
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.

Jag har alltid varit väldigt noga med att skilja på börsen dagliga svängningar och min privatekonomi. Det är något som jag tycker är helt centralt för en långsiktig sparare framförallt när portföljen börjar komma upp i några miljoner i värde och uppgångar på 10.000-tals kronor om dagen blir vardagsmat. Vad jag menar med att skilja på portföljens ekonomi och min privatekonomi är att en besparing genom att köpa morötter på kampanj och spara 5 kr är lika viktigt oavsett om portföljen gått upp eller ner 50 000 kr den aktuella dagen. Besparingen är fortfarande 5 kr och för dig 5 kr närmare målet jämfört med att köpa dyrare morötter.
Detta har alltid känts helt naturligt för mig och inget jag behövt jobba speciellt hårt med. Jag tror det har hjälpt mig att jobba på uthålligt och målmedvetet mot målet, men också att mentalt klara lite större nedgångar. Oavsett om portföljen gick upp med 100 000 kr i månaden flera månader i rad som under hösten 2016 och våren 2017 eller om den gick ner med 200.000 kr under en semestermånad som 2011 så var min enda uppgift att spara på enligt planen och stoppa in de planerade 20 nya tusenlapparna i portföljen. Om målet är 8 miljoner så är det liksom lite skit samma om man har 5 eller 6 miljoner, målet är ändå flera miljoner bort och ju mer pengar som sparas desto snabbare kommer man dit.
Frågan är dock om inte jag börjar mjukna lite i denna inställning. Tidigare i veckan fick jag nämligen förfrågan om ett litet konsultjobb som jag tackade nej till. Jag har sedan tidigare satt upp väldigt tydliga regler för mig själv att bara jobba med roliga saker och det här var inte första gången jag tackade nej till jobb. Men den här gången var det nog egentligen ett ganska ok uppdrag, dock lite bökigt och krångligt så jag gick på magkänslan och tackade nej och sa att jag tyvärr inte hade tid. Det var inget stort uppdrag utan handlade om ca 5 000 kr. När jag sen i efterhand funderade på varför jag egentligen tackat nej kunde jag inte undgå att fundera på om jag tänkt annorlunda om börsen varit ner 20% sen årsskiftet. Börsen har som bekant gått starkt i år och vår portfölj är upp lite över 1,5 miljon sen årsskiftet och då är det lätt hänt att känna sig lite rik.
Nu var det som sagt ett uppdrag som var lite i gränslandet mellan bra och dåligt och det är väl då som övriga, egentligen oviktiga, aspekter som tex börsens kortsikta utveckling kan påverka lite. Överlag är jag väldigt nöjd med att jag hållit hårt på principen att tacka nej till allt som inte känts inspirerande eller roligt vilket jag från början tänkte mig skulle bli den stora utmaningen då pengarna riskerar att locka. Att åka till jobbet med lite halvont i magen för pengarnas skull har jag gjort tillräckligt.
Skulle vara kul att höra hur ni läsare påverkas av börsens kortsiktiga svängningar. Ökar ni konsumtionen när börsen gått bra? Eller ökar kanske suget efter att göra undersökningar på mobilen för att tjäna 5 kr när börsen kraschar?
För mig ökar suget efter ytterligare intäktsströmmar när börsen går ned, men det har ju snarare att göra med att det är "rea" på de aktier som jag vill fylla portföljen med, inte att jag har ångest över att de befintliga innehaven har gått ned.
Om krashen kommer, och din portfölj går minus 50%, kommer du förlora endast avkastingen eller också av det insatta kapitalet(din sparade lön)?
Pengar är pengar, så är kanske en konstig fråga. Men personligen tycker jag det känns ok med dippar sålänge de håller sig över mitt gav.
Eg: en fond som gått upp från 100 till 150 sedan köp får mer än gärna gå ner till 100 igen. Men en fond som gått från 100 till 110 får absolut inte gå ner 50 punkter.
Jag ser en likhet till dig i att jag inte försöker se till själva portföljvärdet vid börsens upp- och nedgångar. Jag köper inte mer varje månad men någon gång, när jag är på humör och börsen kommit ner kan jag stoppa in flera månaders besparingar (av medel jag ändå skulle investerat någon gång) istället. Sedan kan jag också säga att mina summor inte heller helt går att jämföra med dina up- och nedgångar så det kanske hjälper mig att "inte bry mig" lika mycket.
För min del har jag en tydlig gräns mellan mitt sparande på börsen och mitt arbetsliv/privatliv. Jag kommer aldrig jobba extra eller ta på mig ett extra uppdrag bara för att påskynda besparingarna utan det skulle isf endast vara för att förgylla min vardag mer oavsett om jag anser det extra uppdraget vara bra eller dåligt. Jag skulle heller aldrig ta på mig ett uppdrag som jag absolut inte brinner för och tycker är roligt. Om någonting verkar tråkigt och den extra inkomsten ändå ska motivera mig att göra det så får det vara ett oerhört bra belopp för att jag ska känna att det är värt. Skulle det ske så kanske jag även hade tagit tjänsteledigt ett tag för att vila upp mig från mitt vardagliga jobb. Det är så viktigt med balansen för mig att inte känna att jag jobbar för mycket. Tid är ju någonting man aldrig kan få tillbaka.
MVH
VGI (https://vastgotainvest.blogspot.com/)
Skönt att höra att även du är mänsklig i ditt beteende ibland:-)
För egen del så ökar inte konsumtionslusten en dugg. Jag kan snarare känna viss girighet och har senast tiden funderat lite på om de går att använda det extrema ränteläget till att få en ökad avkastning.
För egen del så ökar inte konsumtionslusten en dugg. Jag kan snarare känna viss girighet och har senast tiden funderat lite på om de går att använda det extrema ränteläget till att få en ökad avkastning.
Låt säga att du hade gått i mål och kommit upp i låt säga 8 miljoner - hade du fortsatt placera pengarna på samma sätt som idag och hoppats på ännu mer eller hade du "säkrat upp" kapitalet genom till exempel räntefonder?
Bjoellander: Ja det är ju egentligen det jag också menar. Att om jag hade tagit jobbet jag nu tackade nej till om börsen gått ner så hade det varit för att köpa Investor som jag hade tyckts känts billig på tex 375 kr.
1992: Om det går ner 50% kommer jag ligga på minus. Då ganska stor del av pengarna har stoppats in under åren 2015-2017 och sen dess har inte börsen gått upp så jättemycket. Förstår hur du tänker även om jag själv inte grubblar så mycket på GAV.
Västgötainvesteraren: Själv har jag verkligen inte tänkt så under årens lopp. Alla extrapengar som jag lyckats tjäna har gått oavkortat till sparande. Dvs jag har aldrig ökat min konsumtion tack vare att inkomsten under en period gått upp. Men dina tankar är högst rimliga och det viktiga är att man hittar en strategi som passar en själv. Jag har nog tänkt att tiden är viktig precis som dig, men snarast velat korta av tiden fram till ekonomisk frihet genom att maximera sparandet när möjlighet ges.
Kermit: Hur tror du detta sug efter belåning och extra investering på börsen hänger ihop med den starka utvecklingen? Jag känner inte det suget just nu även om räntan är låg. Men hade nog varit betydligt närmare att belåna portföljen om vi hade fortsatt ner 20% till efter årsskiftet fram till nu än att vända upp 20%.
T: Intressant fråga och vi är ju er eller mindre i det läget. Vi tror vi skulle kunna leva på portföljen resten av livet men min fru jobbar deltid och jag gör vissa uppdrag. Dvs det kommer in rätt mycket pengar extra varje månad nu, men detta flöde kommer med största sannolikhet minska betydligt redan inom kort.
I praktiken kan man då se på 100 000 kr extra som kommer in genom jobb man inte räknat med på fyra sätt.
1. 100 000 till i portföljen vilket bör ge runt 4 000 kr mer i årlig utdelning med start nästa år.
2. 100 000 kr i en räntefond i syfte att minska portföljrisken eller kunna köpa aktier billigare i framtiden.
3. 100 000 kr på ett sparkonto som buffert för närtid som gör att vi kan skjuta upp första dagen då vi börjar leva på portföljens avkastning 4-5 månader. Dvs ytterligare ett halvårs utdelning kanske då kan återinvesteras.
4. 100 000 på ett sparkonto där man plockar några tusenlappar i kvartalet de kommande 5-10 åren som lite extra krydda i livet.
Vi har valt en kombination av 1 och 3. Vi köper lite aktier varje månad och har samtidigt byggt upp en buffert som gör att vi kan vänta ungefär 1 år med att ta ut pengar från portföljen den dagen lönerna helt slutar att komma in. Troligtvis är nummer 4 det som skulle ge störst märkbar effekt på livet.
Mi30: jag är inte direkt sugen på att investera mer på börsen, ligger nära fullivesterad och vill inte låna för börsinvestringar.
Har inte någon direkt ide om vad annars man skulle låna och investera till. Hade vi t ex haft ett hus med dyr uppvärmning hade det varit intressant att se på att investera i en värmeläggning som via payback kanske gett en relativt säker avkastning på säg 7-10%...... Skog etc verkar dyrt. så det är mer en tankelek som jag bollat med några personer som tidigare gjort riktigt bra investeringar.
Aha du menade så. Ja det köper jag verkligen att om man kunde låna till 1% ränta för att investera i bergvärme eller något annat som skapade besparing/kassaflöde skulle det vara mycket lockande.
Jag tenderar att hålla mig borta helt från börsen när det går dåligt (-10% eller mer) vilket till viss del besparar en del magknip när 10 000-tals kronor "försvinner". Brukar först logga in igen när jag läst något positivt och känner att det är på väg att vända. Kollar då om det är köpläge i något och har då förhoppningsvis fått ihop lite kassa (beroende på hur länge börsen varit sur).
Det gör väl att jag kanske inte alltid träffar rätt och är lite sen på bollen men jag tar inga förhastade beslut på vägen ner, även om ett icke-beslut i mitt fall också är ett beslut.
För min del så är det lite tvärtom, när portföljen går ned ordentligt så tenderar jag till att spendera mer, därför att om man ändå förlorat 400000kr denna månad pga något galet i omvärlden som man inte kan påverka, spelar det någon roll då om man köper den mest maxade modellen av iPhone 11 Max PRO för 15000kr? Det är lika bra att bränna det också, det spelar liksom ingen roll med tanke på hur mycket digital tillgångar som gått upp i rök.
Medan om börsen går bra, så känner jag mig tillräckligt glad av detta och vill gärna att pengahögen ska växa lite till, och då sparar jag på extra mycket för att nå ett nytt mål eller liknande. Då blir det inga inköp alls förutom det absolut nödvändiga
Jag mår dåligt när det blinkar rött.
Tack för alla möjliga sätt att hantera det.
Och så sparar jag ännu hårdare