
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn. - Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.

Jag läste idag en artikel på Placera om hur man kan vikta om till mer ränteplaceringar i sin PPM när man närmar sig pensionsåldern. Inget nytt under solen, det finns ju även den gamla regeln att man ska ha 100% minus sin ålder som procentuell andel aktier. Dvs när man är 20 år ska man ha 80% aktier/aktiefonder och när man är 50 år ska man ha 50% aktier/aktiefonder i portföljen enligt den regeln. Lite väl försiktigt kan jag tycka att börja växla över till räntor redan på 1 årsdagen...
Utmaningen när man som mig slutar jobba runt 40 blir att dessa regler sätts lite ur spel. Tittar man på var jag befinner mig i uttagsperioden är jag typ 68 år med 66 årig fru. Dvs jag har nyligen gått i pension men jobbar lite extra och min fru har gått ner i tid och är på väg att sluta. Tittar man istället på den bortre delen av placeringshorisonten dvs hur länge de sista pengarna ska räcka är jag som vilken 40 åring som helst som troligtvis kommer leva 40-60 år till. Så även om man inom kort plockar ut lite pengar är det väldigt lång horisont på en stor del av sparandet.
Hade jag följt strategin i AP7 Såfa och sett mig själv som motsvarande en 68 årings situation där jag just är i starten av uttagsfasen hade jag haft ungefär 50/50 mellan aktier och räntor. Hade jag istället valt en generationsportfölj från någon av storbankerna för någon i samma ålder hade jag i de flesta alternativen landat ännu lägre i aktieandel ibland så lågt som 25%. Se artikeln hos Placera för några exempel.
Detta till trots känner jag mig trygg med strategin att ligga runt 97% aktier och 3% sparkonto för närvarande. Alla utdelningar i höst kommer återinvesteras, men samtidigt kommer en ganska stor andel av det vi kan spara i form av nya pengar att bygga ytterligare lite buffert med målet att ha i alla fall 5% den dagen även min fru slutar jobba. En årsförbrukning enligt 4% regeln samt utöver det lite extra kontanter för vårt nästkommande bilbyte som bör ske inom det närmaste 1,5 året, även om vi hela tiden skjuter upp det då vår nuvarande bil funkar bra och tappar mindre i värde än vad en ny skulle göra.
Jag har hela tiden räknat med att tjäna mer eller mindre noll och att min fru ska komma hem från jobbet och säga att nu är det slutjobbat. Men på något sätt rullar det på och så skjuts de där första uttagen ur portföljen längre och längre fram. Jag hade en del uppdrag i min firma innan sommaren, sen har det varit ganska lugnt tills nu när det kommit väldigt mycket förfrågningar kring roliga grejer på kort tid. Så det kommer bli en del jobb under okt-dec, fortfarande väldigt liten omfattning om man jämför med ett heltidsjobb så klart. Men när jag nyss tittade igenom bokföringen för de tre första kvartalen och vad som ligger i plan för kommande månader insåg jag kommer göra ett överskott i min firma på 300 000 kr under 2019. Detta på något som jag skulle uppskatta motsvarat runt 10% arbete av en heltid och bara med roliga grejer. Då ska nämnas att siffrorna är lite dopade av royalty för bokförsäljning som baseras på arbete jag gjort tidigare och inte minst att jag började 2019 med att få betalt för en del försäljning från 2018.
På tal om böcker så har vi har fått trycka upp en fjärde upplaga av min första bok Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. I den nya upplagan har jag även gjort en kort uppdatering med "så gick det sen", såhär 2,5 år efter att boken skrevs och ungefär 2 år efter att jag slutade jobba. Så vitt jag kan förstå ska man få den nya uppdaterade boken om man beställer från och med nu. Finns till exempel här hos Adlibris eller direkt från förlaget om du vill ha den signerad.
Det känns som att väldigt få som "pensionerar sig" verkligen pensionerar sig. Jag tror att om man får styra själv kommer arbete alltid vara en del av livet (så vill jag ha det iaf) men balansen kommer bli bättre.
Du är frilansare tycker jag
Eftersom du tänker leva på utdelningen och inte själva kapitalet när/om din fru slutar jobbar så spelar väl de här 'reglerna' om fördelning aktier/annat inte så stor roll i ditt fall väl?
Ibland gör man rätt: Ja, det är en extrem skillnad i balans och känsla kring jobb när man egentligen inte behöver jobba och har råd att tacka nej till tråkigt jobb.
N: Egentligen är det ju ingen jätteskillnad på att äga en aktiefond där utdelningen återinvesteras och som man säljer 4% om året av eller leva på en aktieportfölj med 4% utdelning. Så skulle man tro på rådet att ligga i hälften räntor när man slutar jobba borde det gälla oavsett om man har aktiefonder eller aktier. Men visst känns det osannolikt att utdelningen från vår portfölj som helhet skulle rasa med 50% eller mer och sen ligga kvar på den låga nivån i flera år.
ja, det är ju en stor skillnad mot scenariot du lade som troligt,dessutom så har ju börsen gått bättre än man vågat räkna med!
Hade varit kul att höra igen om hur dagarna ser ut för dig nu pensionären!
Två recensioner! Per och Terese. Jaha ja :D
Hej!
I ditt svar till "N" skriver du:
"Egentligen är det ju ingen jätteskillnad på att äga en aktiefond där utdelningen återinvesteras och som man säljer 4% om året av eller leva på en aktieportfölj med 4% utdelning".
En liten följdfråga på det: Lämnar verkligen "standard"-aktiefonder hela 4% utdelning tro? Varje % där är ju enormt viktig och avgörande.
Tobbe B: Standardaktiefonder ger ju ingen utdelning men mottar utdelning från bolagen den äger, vilket återinvesteras i fonden och höjer värdet per fondandel (allt annat lika).
En indexfond på Stockholmsbörsen bör få runt 4% utdelning per år men det varierar så klart med värderingen över tid (jag har för mig att snittet på Stockholm i år låg på 4,2% i våras när vi gick in i utdelningssäsongen).
Yes, Jag är med på utdelningsupplägget.
Uttryckte mig lite kryptiskt där.
Hur ser du på så kallade lågvolatila, högutdelande ETF:er likt exempelvis Xact Högutdelande. Sett ur aspekten att leva på utdelningarna istället för aktiv utdelningsinvestering? Om man inte har kunskapen och intresset för det. De bör kanske rimligtvis över tid kunna prestera bättre utdelning än genomsnittet i en vanlig aktiefond som ej har det som huvudfokus?
Tobbe B: Jag tror Xact Högutdelande har goda chanser att leverera 4% utdelning och över tid höja utdelningen med minst inflation. Kanske till och med lite större chans att leverera denna avkastning än en vanlig indexfond.
Att manuellt sälja en gång om året i en fond utan utdelning är ju inte så svårt mer än kanske lite mentalt utmanande i nedgång.
Så jag tror att det skulle funka både med en bred och bra aktieportfölj, en utdelande fond och en icke utdelande fond.
@Miljonär innan 30: Visar inte ditt svar till Tobbe att det egentligen är onödigt att fokusera på utdelningarna om det inte rör sig om direktägande? Fokus på utdelningar är väl i första hand ett sätt att hantera sitt psyke när man ska leva på portföljen, dvs känslan av trygghet i att aldrig äta av aktierna. Men i realiteten är det ju en trygghet man betalar för i form av minskad diversifiering. Med fonder, och i synnerhet, indexfonder försvinner ju den chimären. Då bör det väl vara mer rationellt att fokusera på totalavkastningen och hitta andra sätt att hantera sitt psyke, t ex en väl avvägd ränteplacering, som du och din fru också använder er av, har jag för mig.
Jag tycker utdelningar har två fördelar:
1. Psykologiska aspekten som du nämner
2. Att man får en styrelse i bolaget som hjälper till att avgöra hur mycket som är optimalt samt långsiktigt hållbart att plocka ur bolaget varje år.