
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
DS Plattformen är ett investmentbolag. Bolagets affärsidé är att investera i mindre svenska börsnoterade bolag, samt att kunna bistå med expertis inom finansieringslösningar. Målet är att investeringarna skall frambringa ökat aktieägarvärde främst via utdelningar. Investeringarna utförs vanligen via brygglån alternativt emissionsgarantier. Bolagets huvudkontor är beläget i Stockholm.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Idag sprang jag på en artikel om ett område jag tänkt på en hel del och även skrivit om både här på bloggen och i mina båda böcker. Nämligen möjligheten att ha den passiva inkomsten som bas men sen komplettera det med lite extrajobb. Läs artikeln här.
I grunden håller jag verkligen med. Har man en passiv inkomst som täcker de basala behoven tror jag det passar utmärkt för många att dra in pengar till semesterresor, restaurangbesök och annat som är trevligt men som man skulle kunna överleva utan. Man tvingas då inte jobba, men kan lätt värdera några timmars jobb i veckan mot vad det ger i form av möjlig ökad konsumtion. Att vara helt ledig passar inte alla och jag tror det kan vara givande att hålla hjärnan igång och vara uppmärksam mot möjliga extrajobb eller projekt som dyker upp, utan att känna att man måste jaga dem med ljus och lykta eller ta sig an tråkiga saker för att överleva.
Jag vänder mig dock lite mot räknexemplet i artikeln där man helt likställer 4 procentsregeln mot arbetsinkomst. Dvs att 40 000 kr om året i lön skulle motsvara 1 miljon mindre i kapitalbehov. Jag har själv gjort liknande exempel, men då försökt att vara noga med att poängtera att detta bygger på att man fortsätter tjäna dessa 40 000 kr om året under alla de år man räknar med att leva på kapitalet. Att göra 5 år med 40 000 kr om året mellan 50 och 55 för den som slutat jobba vid 50 går inte att likställa med 1 miljon extra i portföljen som troligtvis kan ge 40 000 om året för evigt. Så ska man jämföra möjliga extrajobb med 4 procentsregeln rakt av får man vara inställd på att jobba extra även som 80-åring.
Räknar man däremot på 4 procentsregeln bara på den fria portföljen och sen kommer ha olika pensionsdelar som komplement från 55 eller 60 kan ju ett extrajobb fram till pensionen börjar betalas ut vara ett bra sätt att räkna. Utan att behöva binda upp sig på att extrajobba ända fram till ålderdomshemmet.
Det är ett liknande koncept vi siktar på i vår strävan efter ekonomisk frihet. Att delen passiva inkomster ska täcka våra grundutgifter som boende och mat osv, men att vi bägge två räknar med att hålla på någon form av inkomstbringande sysselsättning vi tycker är rolig och när vi känner för det. Vetskapen att vi KAN leva på de passiva utgifterna om vi skalar bort överflödet ger oss förhoppningsvia tillräckligt med frihetskänsla. Misstänker att det kommer leda till att portföljen även kommer växa en bit efter avslutat lönejobb. Men det får vi väl se hur det känns och blir.
:)
Har tänkt mycket i dessa banor.
Jag kommer från en bakgrund där jag har jobbat på många industrier och bemanningsfirmor, så jag har inga problem att göra "skitjobben". Dock så är jag skeptisk till just barista-nivån. Skulle funkat ifall man kunde ta ut pension/tjänstepension redan vid 60 års ålder, men är skeptisk att det är möjligt om 30 år. Själv jobbar jag hellre lite längre får till en relativ god inkomst via utdelningar/avkastningar som jag kan leva på, inkl nöjen. Men ifall jag sedan ska göra något mer extremare (segla i Karibien, bygga ut huset eller spendera fyra månader utomlands) då skulle jag inte ha några problem att jobba några veckor eller månader per år.
Jag har också funderat mycket på detta och kommit fram till att det nog är en personlighetstypsfråga. En del skulle må psykiskt dåligt av att lämna ekorrhjulet utan att känna att de har hängslen/livrem för resten av livet utan att känna att de behöver dra in mer stålars. Andra - som jag - behöver en liten, liten smörkniv mot strupen för att känna raison d'être. Precis som FlowFI säger är det ju gött att veta att man har pengar så att man slipper stå utan tak över huvudet. Men jag har ingenting emot att likt den sommarjobbande golfbanearbetaren (för att parafrasera artikeln) känna att om jag ska resa till Rom behöver jag bita ihop och gigga. Men då är det just ett gig jag vill ha, inte 9-17 i svala konferensrum under oöverskådlig tid.
Det här anknyter till något som jag tänket/agerarar på. Att steg för steg trappa ned och jobba mindre snarare än att jobba järnet för att sedan, "över en natt", sluta jobba.
Rent ekonomiskt så har det, för de som har en inkomst över gränsen för statlig skatt, fördelen att du kan "optimera" ditt jobbande för att inte gå över gränsen för statlig inkomstskatt.
På det personliga planet så har det, för den som har barn, fördelen att du kan spendera mer tid med barnen då de är små.
Tänk på att om du har itp1, som jag tror att många här har, så får du 30 % avsättning till tjänstepension från 40250 kr, visst du behöver betala statlig skatt på den här nivån men du får mer än så tillbaka i tjänstepension. Något jag upplever att många inte tänker på.
Tack för alla bra kommentarer!
Du har en poäng kring tjänstepensionen El profesor, fast det blir väl ca 50% skatt och 30% tjänstepension över brytpunkten så inte mer i pensionsavsättning än skatt på sista tusenlappen?
Om man däremot bara jobbar lite får man ca 18,5% avsatt i allmän pension. Och kan mycket väl betala lägre skatt än 18,5% om man bara jobbar lite extra. Dvs få mer i pensionsavsättning än vad man betalar i skatt (om man inte räknar in arbetsgivaravgiften).
Tackar för ytterligare ett spännande inlägg och en bra blogg!
Själv är jag ännu i 20-årsåldern och har inga direkta ambitioner att gå i "pension", i alla fall inte förrän i 60/70-årsåldern då det är normalt att gå i pension. Iofs kan ju denna inställning ändra sig med tiden, men just nu känner jag tvärtom att det är väldigt kul att jobba.
Däremot är mitt mål att på kanske en 10-års sikt ha råd att (om nu dåvarande arbetsgivare skulle tillåta det) gå ned
till exempelvis 80 eller 90% i arbetstid, men att fortsätta jobba 35-40 timmar per vecka och ta ut den minskade
arbetsnivån som extra semesterdagar.
10% arbetstidsminskning borde ju i runda slängar innebära att man skulle
kunna vara ledig runt 20 dagar extra per år. Och 50 semesterdagar istället för 30 skulle ju ge betydligt mycket mer tid till resor osv, och göra stor skillnad när det kommer till att känna sig "fri".
Vilket courtage har du när du handlar?
Jag har 0,15% minst 1 kr (Avanza private banking). Försöker handla för 900-996 kr per affär vilket avrundas till 1 kr och nära 0,1%. Jag köper i små poster då jag främst återinvesterar utdelningen. Men om jag ska göra någon större affär tex byta från Investor A till B så byter jag givetvis courtageklass.
Tack
Sant att många har 30 procent avsättning till tjänstepension över 40 000 kr men det motverkas ju av att avsätningen tlll den allmänna pensionen försvinner på de nivåerna.
En riktigt smart sak för oss som tjänar precis under 40 000 kr, som kan jobba övertid och där tjänstepension räknas på månadsinkomst varje månad är dock att samla all övertid som går till en månad. Eftersom avsättning till allmän pension räknas på årsinkomst kan man då få både extra tjänstepension på allt över 40 000 kr den månaden och samtidigt full avsättning till allmän pension så länge genomsnittliga månadsinkomsten är under 40 000 kr på helåret.
Försökt förklara för kollegor som bara skakar på huvudet.
Läste vidare ett par bloggar av samme författare. 105 000 $ i ingångslön efter avslutade studier med därtill lägre skattesats.. Jag säger då det. FIRE är enklare att nå i vissa länder än andra ;)
Eftersom man betalar kommunal skatt oavsett så jämförde jag ökad beskattning i form av statlig skatt som börjar på 20 % extra vid den nedre skiktgränsen med tjänstepension på 30 %, alltså 30 % är mer än 20 %. Men avsättningar till allmän pension slutar vid 43 309 kr som anonym är inne på, med andra ord hävdar jag fortfarande att de tusenlappar du har i lön mellan 40250-43309 är väldigt lönsamma om du har itp1
Barista FIRE är nog lättare i USA då det finns fler jobb av tillfällig eller deltidskaraktär och att gig-ekonomin kommit längre där. Kommer väl förr eller senare slå igenom på riktigt i Sverige också. Den stora fördelen i Sverige är ju att man tjänar betydligt bättre på "skitjobben". I USA är det kanske en faktor 10 mellan dåligt betalda och välbetalda jobb medan den i Sverige kanske ligger runt en faktor 3. De välbetalda jobben i USA är bättre betalt men de dåligt betalda är samtidigt sämre betalt. Vet inte vad en timanställd på Espresso House tjänar men kan gissa mig till 150 kr ex OB kanske? Jmf med minimum wage på runt $10 i många stater.
Min strategi helt!
MI30, hur är planen och tankarna för att bestämma framtida bostadsort för er nu? Kvarstår top5-listan från tidigare inlägg bl a med Skåneresan?
Jag tror det blir flytt under andra halvan av 2020. Vi har en ort som ligger bra till och som är huvudspåret.
Vad roligt! Får vi veta vilken ort det är?
Håller på orten tills vidare. Så får vi se hur anonyma vi vill vara om/när vi flyttar.
Kanske vill du skriva ett inlägg eller svara mig på vad du ger för ditt internetabonemang ochTv-kanaler. Misstänker att valet är genomtänkt och värt slantarna/billigt
Vi har TV och bredband inbakat i avgiften i vår förening så kan inte välja.
Tack
Nu skrev jag ett inlägg om mobil-abonnemanget istället. Alltid något ;-)
Jag såg det. Du är lyhörd mot dina följare. Tack för det.
Ja, jäklar vad mkt man sparar på 15 år - utan att räkna efter.
Har haft det så i tre el fyra år redan o inser nu att det blir verkligen slantar man sparar m tiden
20 GB/m.
Bra inlägg miljonären!
Jag försöker nyttja delningsekonomin en hel del och ser detta som en fortsatt gig-/inkomstkälla när man trappat ner arbetet mera. Prylar, bil och hem, ger fina extrapengar!