Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
14 May, 2025

RB: STOR OSÄKERHET, MER TROLIGT NÄSTA STEG BLIR SÄNKNING – PROT

Uppdaterad:
14 May, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det nuvarande räntenivån ger handlingsutrymme att agera framöver för att säkra inflationsmålet. Det är lite mer troligt att nästa steg blir en sänkning än en höjning.

Det sade riksbankschef Erik Thedéen vid det penningpolitiska mötet den 7 maj, enligt protokollet från mötet. Där lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på 2,25 procent.

Han sade att några av riskerna från det föregående mötet har förverkligats. De tullsatser som aviserats från USA är högre än befarat, och risken för att de globala tillväxtutsikterna försämras påtagligt har därför ökat.

Den osäkerhet som nu präglar utvecklingen har flera olika dimensioner. En central sådan gäller frågan om hur tullar och andra ekonomiska spelregler kommer att utformas på sikt.

"Det är tänkbart att vissa besked om främst tullar kommer relativt snart, men det kan dessvärre komma att dröja ganska länge innan vi får mer klarhet", sade han.

En annan dimension gäller frågan om hur själva osäkerheten påverkar hushållens och företagens beteende. Riksbanken bedömer att osäkerheten kommer att hämma företagens investeringar och privat konsumtion. Det finns dock än så länge begränsat med data att bygga analysen på och dessutom är signalerna delvis motstridiga.

Även om det mest troliga är att tillväxten i Sverige försvagas kan man mycket väl tänka sig scenarier där de negativa effekterna på konjunkturen blir mindre. Här finns det skäl att tro att vi om några månader vet lite mer om hur konsumtionen och investeringarna påverkas.

"I detta osäkra läge bidrar penningpolitiken till stabilitet i första hand genom att hålla inflationen varaktigt låg och stabil", sade han.

Detta ska varken förstås så att Riksbanken med precision kan styra enskilda inflationsutfall eller att enskilda inflationsutfall styr penningpolitiken.

"Med en styrränta på 2,25 procent har vi handlingsutrymme att agera på det sätt som kan krävas för att uppnå våra mål. Bedömningen nu är att det något väger över för att nästa steg blir en sänkning av styrräntan, men det är långt ifrån säkert. Tills vidare bibehåller vi kurs och fart", sade han.

Vice riksbankschef Anna Breman sade att det är troligt med lägre tillväxt och något lägre inflation än i deras senaste prognos.

"Det talar för en lägre styrränta vid kommande möten om vi ser att denna prognos håller", sade hon.

I turbulenta tider är det viktigt att penningpolitiken bidrar till stabilitet i ekonomin genom att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet.

Om inflationen skulle ta fart igen skadar det redan sårbara hushåll och företag som precis har tagit sig igenom flera tuffa år.

"Jag stödjer därför beslutet att lämna styrräntan oförändrad. Men, om inflations- och konjunkturutsikterna ändras kommer vi att agera. Och med nuvarande information är det mer troligt att nästa steg blir en sänkning än en höjning", sade hon.

Vice riksbankschef Aino Bunge konstaterade att konjunkturutsikterna ser svagare ut än i mars, och att riskerna har ökat för en lägre inflation framöver än i deras senaste prognos.

"Jag menar dock att det i rådande miljö är rimligt för oss att fortsätta att agera gradvis med en viss försiktighet och försöka att undvika tvära kast i penningpolitiken – för att inte spä på osäkerheten ytterligare. Givet de sänkningar som vi redan har gjort är styrräntan på en nivå som just nu framstår som väl avvägd. Mot denna bakgrund ställer jag mig bakom beslutet att idag lämna styrräntan oförändrad", sade hon.

Vice riksbankschef Per Jansson sade att även om inflationen under de två senaste månaderna har utvecklats ungefär som väntat är det "naturligtvis inte helt optimalt att vi nu går in i en mycket osäker och svårbedömd framtid med prisökningar som i utgångsläget är för stora".

Han fortsätter dock att ha "en stark övertygelse om att inflationsuppgången som skedde i början av året är tillfällig".

"Min sammantagna slutsats för svensk inflation just nu blir därmed att mycket talar för att den framöver kommer att falla och att det mycket väl kan ske snabbare än vi antog i prognosen i mars. Med detta sagt delar jag ändå synen i utkastet till uppdatering att osäkerheten i den här bedömningen är mycket stor", sade han.

Om handelskonflikten eskalerar och involverar svarsåtgärder från ett större antal länder, inklusive EU, ökar i stället snabbt risken för att inflationen kan bli högre än väntat. Inflationsuppgången skulle i ett sådant scenario kunna förstärkas av att även företag som inte påverkas av tullarna passar på att höja sina priser. Att företagens prisplaner enligt Konjunkturinstitutets mätningar ligger kvar på ovanligt höga nivåer minskar i sammanhanget inte precis den oro man känner för ett sådant prissättningsbeteende.

Han noterade att Trumpadministrationen de senaste veckorna slagit in på en något mer försiktig och avvaktande väg, men att det inte går att veta om detta är en bestående förändring.

"Men jag är ändå försiktigt optimistisk och tror också att EU kommer att göra allt som står i dess makt för att inte bidra till en upptrappning av konflikten", sade Jansson.

Vice riksbankschef Anna Seim framhöll vikten av en robust penningpolitik – "att vi fattar räntebeslut som ger upphov till acceptabla utfall även i alternativa scenarier".

Hon betonade att det i dagsläget är rimligt att de kontinuerligt prövar i vilken utsträckning inkommande data kan tolkas som tillförlitliga signaler och agerar därefter.

"Detta ska inte på något sätt tolkas som en ovilja att agera. Vi kommer att justera styrräntan om inflations- och konjunkturutsikterna visar att det är motiverat. Det neutrala ränteläge vi utgår från ger oss goda förutsättningar att hantera den osäkra vägen framåt", sade Anna Seim.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.