VALUTA: VALUTASÄKRING SOM BÄST MARGINELLT SEK-POSITIVT - MS
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Morgan Stanley tror att Riksbankens besked om att den eventuellt kommer att "hedga" (valutasäkra) en del av valutareserven blir, som bäst, marginellt positivt för flödena i den svenska kronan, enligt ett kundbrev.
Ekonomerna konstaterar att Riksbankens valutareserv inte är särskilt stor, och banken har bekräftat att valutasäkringarna bara kommer att avse en fjärdedel av den totala reserven.
Dessutom, de föreslagna instrumenten, FX forwards eller valutaswappar, har väldigt olika effekt på växelkursen. FX forwards skulle innebära nettoköp av kronor medan valutaswappar är SEK-neutrala.
Därtill antyder Riksbankens besked att transaktionerna kommer att spridas ut över en "lämplig tidsperiod", och de inleds sannolikt inte förrän under hösten 2023.
"Vi tror att det hedging-program som övervägs knappast kommer att innebära något meningsfullt stöd för SEK, i synnerhet inte om makromiljön förblir utmanande", skriver Morgan Stanley.
"Svagheter i euroområdets tillverkningsindustri, förhöjd oro för hushållens skuldsättning och skakig global efterfrågan på risk pekar allt mot SEK-svaghet, inte styrka", fortsätter ekonomerna.
Morgan Stanley beskriver samtidigt Riksbankens räntebesked på torsdagen som "i linje med förväntningarna", medan de liknar annonseringen av en möjlig valutasäkring av delar av valutareserven vid en "bakdörrsintervention", även om de är skeptiska till om det skulle kunna göra mycket för att stärka kronans växelkurs.
Det mest "hökaktiga" beskedet från Riksbanken på torsdagen var, enligt Morgan Stanley, åtagandet om "minst en till höjning, utan reservationer".
Ekonomerna konstaterar att det är långt till Riksbankens nästa policymöte september, och spänningarna mellan vikande huvudinflation, trög ekonomisk utveckling och en "belägrad" krona kommer troligen bara att intensifieras.
"Med detta sagt, en septemberhöjning verkar nu mycket trolig och vi behåller vår prognos om en ny höjning med 25 punkter", skriver Morgan Stanley.