STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns ingen hemlig valutauppgörelse på väg för att försvaga dollarn. Det finns fördelar med en stark dollar.
Det sade Stephen Miran, ordförande för presidentens ekonomiska råd (CEA), till Bloombergs podcast Big Take DC.
"USA har fortfarande en stark dollar-policy. Vi arbetar inte i hemlighet med något av det här. Det finns ingenting där", sade han om spekulationerna om ett internationellt avtal för att sänka dollarns värde.
Valutamarknaden har upplevt viss volatilitet de senaste veckorna, när handlare spekulerat kring om USA:s handelspartners skulle kunna komma överens om att stärka sina valutor mot dollarn för att åtgärda handelsobalanser.
President Donald Trump har en lång historia av att anklaga andra länder för att avsiktligt försvaga sina växelkurser för att vinna konkurrensfördelar gentemot USA.
Framför allt asiatiska valutor har stigit kraftigt sedan den 9 april, då Trump pausade sina "ömsesidiga" tullar för att ge utrymme åt förhandlingar.
Miran, som inte varit direkt involverad i handelsförhandlingarna, sade att valutapolitiken inte har ändrats. Han upprepade att marknaden tar hans artikel på större allvar än vad administrationen gör, och att den aldrig var avsedd att förespråka någon specifik politik.
Idén om en stor uppgörelse för att försvaga dollarn har diskuterats i valutamarknaden sedan Trump utsåg Miran till rådgivare i december. Månaden innan hade Miran, då fortfarande verksam på hedgefonden Hudson Bay Capital, publicerat en artikel med förslag på hur ett så kallat Mar-a-Lago-avtal skulle kunna se ut (en referens till Plaza-avtalet 1985 som hade som avsikt att försvaga dollarn).
Även Scott Bessent funderade över ett sådant avtal innan han blev finansminister. Väl i ämbetet har han dock starkt försvarat den sedan länge rådande linjen att en stark dollar är bra för landet. Han har också backat tidigare amerikanska åtaganden inom G7 om att valutor ska styras av marknaden.
Vid ett möte i onsdags i samband med ett G7-möte bekräftade Bessent och Japans finansminister Katsunobu Kato sin gemensamma syn att växelkurser bör bestämmas av marknaden.