RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NER, NYA TULLHOT OROAR MARKNADEN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjunker i onsdagens inledande handel, samtidigt som dollarn tappar något efter president Donald Trumps senaste utspel kring tullar på koppar och läkemedel.
På tisdagskvällen visade Trump återigen sin beslutsamhet att gå vidare med omfattande tullåtgärder när han meddelade planer på att införa en tull på 50 procent på all import av koppar, något som fick kopparterminerna att falla i London på grund av förväntningar om ökat utbud på andra marknader.
Investerare är avvaktande och försöker bedöma konsekvenserna av de eskalerande handelsspänningarna.
"Marknadens respons på veckans flod av tullrelaterade rubriker har varit likgiltig, efter att ha tagit lärdom från befrielsedagen då tidsfrister förlängdes, tullar sänktes och nya handelsavtal slöts," säger Tony Sycamore på IG Australia.
"Denna likgiltighet lär fortsätta tills antingen hårda ekonomiska data vänder nedåt eller inflationen tar fart på allvar," tillade han.
Trump lovade under de kommande dagarna att gå vidare med sin aggressiva tullpolitik och betonade att inga ytterligare tidsförlängningar kommer att erbjudas för landspecifika tullar som nu träder i kraft i början av augusti. Samtidigt antydde han att betydande nya tullar på koppar och läkemedel kan komma att annonseras inom kort.
Presidentens uttalanden via sociala medier och vid ett kabinettsmöte följde på att marknaden initialt hade reagerat lugnt på hans tidigare meddelanden på måndagen.
Trump antydde även på att trots framsteg i handelsförhandlingarna med EU kan hans frustration över unionens skatter och böter mot amerikanska teknikföretag få honom att ensidigt införa ytterligare tullar inom de närmaste två dagarna.
"Även om tullarna sannolikt kommer att förbli höga jämfört med årets början tror vi att den effektiva tullsatsen i USA kommer att landa runt 15 procent vid årets slut," säger Ulrike Hoffmann-Burchardi på UBS. "Det skulle utgöra en motvind för tillväxten, men knappast tillräckligt för att utlösa en recession."
Samtidigt rådde turbulens på kopparmarknaden efter Trumps besked om en oväntat hög tullsats på 50 procent, vilket ledde till en kraftig uppgång i de amerikanska kopparterminerna samtidigt som det globala riktmärket sjönk.
På Comex steg kopparterminerna med så mycket som 17 procent under tisdagen, vilket innebar en rekordstor daglig ökning till en ny högstanivå, innan de föll tillbaka med över 4 procent i den tidiga handeln på onsdagen.
Asien börserna var blandade i den tidiga handeln. Hongkongbörsen föll med 0,9 procent efter att Kinas producentpriser sjunkit 33 månader i rad, samtidigt som KPI oväntat ökade i juni. Däremot steg börserna i Fastlandskina med 0,3 procent.
Kinas producentpriser föll kraftigt med 3,6 procent i juni jämfört med året innan, vilket var den största nedgången sedan juli 2023 och värre än väntat. Samtidigt ökade konsumentpriserna oväntat med 0,1 procent, vilket satte stopp för fyra månader av nedgångar. Ökningen berodde sannolikt på kortsiktiga statliga subventioner snarare än en hållbar återhämtning.
Den ihållande svaga inflationen kan öka pressen på kinesiska beslutsfattare att införa ytterligare stimulanser för att undvika en negativ spiral med fallande priser, företagsvinster och löner, samtidigt som den ökar risken för priskrig bland företag.
På onsdagen beslutade Nya Zeelands centralbank, Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), att lämna styrräntan Official Cash Rate (OCR) oförändrad på 3,25 procent, i linje med förväntningarna.
Beslutet grundas på en fortsatt osäker ekonomisk omvärld, samtidigt som inflationen i landet ligger inom det penningpolitiska målet, skriver kommittén i ett uttalande.
Den nyzeeländska dollarn förstärktes något efter räntebeskedet men vände senare ned.
Amerikanska statsobligationer var 2 punkter ner på onsdagsmorgonen med tvåårsräntan till 3,90 procent och tioårsräntor till 4,41 procent.
På valutamarknaden stärktes den yenen mot dollarn till strax över 147-nivån (från 146:87). Dollarn tappade även mot euron till 1:17 (1:168).
onsdag kl 6.55 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:5345 (9:5497) EUR/USD 1:1712 (1:1689)
EUR/SEK 11:1666 (11:1633) USD/JPY 147:06 (146:87)
Jp obl 2 0,74 (0,74) Jp obl 10 1,49 (1,49)
Ty obl 2 1,88 (1,88) Ty obl 10 2,69 (2,69)
US obl 2 3,90 (3,92) US obl 10 4,41 (4,43)