Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
Marknadskommentar
7 May, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NER, USD MARGINELLT STARKARE

Uppdaterad:
7 May, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska räntorna sjönk något jämfört med svensk stängning på tisdagen, där tioåringen sjönk med fem punkter. De flesta asiatiska börser steg tidigt på morgonen, med de kinesiska marknaderna i spetsen. Dollarindex ligger fortsatt under 100-strecket på 99,48.

De amerikanska börserna pressades under tisdagskvällen efter att uttalanden från president Donald Trump och finansminister Scott Bessent inte gav någon tydlig vägledning kring tidsplanen för kommande handelsavtal. Trump uppgav att han, tillsammans med högt uppsatta tjänstemän i administrationen, under de kommande två veckorna kommer att granska möjliga avtal för att avgöra vilka som ska godkännas – men betonade att han inte har bråttom att skriva under något.

Hans uttalanden stod i kontrast till tidigare kommentarer från Bessent, som indikerat att vissa handelsavtal kan tillkännages redan denna vecka.

Trump träffade även Kanadas premiärminister Mark Carney för första gången, men mötet resulterade inte i några omedelbara framsteg.

Både den kinesiska och amerikanska regeringen har meddelat att handelssamtal kommer att hållas i Schweiz senare i veckan. USA representeras av finansminister Scott Bessent och handelsrepresentant Jamieson Greer, medan Kina leds av vice premiärminister He Lifeng. Syftet med samtalen är att försöka bryta dödläget i tullfrågan, som riskerar att få allvarliga konsekvenser för båda ländernas ekonomier.

Det blir de första bekräftade samtalen sedan Trump införde tullar på upp till 145 procent mot Kina – vilket besvarades med kinesiska vedergällningstullar på 125 procent.

I en intervju med Fox News beskrev Bessent de nuvarande tullnivåerna som ohållbara och likställde dem med ett handelsembargo. Samtalen, som hålls under lördag och söndag, väntas främst fokusera på att minska konflikten snarare än att nå ett nytt avtal. "vi måste minska spänningarna innan vi kan gå vidare", sade Bessent.

Tidigt på onsdagsmorgonen noterades den amerikanska tvåårsräntan till 3,81 procent och tioåringen till 4,32 procent – något lägre jämfört med svensk stängning på tisdagen.

I kväll klockan 20.00 lämnar den amerikanska centralbanken Federal Reserve sitt räntebesked, följt av en presskonferens med Fed-chefen Jerome Powell klockan 20.30. Fed väntas hålla styrräntan oförändrad i intervallet 4,25–4,50 procent. Varken Powell eller andra ledamöter har hittills signalerat någon snar kursändring, givet den rådande osäkerheten i ekonomin.

"Fed kommer inte att sänka räntan nästa vecka, trots att BNP sjönk under första kvartalet och president Trump kräver en mer expansiv penningpolitik", skriver Commerzbank i en analys.

Marknaden räknar nu med att räntan kommer att sänkas i en långsammare takt än tidigare förväntat.

Enligt Bloomberg News väntar handlare en sammanlagd sänkning på 75 punkter under 2025, följt av ytterligare 50 punkter under 2026. Förväntningarna på en räntesänkning redan vid mötet i juni har däremot dämpats, efter att oväntat starka sysselsättningssiffror i fredags pekade på en fortsatt robust arbetsmarknad.

Även måndagens ISM-siffror för tjänstesektorn i april visade på ekonomisk styrka och har ökat trycket på korta marknadsräntor, som är särskilt känsliga för förändringar i penningpolitiken.

På onsdagsmorgonen steg flera asiatiska börser, med kinesiska marknader i spetsen, efter beskedet om kommande handelssamtal med USA. Det bidrog till förnyad optimism om en möjlig nedtrappning av den pågående handelskonflikten. Uppgången på marknaderna dämpades dock något av ett indiskt flyganfall mot Pakistan.

I Japan steg det sammanvägda inköpschefsindexet för industri och tjänstesektor (composite) till 51,2 i april, från 48,9 föregående månad. Medan tjänstesektorns index ökade till 52,4 från 50,0.

Enligt Annabel Fiddes, Economics Associate Director på S&P Global Market Intelligence, visar siffrorna att den ökade aktiviteten i tjänstesektorn kompenserade för fortsatt nedgång i tillverkningsindustrin och bidrog till att lyfta den privata sektorn tillbaka till ett expansivt läge.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt mot yenen kring 143:15, jämfört med tisdagens svenska stängning, medan euron tappat något till 1:1346 mot dollarn.

På onsdagens makroagenda väntas statistik från både Sverige och Tyskland. Klockan 8.00 publicerar SCB preliminära inflationssiffror (KPI) för april, samtidigt som Tyskland presenterar industrins orderingång för mars. Klockan 10.00 kommer tyska VDMA:s maskinorderdata för mars, följt av detaljhandelssiffror för euroområdet klockan 11.00.


              onsdag kl 06.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:5860 (9:5692) EUR/USD 1:1346 (1:1356)
EUR/SEK 10:8762 (10:8683) USD/JPY 143:15 (142:59)
Jp obl 2 0,62 (0,61) Jp obl 10 1,28 (1,26)
Ty obl 2 1,75 (1,77) Ty obl 10 2,54 (2,57)
US obl 2 3,81 (3,82) US obl 10 4,32 (4,37)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.