11 Jan, 2021

Anonyma bloggare

Idag lyssnade jag på podcasten Kapitalet där min kompis Utdelningsseglaren var med. Då han liksom mig bloggar anonymt hade han vidtagit försiktighetsåtgärder och det var en skådespelare som läste in hans svar på frågorna. Rent intervjumässigt fungerade det oväntat bra, det var helt enkelt en duktig skådis som hade engagerats. Det som jag tycker var lite synd var att han inte gick ut med några konkreta siffror, tex på vilken lön han hade när han jobbade. Det tycker jag är en fördel med att vara just anonym att man kan vara öppen med siffror på ett annat sätt än jag skulle vara bekväm med om jag bloggade helt offentligt. Så att både vara anonym och sväva på svaret på frågan vad han hade för lön när man kunde spara så mycket tycker jag personligen gör det lite mindre konkret för lyssnaren. Det fick mig att tänka lite på det här med anonymiteten som jag ibland får en del frågor om. Syftet här är absolut inte att klaga på folk som gjort andra val än mig själv på den här punkten, utan bara att beskriva hur jag valt att göra och varför jag valt den vägen.

Om vi börjar med att dela in ekonomibloggare i tre fack.

1. De jättehemliga. Hit räknar jag de som både bloggar anonymt och håller inne med siffrorna. Hit räknar jag tex Lundaluppen och Petrusko. Här får vi veta fördelningen i portföljen men aldrig om portföljen är värd 5 miljoner eller 50 miljoner. Eller om de återinvesterar 5, 50 eller 95% av alla utdelningar. Eller om familjen spenderar 10 000 eller 50 000 kr i månaden.

2. De halvhemliga. Här är man antingen hemlig med sitt namn och bild eller med värdet på sin portfölj. Dvs antingen är man som mig som är anonym med sin person men öppen med exakt antal aktier och värde i portföljen, lön, hur mycket vi spenderar i genomsnitt etc. Eller så är man som tex Marcus Hernhag helt öppen med sin person men väljer att inte gå in på exakt storlek på portföljen och privatekonomin. Tittar man på totalen på bloggar (och även användare på Twitter) skulle jag säga att denna grupp är överlägset störst.

3. De helöppna. Här har vi tex Oskar "Farbror Fri" Lindberg som regelbundet medverkar i tidningar och TV, ibland med hela familjen, och ändå har publicerat en ganska exakt bild av deras kapital och löpande inte om exakt på kronan hur mycket pengar familjen lägger på barn, transport, boende och mat.

Sen finns det så klart en flytande gräns mellan dessa av mig påhittade grupperingar. För läsaren blir troligtvis nummer 3 mest givande. Medan de som håller till på nummer 1 får vara extra duktiga på att skapa innehåll på annat sätt som inte är så beroende av deras personliga ekonomi (vilket jag tycker både Lundaluppen och Petrusko lyckats bra med vilket storleken på deras bloggar bevisar, även om Luppen är väldigt inaktiv på sin blogg).

Här ska man så klart också välja den nivå som passar ens egen person bäst. Vissa tycker det är kul att få publicetet och vissa andra håller lägre profil.

Redan när jag startade bloggen var jag inne på att det var någonstans kring nivå 2 som passade mig bäst. Valet stod då mot att antingen blogga under eget namn och bild men vara väldigt vag i hur mycket jag sparade och hur stor portföljen var. Eller att välja dagens spår att blogga anonymt men då tack vare det kunna vara helt transparent med såväl all ekonomi, som att jag inte trivdes något vidare på jobbet under perioder etc. Något jag inte hade varit bekväm med om jag bloggat helt offentligt. Jag är också helt övertygad om att siffrorna skapar mer läsvärde för er som besöker bloggen än att få veta om jag heter Anders eller Olle.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.