RÄNTOR/VALUTOR: USD, USA-RÄNTOR UPP EFTER NGT TVETYDIG JUNI-KPI
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntor och dollarn sjönk omedelbart efter KPI-data för juni, men vände sedan tydligt upp. I Europa sjönk dock räntorna på tisdagen
KPI i USA steg 0,3 procent i juni jämfört med i maj. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 2,7 procent, i linje med förväntningarna. Kärn-KPI inflationen som exkluderar livsmedel och energi steg 0,2 procent i juni och ökade 2,9 procent i årstakt, lägre än väntat femte månaden i rad.
Den svagare än väntade statistiken väcker frågor om Trumps tullar och hur omfattande deras effekter kommer att vara på ekonomin. Dagens statistik kan leda till ännu större krav från Trump på att Fed ska sänka räntorna.
Wells Fargo höll fortsatt fast på sin prognos om en räntesänkning vid septembermötet och noterade att tullarnas effekt på priserna blev tydligare i juni.
De noterade att "uppgången kom trots ytterligare nedgångar i både nya och begagnade fordonspriser eftersom bilförsäljningen har kämpat i kölvattnet av en rusning av inköp före tullarna. Exklusive fordon steg priserna på kärnvaror med 0,54 procent – den starkaste månatliga ökningen sedan början av 2022."
Även ING Economics noterade att "detaljerna visar att det fanns vissa spridda bevis för tidiga tulleffekter på vissa varukomponenter, främst färsk frukt och grönsaker, hushållsapparater, leksaker, kläder och sportartiklar, men det kompenserades av mjukhet i den viktiga boendekomponenten, som har en cirka 40-procentig vikt inom kärn-KPI-korgen."
Vid svensk stängning var den negativa tolkningen övervägande.
USA räntor sjönk initialt efter KPI-statistiken, men vände senare tydligt uppåt inför svensk stängning. Tvåårsräntan var vid svensk stängning tisdag upp 6 punkter till 3,95 procent jämfört med vid samma tid på måndagen. Tioårsräntan hade sanktidigt stigit 4 punkter till 4,46 procent.
I Europa steg den tyska investerarmoralen mer än väntat i juli, enligt ZEW. Även synen på det aktuella ekonomiska läget blev mindre dyster.
Förväntningsindexet, som är avsett att förutsäga den ekonomiska utvecklingen sex månader framåt, ökade till 52,7 från 47,5 föregående månad. Prognosen låg på 50,3. Samtidigt förbättrades indexet över nuläget till -59,5 från -72,0, jämfört med en förväntad nivå på -66,0.
ZEW:s ordförande Achim Wambach konstaterade att den positiva stämningen bland respondenterna fortsatte stärkas.
Oxford Economics noterade att de nuvarande förhållandena ligger på den högsta nivån sedan mars 2022, och att det skett en tydlig förbättring i det tyska sentimentet. Både nuläget och förväntningarna steg med mer än fem punkter. Trots att läget fortfarande är dystert, är förväntningarna nu på sin högsta nivå sedan februari 2022.
Även euroområdets industriproduktion visade styrka i maj, med en ökning på 1,7 procent jämfört med föregående månad. På årsbasis steg produktionen med 3,7 procent, enligt siffror från Eurostat. Det var klart över förväntningarna, som pekade på en månatlig ökning på 0,9 procent och en årlig ökning på 2,4 procent enligt Trading Economics konsensusprognos.
ING Economics kommenterade att "en betydande ökning av läkemedelsproduktionen har lett till ytterligare en återhämtning i produktionen i euroområdet." Även om produktionen är volatil, till stor del på grund av att USA bygger upp sina lager av läkemedelsprodukter, kan det andra kvartalets BNP visa sig bli mindre svagt än tidigare befarat, tillade de.
Kinas BNP växte med 5,2 procent i andra kvartalet, något över förväntan men den svagaste takten sedan tredje kvartalet 2024. NBS ser stabil utveckling men kvarstående strukturella problem.
Ekonomer pekar på svag inhemsk efterfrågan och tillfällig exportstyrka. "Inte en bra uppsättning data, trots att BNP slog förväntningarna", sade Michelle Lam på Societe Generale.
Fler stimulanser väntas, särskilt för fastighetssektorn. Industriproduktionen steg, men detaljhandel och investeringar var svaga. Arbetslösheten oförändrad.