27 Dec, 2020

Den finska källskatten - ett räkneexempel

Ni som kan er Jönssonligan känner igen uttrycket "Finska sämskskinn, det sämska som finsk". Men det här är ingen blogg om sämkskinn och Franz Jägerskåp utan om pengar och aktier. Så nu är det dags för något annat än sämskinn där Finland sticker ut som väldigt dåligt. Nämligen finsk källskatt där vi förra veckan fick höra att den höjdes från normala 15% till 35%. För aktier på aktie- och fondkonto kommer sen ytterligare 15% dras.

Det finns en hel del skrivet om detta då nyheten snarast slog ner som en bomb bland bloggar och twittrare förra veckan. Så vill ni har mer info kan ni troligtvis lätt hitta det med hjälp av lämplig sökmotor. För min del är slutsatsen klar, precis som tidigare är det Kapitalförsäkring (KF) som gäller för utländska aktier, där banken/försäkringsbolaget som du köper aktierna via hjälper dig att begära tillbaka källskatten. Hade jag haft finska aktier på annat ställe än i KF hade jag valt att sälja dessa. Men bilda er en egen uppfattning om möjligheten att få tillbaka källskatten på egen hand.

Så över till fallet med KF då. Något som jag inte sett det skrivas om är hur hög skatteeffekten egentligen blir i förhållande till det totala kapitalet. Vissa banker till exempel Nordea verkar så vitt jag kan förstå vara snabba på att betala tillbaka källskatten till deras kunder som har utländska aktier. Det handlar då om en ren service dvs Nordea tar pengar från sin egen plånbok och ger kunderna och ligger sen ute med pengarna ett par år fram till dess att de kan begära tillbaka källskatten. Om detta även kommer gälla framåt och för den nu höjda finska källskatten låter jag vara osagt. Men får du tillbaka hela källskatten på några veckor blir kostnaden för dig som kund så gott som noll.

Hos andra banker tar det dels längre tid att få tillbaka källskatten och dels finns risk att de inte lyckas få tillbaka 100% av källskatten. I alla fall om vi ska titta på historiken från de senaste åren så har den största svenska nätmäklaren Avanza inte lyckats få tillbaka all utländsk källskatt. Kostnaden för aktieägaren blir då två. Dels att man får klara sig utan pengarna i ungefär tre år, vilket gör att man går miste om förväntad avkastning. Och dels att det dras ett högre belopp i källskatt än det du får tillbaka tre år senare. Hur mycket pengar handlar det då om?

Om vi räknar på i genomsnitt 5% direktavkastning på finska aktierna (ganska högt, men det finns några populära finska bolag som Fortum och Sampo med hög direktavkastning som jag tror fler än mig äger).

Aktiens pris = 100 kr
Utdelning = 5 kr
Källskatt 35% = 1,75 kr

Värde 1,75 kr efter 3 år med 7% avkastning = 2,14 kr (1,75 x 1,07^3)
Vi får tillbaka 90% av källskatten efter 3 år = 1,58 kr (1,75 x 0,9)

Differens mellan värdet efter 3 år mellan om vi helt sluppit betala källskatt och om vi betalar 35% och sen får tillbaka 90% av dessa efter 3 år = 0,56 kr (2,14-1,58). I förhållande till aktiens pris motsvarar detta alltså 0,56%.

Du som har finska aktier med lägre direktavkastning än 5% får en lägre kostnad.
Du som räknar med en högre årlig totalavkastning än 7% får en högre kostnad.
Du som har en bank som betalar tillbaka snabbare än på tre år får en lägre kostnad.
Du som har en bank som betalar tillbaka mer än 90% av källskatten får en lägre kostnad.

Med courtage och växlingsavgift så kanske kostnaden för att sälja en finsk aktie och istället köpa något svenskt bolag hamnar någonstans i närheten av dessa 0,5% för många av oss. Men då får vi komma ihåg att detta är en engångskostnad medan kostnaden för källskatten är en årligt återkommande kostnad. Det känns dock inte som någon panik som gör att man måste springa iväg och sälja de finska aktierna imorgon, 0,5% svänger de flesta aktier varje dag.

Men jag tycker nog att man bör fundera på innan man köper nya aktier i finska bolag om man verkligen tror att bolaget kommer ge en totalavkastning minst 0,5% högre än ett alternativ på den svenska börsen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.