Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
15 May, 2025

TF: TULLPAUSEN GÖR DET SVÅRT FATTA LÅNGSIKTIGA BESLUT - SPECTOR

Uppdaterad:
15 May, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Än så länge finns det inte så mycket data tillgänglig som visar hur ekonomin påverkas av Trumps tullar, men det man kan säga är att det under hans tullpaus är svårt att fatta långsiktiga beslut och det påverkar investeringarna.

Det sade Erik Spector, chefekonom på Teknikföretagen, vid ett webbinarium på torsdagen efter att de och Industriarbetsgivarna släppt en ny konjunkturprognos.

Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, noterade att det som syns hittills inte har varit vad de förväntat sig initialt.

"Hittills i hårda data syns en viss uppgång just på handelssidan, vilket snarast kan tolkas som att hushåll och företag passar på innan handelstullarna slår till… Framåtblickande index talar för att vi får en dämpning längre fram, framförallt i USA, men även i Kina", sade hon.

Hallsten konstaterade att det finns en direkt effekt av de högre tullarna och det är högre importpriser, som sedan så småningom letar sig in i konsumentpriserna. Och högre priser gör att man får mindre utrymme över till konsumtion, vilket håller tillbaka efterfrågan och produktionen.

En mer långsiktig effekt kan bli att företag flyttar produktion för att komma undan tullar, och då störs bland annat processen för specialisering och effektiviseringar.

Den andra effekten handlar mer om efterfrågesidan, där osäkerheten i allmänhet i ekonomin har ökat dramatiskt vilket lett till att både företag och hushåll dämpar sina investeringar.

"Dessa bitar kommer att påverka olika länder på olika sätt, medan alla länder påverkas av den svagare ekonomin ", sade Hallsten.

Erik Spector noterade att svensk export inte är opåverkad av det svagare omvärldsläget, men att inledningen av året har varit ganska stark för svensk export. I mars har dock statistiken kring varuhandeln börjat gå ned och de tror att andra kvartalet blir exporttillväxten betydligt lägre.

"Sen tror vi att vi kommer att komma tillbaka till mer normala tillväxttal under 2025 och att exporttillväxten tar fart igen 2026", sade Erik Spector.

Hushållens konsumtion tror chefekonomerna kommer att se en fördröjd återhämtning, efter en svag period. Under slutet av 2025 och hela 2026 räknar de dock med att hushållens konsumtion tar fart ordentligt.

I sin prognos räknar de två industriekonomerna med att tullarna för de flesta varor som importeras till USA ligger på cirka 10 procent och att EU sen vidtar riktade motåtgärder. När det gäller Kina och USA tror de på tullar på ungefär 30 procent och att de kommer att gälla under de kommande fyra åren. Därefter spår de en viss nedgång, även om tullarna förblir på högre nivåer än de var innan.

Mattias Almgren, ekonom på Teknikföretagen, noterade att framtidstron bland de amerikanska hushållen har "störtdykt" på ganska kort tid, men annars syns ännu inte effekten av det högre tullarna i hårda data i USA.

Deras bedömning är att tillväxten i USA i stort sett upphör i år, och initialt faller då hushållen ökar sitt buffertsparande och företagens investeringar minskar, men att tillväxten ökar så smått under 2026.

Köpkraften i USA väntas fortsätta att krympa på grund av ökade kostnader, men samtidigt ser de en hög risk för att de högre importtullarna så småningom kommer att leda till högre inflation. Hittills har inflationsförväntningarna bland amerikanska hushåll ökat dramatiskt, samtidigt som fler företag uppger att insatspriserna stiger.

De tror att Federal Reserve kommer att gå försiktigt fram, så att inflationsuppgången inte blir större och mer utdragen än den behöver vara.

Mattias Almgren sade vidare att teknikindustrin här hemma får stöd av ökade order för försvaret och infrastruktur, medan Kerstin Hallsten noterade att handelskriget är utmanande för basindustrin, men också annat påverkar.

"Går det dåligt i teknikindustrin går det dåligt i basindustrin. Och den är väldigt påverkad av byggindustrin", sade hon.

En haltande tysk fordonsindustri har varit väldigt dåligt för basindustrin, tillade hon.

Erik Spector talade även om riskläget och sade att det är besvärligt. Om handelskriget eskaleras skulle läget förvärras, liksom om leveranskedjorna skulle störas. Ytterligare en faktor är om osäkerheten sätter sig på ökad riskaversion, eller om inflationen inte skulle sjunka som väntat eller om den geopolitiska situationen förvärras.

På en fråga om vem som kommer att ta större plats efter USA svarade Kerstin Hallsten.

"Jag skulle vilja svara EU, och jag hoppas det, men andra delar av Asien kanske utvecklas starkt", sade hon.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.