RÄNTOR/VALUTOR: TRUMP SKAKADE OM FREDAGSLOJA MARKNADER
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på fredagen när tulloron blossade upp på nytt på eftermiddagen. Euron handlades högre mot en generellt svagare dollar jämfört med på torsdagseftermiddagen.
Riskhumöret dök efter att USA:s president Donald Trump skrivit ett inlägg på sociala medier om att han rekommenderar 50-procentiga tullar på varor från EU från och med den 1 juni.
Holger Schmieding, chefekonom på Berenberg, sade till Reuters att utspelet är en "kraftig eskalering av handelsspänningarna".
"Med Trump vet man aldrig, men detta skulle vara en kraftig eskalering. EU skulle behöva reagera och det är något som verkligen skulle skada USA:s och Europas ekonomier", sade han.
EU-kommissionen avböjde att kommentera Trumps utspel i avvaktan på ett samtal mellan EU:s handelskommissionär Sefcovic och USA:s handelsrepresentant Greer.
Europadagen inleddes annars med positiva dataöverraskningar från Tyskland och Storbritannien: Tysklands BNP ökade 0,4 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, vilket var dubbelt upp mot i den preliminära beräkningen. I Storbritannien steg detaljhandeln med 1,2 procent i april jämfört med i mars, väl över väntade +0,2 procent.
I Tyskland bidrog stark export, hushållskonsumtion och bruttoinvesteringar till den överraskande starka BNP-ökningen under första kvartalet.
Commerzbank noterade att delar av den oväntat starka tillväxten delvis beror på tillfälliga effekter så målar statistiken en något ljusare bild av det nuvarande läget.
"Som en konsekvens, chansen har ökat att ekonomin kommer att växa blygsamt 2025, för första gången på tre år. Vi höjer därför vår tillväxtprognos för 2025 något, från 0,0 till 0,2 procent", skrev Commerzbank i ett kundbrev.
ECB rapporterade vidare att ökningstakten för avtalade löner dämpades till 2,38 procent under första kvartalet, ner från 4,12 procent under fjärde kvartalet.
ECB:s chefekonom Philip Lane noterade att löneavtalen har landat på ganska låga nivåer i år, och ännu lägre för nästa år.
"Så vi är övertygade om att tjänsteinflationen kommer att sjunka tillbaka", sade han.
I Sverige rapporterade SCB att den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 8,5 procent i april, från oväntat låga 8,1 procent i mars. Utfallet var något under väntade 8,6 procent.
SCB noterade att arbetsmarknaden var fortsatt återhållsam i april, och att arbetslösheten kvarstår på en högre nivå.
Men "samtidigt finns positiva tecken som att sysselsättningen ökar säsongsrensat och utjämnat", sade Stefan Andersson, statistiker på Arbetskraftsundersökningarna på SCB.
Swedbank noterade att statistiken visade att arbetsmarknaden fortsätter att vara svag, "men inte så svag som vi väntade i vår senaste prognos".
Svenska räntor sjönk 4-5 punkter, tioårsräntan ner 5 punkter, till 2,41 procent, motsvarande tyska ränta sjönk 7 punkter, till 2,58 procent.
Euron backade 6 öre mot kronan, till 10:81, medan dollarn tappade nära 10 öre, till 9:53
Långa USA-räntor sjönk tillbaka efter svensk stängning på torsdagen, och pressades ytterligare nedåt efter Trumps utspel på eftermiddagen men nedgångarna gröptes senare ur något. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,97 procent medan tioårsräntan noterade 4,52 procent, 3 respektive 7 punkter lägre än vid samma tid på torsdagen.
George Saravelos, global analyschef vid Deutsche Bank, påminde i ett kundbrev om att ett land med dubbla underskott är beroende av "främlingars vänlighet".
"Detta gäller nu USA, och i förlängningen gör det att stabiliteten USA-marknaderna blir allt mer beroende av en icke-konfrontativ utrikes- och ekonomisk politik för att säkra sin finansiering", skrev han.
Saravelos tillade att USA-administrationen behöver inta en mer försonlig hållning i de internationella förhållandena för att bibehålla stabilitet på valuta- och obligationsmarknaderna.
"Om den inte gör det kommer det att göra dollar- och räntedynamiken bli allt mer negativ."