RÄNTOR/VALUTOR: SVENSKA RÄNTOR NED, INFLATION NÄRA FÖRVÄNTAN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små förändringar på onsdagen, medan euron stärkts något mot dollarn. Europabörserna är blandade, medan USA-terminerna stiger svagt.
Svenska räntor handlas 3-4 punkter lägre medan kronan tappat 4-5 öre mot dollarn och euron.
Det preliminära inflationsutfallet för april kom in rätt nära förväntningarna. KPIF-inflationen låg kvar på 2,3 procent, medan KPIFXE-inflationen steg till 3,1 från 3,0 procent, båda utfallen 0,1 procentenhet under snittet i Infronts enkät.
Riksbankens prognos pekade mot en inflationstakt på 2,3 respektive 3,2 procent.
"Med en kärninflation på 3,1 procent är nivån något för hög för att vara bekväm, men det skulle sannolikt ligga i Riksbankens intresse att bortse från den förhöjda spotinflationen, som drivs av den stora korgeffekten och tidigare råvaruprisökningar (av vilka många nu är på väg att vända), och istället fokusera på den förbättrade inflationsutsikten framöver", skriver Swedbank.
Medvind från en starkare krona och lägre råvarupriser, främst på olja, kommer att dämpa inflationen avsevärt redan under andra halvan av 2025, och en mer normal korgeffekt nästa år kan pressa inflationen klart under målet i början av 2026.
"Ett framåtblickande angreppssätt på inflationsanalysen talar för en mjukare lutning i penningpolitiken, vilket vi förväntar oss kommer att ta form i räntesänkningar i juni och september", skriver Swedbank.
Nordea skriver att kärninflationen var lite lägre än de väntat.
"Månadsutfallet för KPIFXE är dock fortfarande över 2-procentsmålet och en del inflationsindikatorer har varit lite förhöjda. Därför håller vi fast vid vår syn att Riksbanken kommer att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent framöver", skriver Nordea.
SEB tror att Riksbanken kommer att upprepa budskapet om att räntan väntas vara oförändrad på 2,25 procent och att riskerna är balanserade.
"Men tecken på att inflationen börjar toppa stöttar vår prognos om att Riksbanken kommer att sänka räntan redan i juni", skriver SEB.
USA-räntorna sjönk på tisdagen men har vänt svagt uppåt på onsdagen, dollarindex är svagt ned under dagen.
Att USA:s finansminister Scott Bessent ska träffa Kinas vice premiärminister He Lifeng i Schweiz till helgen för handelssamtal har tolkats positivt. Financial Times rapporterar också att USA och Storbritannien närmar sig en uppgörelse och på tisdagen meddelade Indien och Storbritannien att de kommit överens om sänkta tullar, en del på längre sikt.
Kina meddelade på onsdagen fler stimulanser för att motverka effekterna av USA-tullarna på ekonomin, bland annat sänks styrräntan med 10 punkter till 1,40 procent.
En lite starkare yuan de senaste dagarna kan ha gett centralbanken en öppning att agera.
"En svagare dollar kommer säkerligen att ge Kina mer utrymme för penningpolitiska justeringar. Jag har inte så stora förhoppningar på kreditinverkan av dessa åtgärder, men det kan injicera förtroende, vilket kommer att stötta aktiemarknaden", sade Xu Tianchen på Economist Intelligence Unit till Reuters.
Dagens fokus ligger annars på Federal Reserves räntebesked klockan 20 svensk tid.
Fed väntas hålla styrräntan oförändrad på 4,25–4,50 procent, varken Fed-chefen Jerome Powell eller andra ledamöter har hittills signalerat någon snar kursändring givet den rådande osäkerheten i ekonomin.
Den solida jobbrapporten i fredags har också dämpat marknadens förväntningar om en räntesänkning i närtid, nu är den inprisad till juli och därefter minst två till i år.
Atakan Bakiskan på Berenberg noterar att arbetsmarknaden fortfarande inte visar några allvarliga sprickor, inflationen är envis, och osäkerheten kring handel och policy kvarstår.
"Som ett resultat kommer Fed att behålla sin 'vänta-och-se'-strategi och hålla räntan oförändrad" på onsdagen, skriver han.
I mars såg Fed-ledamöterna en BNP-tillväxt på 1,7 procent i årstakt under fjärde kvartalet 2025, vilket antyder en måttlig ekonomisk expansion.
Mycket har dock förändrats sedan dess. "Befrielsedagen" den 2 april, extremt höga importtullar på kinesiska varor, skiftande tullar på de flesta andra länder och extrem osäkerhet kring den amerikanska politiken tynger tillväxten.
Men samtidigt innebär högre än förväntade tullar att kärninflationen sannolikt kommer att överstiga Feds marsprognos på 2,8 procent vid årsslutet. Även om Fed inte kommer att publicera en ny prognos förrän vid junimötet, kommer de troligen internt att arbeta med uppskattningar närmare en verklig tillväxt på 1 procent och kärninflation över 3 procent.
BNP sjönk första kvartalet men exklusive handel och lager så var efterfrågan rätt motståndskraftig, vilket Fed-chefen Jerome Powell väntas framhålla vid pressträffen.
Powell antas upprepa att riskerna för tillväxten lutar åt nedsidan men riskerna för inflationen åt uppsidan, och
insistera på att det som är viktigast är att de långsiktiga inflationsförväntningarna förblir förankrade.
"Vi förväntar oss inga sänkningar från Fed förrän i slutet av 2025. Eftersom inkommande data fortsätter att visa att ekonomin inte är på randen till kollaps och Trump antas förhandlar ned en betydande del av sina initiala tullar vid slutet av andra kvartalet, kommer marknaden sannolikt att justera och minska den nuvarande prognosen om tre räntesänkningar i år", skriver han.
onsdag 10.00 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:5953 (9:5692) EUR/USD 1:1358 (1:1356)
EUR/SEK 10:9006 (10:8683) USD/JPY 143:22 (142:59)
Ty obl 2 1,76 (1,77) Ty obl 10 2,54 (2,57)
US obl 2 3,82 (3,82) US obl 10 4,32 (4,37)
Sv obl 2 1,86 (1,91) Sv obl 10 2,37 (2,40)