Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
23 May, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NED, HÖGRE INFLATION I JAPAN

Uppdaterad:
23 May, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas på lägre nivåer på fredagen, främst i långa änden med tioåringen 6 punkter lägre på 4,53 procent jämfört med svensk stängning på torsdagen. Dollarn har tappat lite mot euron och yenen med dollarindex ned till 99,65. Asienbörserna står på plus.

Svag efterfrågan i en emission av 20-åringar i USA för 16 miljarder dollar i veckan blev uppmärksammad, och ledde till ränteuppgångar.

Till detta kan läggas det skatte- och utgiftspaket som representanthuset klubbade på torsdagen, som även om det kan förändras i senaten antas öka statsskulden betydligt.

"Obligationsmarknaden letar efter en nödbroms… det kan komma i form av svaga arbetsmarknadsdata som påskyndar (Federal Reserves) räntesänkningar och utlöser en omvärdering av ekonomins styrka", sade Ed Al-Hussainy på Columbia Threadneedle Investments till Reuters.

Den 30-åriga statsobligationen var ned till 5,04 procent, efter att tidigare har stigit till 5,15 procent, den högsta nivån sedan oktober 2023, vilket lockat köpare.

De förhöjda räntenivåerna har däremot inte gett stöd åt dollarn, då investerare flyr USA-tillgångar i samma rörelse av "sell America" som rådde förra månaden.

Chris Weston på Pepperstone noterade att det som blivit ganska tydligt den här veckan är hur marknaderna reagerar brett på uppgången i amerikanska långräntor.

De högre räntorna drivs inte av förbättrad tillväxtdynamik, utan av oro för ökad finanspolitisk ansvarslöshet, underskottsfinansiering och uppfattningen om stigande räntekostnader.

"Om man dessutom lägger till den giftiga blandningen av högre inflationsförväntningar… blir nettoeffekten en kraftig ökning av löptidspremier, samtidigt som potentiella utländska köpare helt enkelt håller sig borta från marknaden", sade han till Reuters.

Federal Reserve har sitt nästa policymöte den 18 juni. Nu på söndag ska Fed-chefen Jerome Powell tala vid en ceremoni vid Princeton University.

Data på fredagen visade ett högre pristryck i Japan. KPI-inflationen låg kvar på 3,6 procent, medan kärninflationen steg till 3,5 från 3,2 procent, väntat var 3,4 procent.

Priset på ris ökade med 98,4 procent, den största uppgången i statistikserien som sträcker sig tillbaka till 1971. Energipriserna steg 9,3 procent efter att statliga subventioner för gas och el avvecklats.

Regeringspartierna överväger nu att återinföra stödet redan i juni, samt att vidta åtgärder för att dämpa bensinpriserna.

Aprilutfallet ökar pressen på premiärminister Shigeru Ishiba bara två månader före valet i juli. Han är redo att lägga fram ett stimulanspaket för att lindra för hushållen men är samtidigt vaksam för att öka skuldbördan.

"Prisökningarna var särskilt märkbara för varor som mat, nödvändiga varor som är tätt kopplade till hushållsbudgeten. När priserna på dessa basvaror stiger kan det utgöra en stor belastning för hushåll med låga inkomster", sade Kanako Nakamura, ekonom vid Daiwa Institute of Research, till Bloomberg News.

Även japanska långräntor har stigit under veckan, men planat ut på högre nivåer.

BOJ-chefen Kazuo Ueda ville på fredagen inte kommentera detta.

"Jag vill avstå från att kommentera specifika kortsiktiga rörelser i obligationsräntor. Men jag kommer naturligtvis att följa dem noggrant", sade han.


              fredag kl 6.30 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:6114 (9:6288) EUR/USD 1:1312 (1:1286)
EUR/SEK 10:8738 (10:8681) USD/JPY 143:41 (143:91)
Jp obl 2 0,73 (0,73) Jp obl 10 1,56 (1,56)
Ty obl 2 1,83 (1,85) Ty obl 10 2,65 (2,65)
US obl 2 3,99 (4,00) US obl 10 4,53 (4,59)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.