RÄNTOR/VALUTOR: STUKAD MERZ KLARADE ANDRA OMRÖSTNINGEN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg något, främst i längre löptider, på tisdagen i skuggan av en dramatisk händelseutveckling i det tyska parlamentet. Euron handlades aningen högre mot dollarn efter att ha återhämtat en nedgång efter svensk stängning på måndagen.
Beskedet om att tyske CDU-ledaren misslyckades med att samla en majoritet i den första omröstningen i förbundsdagen för att bli vald till förbundskansler skakade om europeiska marknader på förmiddagen.
Det var första gången en kanslerkandidat misslyckades med att bli vald i den första röstningsomgången, och nederlaget reser frågor nästa tyska regerings handlingsutrymme.
Trots förväntningar om att det skulle kunna ske först på fredag kunde förbundsdagen enas om att hålla en ny omröstning redan på tisdagseftermiddagen, och precis till den svenska marknadens stängning kom beskedet att Friedrich Merz hade fått parlamentets godkännande.
Commerzbank hade räknat med att Merz skulle klara den andra omröstningen, men misslyckandet i första omröstningen grumlar utsikterna och "dämpar förhoppningarna om svepande ekonomiska reformer" som Tyskland så väl behöver.
Tjänste-PMI i euroområdet sjönk till 50,1 i april, från 51,0 i mars, enligt det definitiva utfallet, vilket var över preliminärt rapporterade 49,7.
I Sverige sjönk Silf/Swedbanks tjänste-PMI till 48,4 i april, från 49,3 i mars, den lägsta sedan i september 2023. Nedgången drevs främst av delindex för sysselsättning, som noterade under 50-nivån för nionde månaden i rad.
"Återhämtningen i den svenska tjänstesektorn har stannat av under våren. Många företag avvaktar med att nyanställa och allt fler tjänsteföretag har börjat dra ned på produktionsplanerna", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.
I fredags rapporterade Silf/Swedbank om en något överraskande uppgång i PMI för tillverkningsindustri i april, till 54,2 från 53,8. Det sammanvägda PMI-indexet sjönk nu ändå till 50,0 förra månaden, från 50,5 i mars.
En ljuspunkt i båda PMI-mätningarna i april var dock tydliga nedgångar i prisindexen jämfört med i mars.
Tidigare på morgonen publicerade SEB och Swedbank nya konjunkturprognoser. Båda bankerna justerar ner syn på utvecklingen jämfört med prognoserna i januari, med tydliga hänvisningar till tullar och ökad osäkerhet.
Enligt SEB ökar Sveriges BNP 1,6 procent i år och 2,9 procent 2026, Swedbanks prognos är +1,3 respektive +2,7 procent. Båda bankerna spår att Riksbanken kommer att sänka styrräntan i juni. Enligt SEB blir det den enda sänkningen i år, Swedbank tror på ytterligare en 25-punktersänkning i september.
Svenska räntor steg 1-3 punkter på tisdagen, tioårsräntan upp 3 punkter, till 2,40 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 4 punkter, till 2,57 procent.
Euron backade drygt 6 öre mot kronan, till 10:87, medan dollarn tappade omkring 6,5 öre, till 9:57.
USA-räntorna sjönk något i kortare löptider på tisdagen medan långa räntor steg svagt. Investerarnas fokus börjar skiftas i allt högre grad över mot onsdagens räntebesked från Federal Reserve. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,82 procent medan tioårsräntan noterade 4,37 procent, ner 2 respektive upp 2 punkter jämfört med vid samma tid på måndagen.
USA-data på tisdagen inkluderade handelsbalans för mars, som uppvisade ett rekordstort underskott på 140,5 miljarder dollar, efter -123,3 miljarder i februari. Konsensusprognosen hade väntat -137 miljarder dollar. Importen steg till nya rekordet 419 miljarder dollar, efter 401,1 miljarder i februari.
Wells Fargo noterade i ett kundbrev att företagen skyndade att fylla på lagren inför de höjda tullarna i april. Kvardröjande "frontladdning" kan betyda relativt hög import även i april, men därefter väntas en dramatisk nedgång kommande månader, och utrikeshandeln bör kunna ge ett betydande positivt nettobidrag till BNP under andra kvartalet.