SAAB: STORA SYSTEM FORTSATT EFTERFRÅGADE - SURVEILLANCE-CHEF
GÖTEBORG (Nyhetsbyrån Direkt) Stora bemannade vapensystem kommer att vara fortsatt efterfrågade, även om de på olika sätt kommer att kompletteras med obemannade system.
Det säger det radar- och ledningssystemfokuserade Saab-affärsområdet Surveillance chef Carl-Johan Bergholm till Nyhetsbyrån Direkt.
Ryssland har i Ukraina-kriget under lång tid haft svårt att skydda bland annat sina stora ytstridsfartyg i Svarta havet mot ukrainska drönar- och robotattacker. Även ökad användning av obemannade enheter i kriget har bidragit till ifrågasättande av exempelvis behovet av bemannade stridsflygplan.
Surveillance arbetar delvis med stora bemannade system såsom spanings- och ledningsflygplan Globaleye, utrustning till bemannade stridsflygplan och stridsfartyg såsom fregatter, men även med många mindre radarsystem och lösningar, både på land och till sjöss.
Är kundernas efterfrågan framöver riktad mot stora system eller mer på mindre, obemannade system som kan byggas i större volymer?
"Det är här alla kunder försöker orientera sig. Stora plattformar behövs för att säkerställa avskräckning, men de kommer inte att lösa allt. Obemannat kommer att vara ett komplement. Bemannade plattformar som spanings- och ledningsflygplanet Globaleye kommer över tid att kompletteras med obemannade sensorsystem. Det kommer också att behöva läggas mer tid på att skydda de bemannade plattformarna. Jag tror dock inte att man kommer att sluta helt med stora bemannade plattformar", resonerar Surveillance-chefen.
Han ser emellertid en dynamik där stora strategiska sensorsystem kan bli mer sårbara och där man exempelvis kan behöva vara mer taktisk och kunna förflytta sig för att undvika att skapa exponering.
"Är man stationär och stor är man också väldigt sårbar. Taktiska, kompakta lösningar - vilket har varit en del av vårt DNA från början - är mycket i fokus. Den operativa återkoppling vi får kring de system som kunder har donerat till Ukraina ger oss bra bekräftelse på att vi har relevanta lösningar", säger affärsområdeschefen.
I Ukraina har användare av artilleri-systemet Archer sagt att de, snarare än att röra på sig, föredrar att stå still för att undvika upptäckt av de många drönare som används?
"Det kommer enormt mycket erfarenheter från Ukraina. Rörelse kan detekteras, men det är å andra sidan svårare med verkan mot något som rör sig. En slutsats är att kamouflage är en viktig förmåga oavsett", säger Carl-Johan Bergholm som framhåller Saabs kamouflage-verksamhet inom affärsområdet Dynamics.
Att detektera saker blir enligt Saab-företrädaren mer och mer centralt för hur man ska agera i ett konfliktområde.
Hur bra är ni på drönardetektering?
"Extremt bra. Det är en förmåga som vi har inbyggt i alla våra radarsystem för luftövervakning. Systemen har blivit mer digitala och mjukvarudrivna, så vi har kunnat introducera den förmågan väldigt snabbt i hela portföljen. Utmaningen med att detektera drönare är dels att kunna detektera små mål, vilket vi är duktiga på. Sedan måste man även kunna separera vad som är en fågel och vad som är en drönare. Det är så små signaturerna är. Vi är väldigt duktiga på den signalbehandlingen. Kunden kan även ställa in känsligheten, alltså hur mycket falsklarm man är beredd att ta. En illustration för att våra sensorsystem är väldigt bra är att de ofta skyddar stora event såsom OS", säger Surveillance-chefen.
Bild: Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance. Foto: Nyhetsbyrån Direkt
Även om en del av Surveillance verksamhet är inriktad på stora systemintegrationslösningar gör affärsområdet även flera mindre produkter, såsom markradar av olika slag, inklusive kompakta sådana. På samtliga områden planerar bolaget för att öka produktionskapaciteten i ljuset av den växande försvarsmarknaden, inte minst i Europa, något Saab berättade mer om vid kapitalmarknadsdagen i Karlskoga i slutet av maj. Affärsområdets expansion pågår på flera håll världen över.
För exempelvis spanings- och ledningsplanet Globaleye siktar Saab på en produktionskapacitet på fyra per år, en utökning i jämförelse med att Saab under de senaste 30 åren i genomsnitt har sålt och producerat i storleksordningen ett spanings- och ledningsflygplan per år.
Nyligen meddelades att Frankrike avser köpa Globaleye.
Vad ser du som de största utmaningarna för Surveillance?
"Det ena är att verkligen kunna växa med våra kunder och skala upp en kapacitet som möter deras behov. Det andra är att vara tillräckligt snabba med att ta in ny teknik så att vi är relevanta långsiktigt. En tredje är att genomföra skalningen på ett sätt så att vi har rätt samarbeten och är på rätt platser för att långsiktigt vara en nära partner med kunderna. Det är en viktig dimension, speciellt när vi jobbar med systemintegrationslösningar och att kunna anpassa sensorförmågan. Det kräver kundnärhet för att vara relevant", säger Carl-Johan Bergholm.
Saab satsar motsvarande 17 procent av sina intäkter på forskning och utveckling.
Hur arbetar ni med innovation?
"En stor del av de resurser Saab lägger på forskning och utveckling går till Surveillance. Det handlar om att bygga mer teknikbas som är skalbar samt att säkerställa förmågeutveckling och nya system. Det är ingenting vi tullar på i den här tillväxten utan vi gör vårt yttersta för att jobba med ny teknik och nya förmågor. Att både orka skala och ta till oss ny teknik och innovera samtidigt är dock en av utmaningarna."
Affärsområdet Surveillance har likt Dynamics en relativt stor andel av försäljningen globalt, om man jämför med affärsområdena Aeronautics och Kockums där svenska staten står för en större del av intäkterna.
Hur viktig är hemmamarknaden Sverige för Surveillance?
"Hemmamarknaden är jätteviktig. Det är väldigt utmanande att sälja en förmåga i konkurrens med andra industrier på export om vi inte har lyckats bygga en stark referens för den förmågan med någon kund som vi har nära samverkan med. Nu har vi ju lite fler hemmamarknader, såsom verksamheten i Australien som är en hemmamarknad för marina ledningssystem. Allt utgår inte från Sverige och vi har en lokal kundrelation på flera ställen, men den svenska marknaden är extremt viktig. Att förstå vad Sverige behöver framåt är följaktligen mycket viktigt för oss", säger Saab-företrädaren.