Marknadskommentar
19 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: TYDLIG UPPGÅNG I LÅNGA RÄNTOR, SVAGARE KRONA

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor steg under fredagen, framför allt i längre löptider. Euron handlades lägre mot en generellt starkare dollar samtidigt som kronan försvagades 12 öre mot euron.

Marknaden fortsatte att utvärdera ECB:s budskap i samband med torsdagens räntebesked, då styrräntorna som väntat lämnades oförändrade.

Christine Lagarde, chef för ECB, sade efter räntebeskedet att beslutet var enhälligt och att "det är vidöppet för vilket beslut som tas i september".

Uttalandet följdes av en nedgång i euron mot dollarn, något som enligt Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på Swissquote Bank, tydde på att marknaden tolkat Lagardes anförande som en signal för en potentiell räntesänkning i september.

"Det i sig är en risk om förväntningarna skulle gå före sig själv", tillade analytikern.

ECB-rådsledamoten Madis Müller sade på fredagen att räntorna är tillräckligt höga för att hålla tillbaka låneefterfrågan. För att räntorna ska sänkas behövs mer förtroende för att inflationen rör sig mot 2-procent.

Francois Villeroy de Gahau, ECB-rådsledamot sade vdare att disinflationen i euroområdet gick i linje med prognoserna och att inflationen kommer att fortsätta sjunka, men i lite långsammare takt.

Nästa räntebeslut kommer att bero på data, fortsatte han, och ville inte ge någon prognos för när han tror att det kommer att bli aktuellt att sänka räntan men uppgav att marknadens prissättning av ränteutsikterna verkar rimliga.

I en marknadskommentar noterade Danske Bank att marknadens prissättning, enligt dem, verkar alltför positiv och står fast vid sin prognos att nästa räntesänkning kommer i december följt av tre sänkningar under 2025.

ECB:s återkommande undersökning av oberoende prognosmakares utsikter för den ekonomiska aktiviteten i euroområdet ser nu något högre kärninflation i år och nästa år jämfört med för tre månader sedan.

Kärninflationen väntas bli 2,7 procent i år, 2,2 procent nästa år och 2,0 procent år 2026. I den förra enkäten väntades 2,6, 2,1 respektive 2,0 procent.

I Storbritannien sjönk detaljhandeln med 1,2 procent i juni, en större nedgång än väntade -0,4 procent.

Det beror på det dåliga vädret och osäkerheterna som uppstod kring valet, skrev Financial Times.

Exklusive bensin sjönk detaljhandelns försäljningsvolym 1,5 procent.

ONS chefsekonom, Grant Fitzner, sade att "detaljhandelsförsäljningen föll tillbaka från maj månads senaste toppnotering med nedgångar i alla större butikstyper, med undantag för bensinstationer. Varuhus, klädbutiker och möbelbutiker stod för större del av nedgången".

Pundet började tappa mot dollarn efter detaljhandelsstatiken men återhämtade en del av tappet under eftermiddagen.

Även USA-räntor steg markant under fredagen, tvåårsräntan var 6 punkter upp medan tioåringen var 7 punkter upp, jämfört med svensk torsdagsstängning.

Fredagen är sista dagen innan Fed går in i sin tysta period innan räntebeskedet den 31 juli, men ett antal Fed-ledamöter väntas tala innan perioden börjar.

Tilltagande ekonomiska och geopolitiska risker har fått den optimism kring kommande räntesänkningar, som tidigare präglat stämningen på finansmarknaderna, att avta.

Under natten till fredagen sade Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, att den senaste tidens data i USA verkligen har varit bra, men ekonomin är inte där än när det gäller inflationen.

Arbetsmarknaden är på väg tillbaka i balans och det finns risker åt båda hållen.

Dollarn handlade till 157:43 mot yenen, en blygsam förstärkning.

Tidigt på fredagen publicerade japanskt KPI som visade att kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) stigit med 2,6 procent i juni, upp från +2,5 procent föregående månad. Väntat var en ökning med 2,7 procent.

Capital Economics skrev i en kommentar att medan BOJ inväntar Tokyo-KPI för juli före mötet 31 juli, stödjer de rikstäckande junisiffrorna vår prognos om ytterligare en räntehöjning vid det mötet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.