och 3 öre mot dollarn.
I lördags meddelade USA:s president till slut i ett brev att 30-procentiga tullar kommer att införas på import från EU (och Mexiko), den 1 augusti.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens svar var att detta skulle vara till skada för båda sidor av Atlanten, och att EU "är redo att fortsätta att arbeta mot en överenskommelse till den 1 augusti". Hon varnade dock samtidigt för att EU är redo att införa mottullar "om det skulle krävas".
Trumps tullbesked innebär en besvikelse för EU, efter veckor av förhandlingar. EU hade hoppats att Trump skulle gå med på ett enkelt avtal liknande det som Storbritannien tecknat, som skulle ha sänkt tullarna på bilexport och stål.
Commerzbank skriver i sin kommentar att om dessa tullar träder i kraft skulle de kunna minska den tyska ekonomin med 0,7 procent av BNP inom två år.
"Provokationen ökar säkerligen risken för en eskalering av handelskonflikten. Vi fortsätter dock att anta att ett ramavtal kommer att ingås mellan handelsblocken under de kommande månaderna och att den genomsnittliga amerikanska importtullen på varor från Europa kommer att plana ut på cirka 15 procent till hösten", skriver banken.
Och ING Economics noterar att det är för tidigt att drabbas av panik angående de nya amerikanska tullhoten; det är nära tre veckor kvar att försöka hitta en vänskaplig lösning.
Här hemma visade det definitiva inflationsutfallet från SCB för juni att KPIF-inflationen uppgick till 2,8 procent i juni, något lägre än preliminära 2,9 procent.
KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, bekräftades på 3,3 procent i juni, samma som det preliminära utfallet, jämfört med 2,5 procent i maj.
"Flertalet varor och tjänster ökade i pris från maj till juni, bland annat paketresor och biluthyrning", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
Prisökningar motverkades av lägre priser på el, kläder och logi.
Handelsbanken, den enda av storbankerna som tror på räntesänkning i augusti, skriver i en kommentar att uppåtöverraskningen är "brus, men också sannolikt en signal".
Banken noterar att deras prognos om en augustisänkning "utmanas", men att Riksbanken får mycket mer data innan nästa möte.
"Står Riksbanken inför ett augustidilemma nu? Inte nödvändigtvis, om juli-KPI visar att den underliggande inflationen inte har stigit – vi kommer att hålla koll på kärnlivsmedel, kärnvaror och kärntjänster", skriver Johan Löf på Handelsbanken.
Medianen för Riksbanken olika mått på underliggande inflation steg till 3,1 procent i juni från 2,6 procent.
Annan svensk statistik på måndagsmorgonen visade att klädhandelns försäljning steg med 10,1 procent i juni, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln steg med 12,4 procent, enligt Svensk Handel Stils (Sko & Textilhandlarnas) Stilindex över försäljningsutvecklingen.
"Efter ett tufft år får vi äntligen glädjande siffror från landets modehandlare. Sommarhandeln gav försäljningen en rejäl skjuts. Klänningar, sandaler och shorts var några av månandens storsäljare ", säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Ett möjligt smolk i glädjebägaren kan dock vara att en stor del av försäljningen i juni drevs av sommarrea. Försäljningen av sommarmode har låtit vänta på sig under en kall vår och maj blev en svag månad försäljningsmässigt.
På valutamarknaden har pundet tappat till treveckorslägsta, efter att BOE-chefen Andrew Bailey sagt till The Times att de kunde komma att göra större räntesänkningar om arbetsmarknaden saktar ner snabbt.
Andrew Bailey berättade för Times att "mjukhet (slack)" höll på att uppstå i den brittiska ekonomin efter höjningen av arbetsgivarnas nationella försäkringsavgifter, vilket bör skapa nedåttryck på inflationen.
Nästa räntemöte för BOE är den 7 augusti.
USA-räntorna visar relativt små rörelser, med tioårsräntan 2 punkter upp till 4,43 procent från svensk stängning i fredags.
I fredags kväll rapporterade bland annat Wall Street Journal om att rådgivare i Vita huset ökar trycket i sin kampanj mot Fed-chefen Jerome Powell med anklagelser om att han antingen ljög för kongressen om en renovering av Feds huvudkontor, alternativt misskötte den allvarligt.
Enligt WSJ har anklagelserna öppnat ett nytt spår i attackerna mot Fed-chefen som en del i försöken att förmå honom att sänka räntan. Det följer på president Trumps krav om att Fed ska beakta räntekostnaderna på USA:s statsskuld i räntebesluten, något centralbanken har motsatt sig starkt efter att den fick sitt oberoende från finansdepartementet 1951.
George Saravelos, global analyschef vid Deutsche Bank, skrev i ett kundbrev på lördagen att marknaden för närvarande endast prisar in en mycket låg sannolikhet för att Powell kommer att ersätta i förtid. Däremot indikerar den korta räntekurvan att ett skifte i penningpolitiken kan komma andra kvartalet 2026, då Powells mandatperiod har löpt ut.
Deutsche Bank bedömer dock att ett avskedande av Powell är en av de mest underprissatta eventriskerna under de kommande månaderna, och i det fall Fed-chefen skulle tvingas bort i förtid bedömer Saraavelos att marknaderna skulle reagera kraftigt.
måndag 10.35 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:5917 (9:5565) EUR/USD 1:1687 (1:1679)
EUR/SEK 11:2096 (11:1615) USD/JPY 147:26 (147:47)
Ty obl 2 1,89 (1,92) Ty obl 10 2,73 (2,73)
US obl 2 3,89 (3,91) US obl 10 4,42 (4,41)
Sv obl 2 1,80 (1,82) Sv obl 10 2,35 (2,36)