22 Nov, 2021

Fråga om belåning

Jag fick igår ett mail med några bra frågor som jag tänkte jag kunde svara lite mer generellt på i form av blogginlägg istället för att bara svara på mailet.

Frågeställaren hade ett bra sparande på 10-12k per månad och en portfölj med aktiefonder värde 765k. Dvs ett års nysparande uppgår till runt 17% av portföljens aktuella värde. Frågan var om det kunde vara läge att belåna portföljen med 20% för att få lite hävstång och en portfölj som växer lite snabbare så här i början. Tanken var att först pynta in en klumpsumma och sen genom att successivt öka belåningen kunna stoppa in någon tusenlapp extra varje månad i sparandet till belåningen nått de tänkta 20%. Därefter var tanken att hålla belåningen mellan 15 och 25% över tid.

Här finns det ju inget enkelt svar eller tydligt rätt och fel så jag kommer inte kunna svara på frågan. Jag tänkte istället helt enkelt punkta upp lite grejer som jag själv tänker kring frågan om belåning.

Om vi börjar med något som jag skrivit om förut så har jag under de 15 år jag bloggat fått rätt många mail med frågor om belåning. 95% av dessa frågor har kommit när börsen varit inom 10% från All Time High. Det är troligtvis så att när allt är frid och fröjd så blir man lite girig och önskar att man fått lite mer än de 30% som börsindex gett hittills i år.

Med det sagt så är som alla vet det här med tajming av börsen väldigt svårt. Och precis som med frågan om man ska investera ett större belopp vid ett klumptillfälle eller månadsspara in beloppet eller invänta en börsnedgång för att köpa på rea så är svaret rent matematiskt och ekonomiskt att oftast är det bäst att bara smälla in pengarna pang bom direkt bara. Medan det psykologiskt kan vara bäst att sprida ut inköpen under en period.

Samma sak med belåning. Har man väl bestämt sig för 20% belåning är det troligtvis lika bra att belåna sig och köpa aktier eller aktiefonder för pengarna på en gång och sen låta tiden göra jobbet. Men här blir den psykoligska effekten ännu större. Dels kommer en framtida börsnedgång svida ännu mer om man går in i nedgången med belåning och dels kan det vara skönt att ha möjlighet att köpa lite mer när börsen går ner. För att få nedgången att kännas bättre och som att den faktiskt medför något positivt. Så jag gillar nog ändå tanken som frågeställaren har att om man nu bestämt sig för att ha lite belåning är det inte så dumt att belåna en del direkt och sen stoppa in lite successivt genom att öka belåningen månad för månad fram till önskade 20% är nått. Skulle börsen gå ner i närtid kanske månadsköpen kan ökas ytterligare lite för att nå de tänkta 20% lite snabbare än planerat.

Själv har jag skaffat ett låneutrymme i portföljen som jag i stort sett haft helt outnyttjat i flera år (har använt det i mycket liten omfattning några gånger då jag köpt lite aktier strax innan jag fått utdelningar och sen kunnat betala tillbaka lånet inom någon vecka med den kommande utdelningen). Det här har så klart kostat avkastning då det ju hade varit enkelt för mig att belåna portföljen med 1 miljon i början av det här året och fått 300k i extra avkastning nu när börsen gått upp runt 30%. Men jag tycker det känns toppen att ha belåningen kvar i verktygslådan den dagen börsen gått ner 20-30%. Men för mig har inte den ökade risken som belåning skulle inneburit varit värd det eftersom våra pengar kommer räcka med även helt normal börsavkastning utan extra hävstång. Att riskera pengar man behöver för att tjäna pengar man inte behöver är helt enkelt ingen smart deal.

Något som skiljer mitt läge och frågeställarens är att i frågeställarens situationen så motsvarar 20% belåning ungefär det kommande årets sparande. Det vill säga skulle börsen gå ner och belåningen börja kännas ansträngd av någon anledning (bör vara lugnt med så låg belåning som 20%) så går det ju faktiskt att beta av belåningen med nysparandet snarare än att behöva sälja på botten. Bestämmer man sig annars för att ligga fast runt 20% belåning över tid kommer ju effekten annars bli att man ökar köpen när börsen går upp (eftersom belåningen gått under 20% då) och tvingas sälja när börsen går ner (eftersom belåningen går över 20% då). När jag lånade pengar när börsen rasade 2008 var det faktiskt just min tanke, att jag gjorde det kommande års aktieköp vid ett och samma tillfälle och sen använde kommande års sparande till att betala ner lånet.

På tal om att invänta nedgångar på börsen tycker jag denna bild som jag snott av Nicklas Andersson på Avanza är intressant. Det vill säga börsen dippar 10% från högsta noteringen nästan varje år och inte sällan runt 20%.

Men kom ihåg bara för att det är troligt att börsen backar 10-20% någon gång under 2022 är det långt ifrån säkert att du någon gång under 2022 kan köpa börsindex billigare än dagens pris.

Så min slutsats är väl något i stil med att:

- Den som är långsiktig och tror sig ha psyket att tåla belåning och belånar sig försiktigt och snarare för att köpa en fond än en enskild aktie så kan det vara användbart. Man bör dock fundera på om man är så beroende av extra avkastning genom att betala med extra risk, eller om de förväntade 7-10% som börsen kan ge utan belåning egentligen räcker för att uppnå de mål man har.

- Risken med belåning går ner för den som har ett relativt högt sparande i förhållande till portföljens storlek då sparandet kan gå till att betala ner belåningen om behov uppstår. Dvs belåning kan vara mer använtbart i början av karriären. Nackdelen är att man i början är mindre rutinerad och vet mindre hur man tål nedgångar psykiskt.

- Har man väl bestämt sig för belåning är det troligtvis bäst rent matematiskt att belåna sig direkt, medan det psykoligiskt kan vara en fördel att sprida ut köpen över tid och även spara lite belåningsutrymme till framtiden i en tid börsen befinner sig nära ATH.

- Det är troligtvis bättre att välja lite lägre belåning än att ha en fast belåning i procent som hela tiden ska hållas, eftersom det senare gör at man behöver öka köpen när börsen är dyr och minska köpen eller till och med sälja när börsen är billig. Tråkigt inte minst psykiskt.

- Sätt upp tydliga regler för dig själv. Handla inte i panik genom att helt plötsligt från en dag till en annan komma på att 30% belåning är bättre än 20% bara för att du får lust att köpa något. Risken finns att du är för snabb på bollen och snart är belåningen 40% och du lockas att tänka att det får bära eller brista när du köper vidare och ökar belåningen till 50%.

Som ni ser återkommer jag ofta till det psykoligska vilket jag tycker är väldigt viktigt. De flesta av oss sparar och investerar för att må bra och få ett härligt och fritt liv. Får vi ont i magen eller känner stress under resans gång är det troligtvis inte rätt strategi även om resultatet i slutänden blir att vi dör med 50 miljoner på kontot istället för 40 miljoner.

Mailet innehöll även två följdfrågor på det här med belåning. Men dessa återkommer jag till imorgon så det inte blir för långt. Kom gärna med kommentarer eller egna tankar så hjälps vi åt att ge frågeställaren ett så bra beslutsunderslag som möjligt på en komplex och svår fråga.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.