
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett opportunistiskt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med ett fritt investeringsmandat. Fastighetsbeståndet består idag till övervägande del av kontors- och logistikfastigheter i svenska tillväxtkommuner men bolagets fria mandat gör att de varken är begränsade av fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.

Ni som kan er Jönssonligan känner igen uttrycket "Finska sämskskinn, det sämska som finsk". Men det här är ingen blogg om sämkskinn och Franz Jägerskåp utan om pengar och aktier. Så nu är det dags för något annat än sämskinn där Finland sticker ut som väldigt dåligt. Nämligen finsk källskatt där vi förra veckan fick höra att den höjdes från normala 15% till 35%. För aktier på aktie- och fondkonto kommer sen ytterligare 15% dras.
Det finns en hel del skrivet om detta då nyheten snarast slog ner som en bomb bland bloggar och twittrare förra veckan. Så vill ni har mer info kan ni troligtvis lätt hitta det med hjälp av lämplig sökmotor. För min del är slutsatsen klar, precis som tidigare är det Kapitalförsäkring (KF) som gäller för utländska aktier, där banken/försäkringsbolaget som du köper aktierna via hjälper dig att begära tillbaka källskatten. Hade jag haft finska aktier på annat ställe än i KF hade jag valt att sälja dessa. Men bilda er en egen uppfattning om möjligheten att få tillbaka källskatten på egen hand.
Så över till fallet med KF då. Något som jag inte sett det skrivas om är hur hög skatteeffekten egentligen blir i förhållande till det totala kapitalet. Vissa banker till exempel Nordea verkar så vitt jag kan förstå vara snabba på att betala tillbaka källskatten till deras kunder som har utländska aktier. Det handlar då om en ren service dvs Nordea tar pengar från sin egen plånbok och ger kunderna och ligger sen ute med pengarna ett par år fram till dess att de kan begära tillbaka källskatten. Om detta även kommer gälla framåt och för den nu höjda finska källskatten låter jag vara osagt. Men får du tillbaka hela källskatten på några veckor blir kostnaden för dig som kund så gott som noll.
Hos andra banker tar det dels längre tid att få tillbaka källskatten och dels finns risk att de inte lyckas få tillbaka 100% av källskatten. I alla fall om vi ska titta på historiken från de senaste åren så har den största svenska nätmäklaren Avanza inte lyckats få tillbaka all utländsk källskatt. Kostnaden för aktieägaren blir då två. Dels att man får klara sig utan pengarna i ungefär tre år, vilket gör att man går miste om förväntad avkastning. Och dels att det dras ett högre belopp i källskatt än det du får tillbaka tre år senare. Hur mycket pengar handlar det då om?
Om vi räknar på i genomsnitt 5% direktavkastning på finska aktierna (ganska högt, men det finns några populära finska bolag som Fortum och Sampo med hög direktavkastning som jag tror fler än mig äger).
Aktiens pris = 100 kr
Utdelning = 5 kr
Källskatt 35% = 1,75 kr
Värde 1,75 kr efter 3 år med 7% avkastning = 2,14 kr (1,75 x 1,07^3)
Vi får tillbaka 90% av källskatten efter 3 år = 1,58 kr (1,75 x 0,9)
Differens mellan värdet efter 3 år mellan om vi helt sluppit betala källskatt och om vi betalar 35% och sen får tillbaka 90% av dessa efter 3 år = 0,56 kr (2,14-1,58). I förhållande till aktiens pris motsvarar detta alltså 0,56%.
Du som har finska aktier med lägre direktavkastning än 5% får en lägre kostnad.
Du som räknar med en högre årlig totalavkastning än 7% får en högre kostnad.
Du som har en bank som betalar tillbaka snabbare än på tre år får en lägre kostnad.
Du som har en bank som betalar tillbaka mer än 90% av källskatten får en lägre kostnad.
Med courtage och växlingsavgift så kanske kostnaden för att sälja en finsk aktie och istället köpa något svenskt bolag hamnar någonstans i närheten av dessa 0,5% för många av oss. Men då får vi komma ihåg att detta är en engångskostnad medan kostnaden för källskatten är en årligt återkommande kostnad. Det känns dock inte som någon panik som gör att man måste springa iväg och sälja de finska aktierna imorgon, 0,5% svänger de flesta aktier varje dag.
Men jag tycker nog att man bör fundera på innan man köper nya aktier i finska bolag om man verkligen tror att bolaget kommer ge en totalavkastning minst 0,5% högre än ett alternativ på den svenska börsen.
Riktigt av Finland. Tur i oturen att jag har mina Fortum i en KF hos Nordea...
Tror faktiskt att Avanza blir bäst för Finska utdelningsaktier om det görs precis som Danska - Spelar ingen roll om dom inte får tillbaka allt, då tar dem av andra så alla får ~ 90% tillbaka
I takt med att invånare blir mer passiva och att arbeten försvinner så kommer vi nog gå mot medborgarlön.
Det kommer innebära att någon form av förmögenhetsskatt på fastigheter, kapital och arv återkommer.
35 % är rimligt och helt ok för mig om det används klokt till bidragstagare med stora behov av pengar för att överleva
Schablonskatten lär ju öka på sikt i motssvarande grad som utdelningsskatt
Hoppas fler länder gör likt FR, inför transaktionsskatter också. Staten och kapitalet måste gå hand i hand
Kommer nog att lösas genom någon typ av QI-avtal (qualified intermediary) mellan det finansiella institutet och finska Vero, ungefär som amerikanska IRS har med väldigt många banker, däribland Avanza och Nordnet. Istället för att usa håller 30 % skatt på tex utdelningar med Amerikansk källa gör QI-avtalet att Avanzas kunder får direktnedsättning till 15% (under förutsättningar att Avanza sköter sig enligt avtalet). Något liknande vet jag är på gång vad gäller Finland. QI-avtal som banker har med IRS är ett mkt viktigt avtal, konstigt att det inte pratas mer om detta. Ett avtal med Vero kan dock tänkas ta ett tag att få fram men det kommer garanterat ett.
(har jobbat med detta både inom bank och skattemyndighet)
/Taxman
Intressant! Kanske ytterligare ett skäl att man inte behöver springa iväg och sälja omgående.
Jag sålde Nordea och Stora Enso. La de pengarna på globalfonder istället. Bara tanken på att behöva skicka in en blankett ger mig rysningar
/Christer
Hmm, det här är jäkligt irriterande! Jag har hittills även haft mina utländska aktier i min ISK eftersom man fåt kvitta bort den utländska skatten mot din ISK skatt, men tveksamt om man får göra det nu på det som överstiger 15%. Skatteverket skriver så här:
"Du får inte avräkning med ett högre belopp än den skatt som det andra landet (källstaten) har rätt att ta ut enligt det aktuella skatteavtalet. Enligt det nordiska skatteavtalet har källstaten t.ex. rätt att ta ut 15 procent i skatt på utdelningar. Om källstaten tagit ut mer i skatt, t.ex. 27 procent, kan maximalt 15 procent avräknas. Den skatt som överstiger 15 procent får du begära tillbaka från källstaten"
Vad menar de med att det Nordiska skatteavtalet anger 15% nu när Finland ökar till 35% ? Och borde man inte få kvitta hela den utländska källskatten? Så många frågor, så få svar...