Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
10 Jul, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR FORTSÄTTER NER, NÅGOT SVAGARE USD

Uppdaterad:
10 Jul, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har sjunkit ytterligare något, främst i längre löptider, efter svensk stängning på onsdagen, dollarn handlas något svagare jämfört med på onsdagseftermiddagen.

USA-räntorna hade börjat sjunka tidigare på onsdagen och rörelsen förstärktes senare utan några uppenbara triggers, vissa marknadsaktörer hänvisade till att investerare täckte in korta positioner.

Finansdepartementet sålde tioåriga obligationer för 39 miljarder dollar på onsdagskvällen med ett något blandat resultat. Den totala efterfrågan var dock något högre än i en motsvarande auktion i juni.

Protokollet från Federal Reserves policymöte i juni visade att ledamöterna var i stort sett överens om att en räntesänkning kan vara motiverad senare i år, men åsikterna var delade om tidpunkten för nästa justering.

Endast "ett par" deltagare ansåg att en sänkning kunde vara aktuell redan i juli, baserat på senare uttalanden kan det handla om Christopher Waller och Michelle Bowman, medan majoriteten av ledamöterna fortfarande uttryckte oro, i viss utsträckning, för det inflationstryck som kan uppstå till följd av president Donald Trumps tullpolitik.

"Deltagarna var i allmänhet överens om att, med fortsatt stark ekonomisk tillväxt och en solid arbetsmarknad, samt en penningpolitik som bedöms vara måttligt restriktiv, var kommittén väl positionerad att avvakta ytterligare klarhet kring utsikterna för inflationen och den ekonomiska utvecklingen", enligt protokollet.

Ränte- valutamarknaden noterade endast blygsamma fluktuationer i samband med att protokollet publicerades. Dollarn försvagades däremot något i torsdagens inledande Asienhandel.

USA:s president Donald Trump informerade ytterligare åtta länder om att de kommer att beläggas med tullar på 20-50 procent från den 1 augusti.

Brasilien, som har ett mindre handelsunderskott med USA och inte var med på den ursprungliga listan den 2 april, hotas samtidigt med 50-procentiga tullar, vilket Trump motiverade med landets "häxjakt" mot den förre presidenten Jair Bolsanaro.

Brasiliens president, Luiz Inacio Lula da Silva, sade med att landet kommer att svara med "reciprocitet.

"Varje åtgärd för att ensidigt höga tullar kommer att besvaras i enlighet med Brasiliens ekonomiska reciprocitetslag", meddelade Lulas kontor i ett uttalande.

Trump meddelade vidare, under natten till torsdagen, att de 50-procentiga tullar som han tidigare varslat om på import av koppar, kommer att börja gälla den 1 augusti.

Beträffande tullar mot EU har det fortsatt inte kommit några konkreta förslag. EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic sade dock på onsdagen att goda framsteg har gjorts gällande ett ramverk till handelsöverenskommelse, och att ett avtal kan vara möjligt inom några få dagar.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30. Därtill väntas anföranden från Fedledamterna Alberto Musalem, klockan 16.00, Christopher Waller, klockan 19.15, och Mary Daly, klockan 20.30.

Asiatiska börser noterar en något blandad men mestadels positiv utveckling på torsdagen. Onsdagens rekordnotering för amerikanska Nvidia ger stöd för optimistiska marknader samtidigt som investerare i stort sett väljer att ignorera Trumps senaste tullutspel.

Amerikanska börsterminer sjönk dock något efter beskedet om oväntat höga tullar för Brasilien och bekräftelsen om att de 50-procentiga koppartullarna ska börja gälla den 1 augusti.

Sydkoreas centralbank, BOK, lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 2,50 procent efter torsdagens möte.

BOK noterade i ett uttalande "betydande osäkerheter gällande utvecklingen i handelsförhandlingarna med USA och om takten i återhämtningen i den inhemska efterfrågan", och upprepade sitt åtagande om en "lätt" räntebana. Men det finns också en oro för hushållens höga skuldsättning.

I Europa inväntas definitiva inflationsdata för juni från Tyskland klockan 8.00. Samtidigt publiceras juni-KPI-data från Norge och Danmark, och i bästa fall kan detaljerna i dessa datapunkter ge viss vägledning om varför juni-inflationen i Sverige blev oväntat hög enligt SCB:s preliminära statistik i måndags.

SCB ska också publicera en rad "hårda" majdata klockan 8.00: BNP-indikator, hushållskonsumtion, produktion i näringslivet samt industrins orderingång.



              torsdag kl 5.50 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:4997 (9:5245) EUR/USD 1:1737 (1:1715)
EUR/SEK 11:1474 (11:1580) USD/JPY 146:18 (146:33)
Jp obl 2 0,75 (0,76) Jp obl 10 1,50 (1,51)
Ty obl 2 1,86 (1,85) Ty obl 10 2,68 (2,68)
US obl 2 3,86 (3,88) US obl 10 4,34 (4,38)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.