
Utdelningsaktier - Topplista på bästa utdelningsaktier
Utdelningsaktier är, som bekant, aktier vars upparbetade vinstmedel inte bara återinvesteras i verksamheten, utan som även tillfaller aktieägarna direkt genom en kontant utbetalning. Rent finansteoretiskt inträffar inget värdeskapande i samband med utdelningen. Istället ombokas kontanter från kassan i aktiebolaget där du är andelsägare, till ditt privata spar- eller investeringskonto. Aktieägarens totala förmögenhet blir således oförändrad.
Det som däremot händer vid utdelningen är att du säkrar upp lite avkastning från din investering, en potentiell krockkudde eller frigjort kapital för andra investeringar. För bolag som inte ger utdelning går det emellertid att sälja dina aktier i bolaget till motsvarande kursuppgång, och du har således skapat dig en egen utdelning. Det som får dessa två alternativ att spela roll är skattesituationen, huruvida kapitalvinster och utdelning beskattas olika, lägg därtill courtage och andra transaktionskostnader om man avser köpa nya aktier med den utdelning man tillförs.

“Håll blicken fäst vid totalavkastningen”
Utdelningsaktier har dock attraktiva egenskaper som korrelerar starkt med värdebolag. Aktier med utdelning tenderar att vara mycket stabila och välskötta bolag, eftersom de uppfyller de förutsättningar som krävs för att kontinuerligt dela ut upparbetade vinstmedel. Av de bolag som kommer att kommenteras i detta inlägg har flera levererat utdelning i flera decennier. Med en direktavkastning på 5%, det vill säga årsvis utdelning dividerat över den nuvarande aktiekursen, innebär detta att aktieutdelningarna har potential att finansiera sin egen inköpskurs efter 20 år. Observera att detta gäller enbart utdelningen, och det kan även tillkomma en förhoppningsvis gynnsam kursuppgång. Vid dagen slut är det dock viktigt att fokusera på totalavkastningen, det vill säga utdelning + kursuppgång, vilket utgör det absolut viktigaste för din investering.

“Undvik att fastna i direktavkastningsfällan”
När man väljer potentiella kandidater till utdelningsaktier är det fördelaktigt att filtrera efter direktavkastning. Allt annat lika innebär högsta direktavkastningen högst utdelning i förhållande till aktiens kostnad. Detta kan verka som en fördelaktig strategi att endast investera i högst direktavkastande aktier, men det är också riskabelt. Undvik att fastna i direktavkastningsfällan, eftersom det förmodligen finns en god anledning till varför direktavkastningen är onormalt hög jämfört med andra utdelningsaktier. En alltför hög direktavkastning kan indikera att aktien har tappat mycket värde i förhållande till fjolårets utdelning. Bolaget kan med stor sannolikhet inte upprätthålla den tidigare höga utdelningstakten, och ett stort värderingstapp kan antyda att bolagets framtidsutsikter har försvagats avsevärt.
Observera även att formeln för direktavkastningen genererar en ny direktavkastning varje dag, eftersom den årliga aktieutdelningen är en efterhängande variabel, medan aktiekursen är aktuell och ständigt förändras.

Stabila utdelningsaktier
Av det ovanstående framgår två idéer, att den totala avkastningen är viktigast och att en alltför hög direktavkastning är för bra för att vara sann. TradeVenue föreslår därmed någon typ av gyllene mellanväg där de mest attraktiva aktierna både ökar i värde genom goda investeringar och kursuppgång, men som även kan ge en betydande utdelning (4-6 procent av aktiekursen). TradeVenue ser dessutom helst att utdelningen växer. Således är de bästa utdelningsaktierna de med en kontinuerligt växande utdelning.
Utdelningsaktierna som historiskt sett har varit stabila har tillhört de stora bolagen, varit verksamma på mogna marknader, varit väletablerade aktörer med stabila kassaflöden. Investmentbolag och bankaktier brukar vara bra tillskott i en utdelningsportfölj. Många fastighetsbolag har även framstått som attraktiva utdelningsaktier, även om det nuvarande ränteläget har gett dessa en törn. I övrigt är det just de stora internationella välrenommerade bolagen som dominerar bland de attraktiva utdelningsaktierna.
Nåväl, slut på snacket om utdelningsaktier, och nu över till utdelningsaktierna. Urvalet av aktier nedan är baserat på fjolårets siffror. Att kalla detta för en analys vore en överdrift. Betrakta nedanstående listor som sammanställningar baserade på historiska utdelningar.

Bästa utdelningsaktierna
Bästa utdelningsaktierna historiskt sett:
Utdelningshöjare:
- Vitec Software Group - ökat sin utdelning 21 år i följd
- Wihlborgs Fastigheter - ökat sin utdelning 21 år i följd
- Hexagon - ökat sin utdelning 14 år i följd
- JM - ökat sin utdelning 14 år i följd
- AB Sagax - ökat sin utdelning 13 år i följd
Utdelningsaktierna som över X antal år bibehållit eller höjt utdelning men aldrig sänkt
- Atlas Copco - 39 år
- Atrium Ljungberg - 29 år
- ASSA ABLOY - 27 år
- SWECO - 24 år
- Nibe Industrier - 24 år
- AstraZeneca - 23 år
- ABB - 19 år
- AAK - 17 år
- Intrum - 17 år
Stabila utdelningsaktier med några enstaka års sänkningar, men som resterande tid levererat stabil eller ökad utdelning
Nedanstående aktier är sorterade efter kvoten av antalet år med utdelning dividerat med antalet sänkningar under motsvarande period. Detta i avtagande ordning.
- SCA - 72 år / 2 sänkningar
- Wallenstam - 33 år / 1 sänkning
- Fenix Outdoor - 29 år / 1 sänkning
- Castellum - 25 år / 1 sänkning
- Hufvudstaden - 22 år / 1 sänkning
- BTS Group - 21 år / 1 sänkning
- FastPartner - 21 år / 1 sänkning
- Alfa Laval - 20 år / 1 sänkning
- Beijer Alma - 20 år / 1 sänkning
- Lagercrantz Group - 16 år / 1 sänkning
- Loomis - 15 år / 1 sänkning
- HMS Networks - 15 år / 1 sänkning
- Softronic - 15 år / 1 sänkning
- Ework Group - 13 år / 1 sänkning
- L E Lundbergföretagen - 25 år / 2 sänkningar
- Latour - 37 år / 3 sänkningar
- Beijer Ref - 21 år / 2 sänkningar
- AFRY - 20 år / 2 sänkningar
- Investor - 19 år / 2 sänkningar
- Skanska - 18 år / 2 sänkningar
- Telia Company - 20 år / 3 sänkningar
Andra betydande utdelningsaktier med en beundransvärd track-record av stabil utdelningshistorik inkluderar H&M, Nordea, Handelsbanken, SEB, Fagerhult, Electrolux samt Essity sedan avknoppningen från SCA och börsnoteringen år 2017.

Många aktiebloggar förespråkar utdelningsaktier. Dessa bloggare är ofta förknippade med FIRE-rörelsen (Financially Independent and Retire Early) vars mål är att uppnå långsiktig ekonomisk oberoende genom avkastningen på sin aktieportfölj där utdelningsaktier ofta spelar en viktig roll. Du kan med fördel hämta inspiration från dessa bloggare och deras arbete när du väljer potentiella utdelningsaktier. Två bra exempel på sådana bloggare på TradeVenue är Miljonär innan 30 och Sparaklokt. Även Sofokles, Spartacus och Aktiepappa bloggar om utdelningsaktier och liknande bolag, men de förstnämnda två är mer framstående inom området. Marcus Hernhag är en annan välkänd bloggare som har fått mycket medial uppmärksamhet för sitt fokus på utdelningsaktier och hans arbete har varit en stor inspirationskälla för den tidigare listan.
Friskrivning
Här är det viktigare än någonsin - historisk avkastning eller utdelning är ingen garanti för framtida avkastning eller utdelning. Gör därför din egen analys och betrakta ovanstående listor som inspiration.