RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP, DOLLARN STÄRKS
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas högre på måndagsmorgonen än vid svensk stängning i fredags och dollarindex är upp till 100,6 efter uppgifter om framsteg vid helgens handelssamtal mellan USA och Kina i Schweiz.
Samtalen i Genève uppgavs ha avslutats i en positiv ton på söndagen, och de amerikanska företrädarna utropade en "överenskommelse" för att minska det amerikanska handelsunderskottet, medan kinesiska tjänstemän sade att sidorna hade nått "viktig konsensus" och kommit överens om att lansera ytterligare ett nytt forum för ekonomisk dialog, enligt Reuters.
Ingen av sidorna släppte dock några detaljer efter att de avslutat två dagars samtal. Kinas vicepremiärminister He Lifeng sade att ett gemensamt uttalande skulle släppas i Genève på måndagen. Vice handelsminister Li Chenggang sade att det skulle innehålla "goda nyheter för världen".
Tidigt på måndagsmorgonen handlas den amerikanska tvåårsräntan på 3,92 procent, 8 punkter upp jämfört med svensk stängning i fredags, medan tioåringen är 5 punkter högre på 4,41 procent.
Ingen amerikansk statistik väntas på måndagen, men senare i veckan riktas blickarna främst mot KPI (tis) och detaljhandeln (tor) för april.
Vidare har det kommit uppgifter om att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är redo att träffa Rysslands president Vladimir Putin för fredssamtal i Istanbul på torsdag.
Det sade han i ett uttalande sent på söndagen efter att USA:s president Donald Trump insisterat på att Zelenskyj "omedelbart" bör gå med på detta, rapporterar Financial Times.
"Jag kommer att vänta på Putin i Turkiet på torsdag", sade Zelenskyj i ett uttalande sent på söndagen.
Asiatiska börser stiger överlag på måndagen på optimism kring helgens handelssamtal, japanska räntor är upp och yenen har försvagats mot dollarn.
Statistik från Kina i helgen visade att landets konsumentpriser sjönk 0,1 procent i april jämfört med samma månad föregående år, i linje med förväntningarna.
Exklusive livsmedel och energi var inflationstakten 0,5 procent, samma som föregående månad.
Kinas producentpriser sjönk 2,7 procent i april jämfört med samma månad föregående år. Nedgången var lite större än väntade -2,6 procent. Det var den 31 månaden i rad med producentprisdeflation och den brantaste takten sedan i oktober. Externa risker från eskalerande handelsspänningar med USA och ihållande svag inhemsk efterfrågan låg bakom.
Den japanska bytesbalansen visade ett överskott på icke säsongsjusterade 3.678 miljarder yen i mars, jämfört med ett överskott på 4.061 miljarder yen föregående månad. Utfallet matchade förväntningarna.
På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 145:9 mot yenen, upp från 145:1 vid svensk stängning i fredags, medan euron har tappat till 1:123 mot dollarn, från 1:127.
Kronan är 4 öre svagare mot dollarn och stabil mot euron.
På måndagens europeiska makroagenda hittar vi dansk KPI och eurogruppsmöte och här hemma veckostatistiken över arbetslösheten från Arbetsförmedlingen.
Under veckan väntar bland annat tyska ZEW-index och preliminära BNP-siffror från Storbritannien och eurozonen.
För svensk del publiceras definitiv KPI för april, protokollet från Riksbanken senaste möte och inflationsförväntningarna från Origo Group.
måndag kl 6.50 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:7187 (9:6812) EUR/USD 1:1228 (1:1272)
EUR/SEK 10:9101 (10:9123) USD/JPY 145:88 (145:12)
Jp obl 2 0,65 (0,63) Jp obl 10 1,39 (1,35)
Ty obl 2 1,79 (1,78) Ty obl 10 2,56 (2,56)
US obl 2 3,92 (3,84) US obl 10 4,41 (4,36)