
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Ni som följt bloggen de senaste 14 åren vet att jag varit restriktiv med samarbeten och sponsrade inlägg. Under alla år är antalet ensiffrigt trots att jag regelbundet får förfrågningar. Men så ibland stöter jag på något som jag tycker är så intressant att jag själv tar kontakt med företaget för att se på möjligheterna till ett samarbete. Så skedde när jag i slutet av sommaren upptäckte podcasten Fundamentalt som fondroboten Fundler ligger bakom.
Det som jag verkligen gillar med podden Fundamentalt är hur de pratar privatekonomi med sina gäster. Poddar som går igenom börsen, aktiecase, företagande eller makroekonomi finns det hur många som helst av. Men här pratar man om saker som exempelvis hur mycket gästerna lägger på mat varje månad, vad de tycker är värt att lägga pengar på och hur de ser på sparande. Varje program innehåller även en privatekonomisk lyssnarfråga som programledarna och gästen gemensamt brukar prata kring. Det gör att podden regelbundet innehåller ämnen som passar in för fortsatt diskussion här på bloggen. Antingen där jag håller med om det som pratats om i podden eller där jag kanske har ett alternativt svar på veckans lyssnarfråga och så klart vill jag höra er läsares tankar som ni brukar vara så duktiga på att lyfta fram i kommentarsfältet.
Företaget Fundler som ligger bakom podden är alltså en fondrobot som automatiskt sprider ut ditt sparande i ett antal olika fonder. Du får svara på ett antal frågor och sen väljs ett antal olika fonder med en sammansättning och risknivå som passar dig. Det gör att sparandet blir helt automatiskt och inte kräver någon manuellt handpåläggning eller att man följer börsen och bevakar fonderna varje månad. För den som vill kan man så klart ändra risknivå i efterhand eller välja en annan risknivå än den som Fundler rekommenderar utifrån hur man svarat på frågorna.
En stor fördel med att automatisera sparandet via en fondrobot kan vara den psykologiska fördelen med att inte behöva följa sina placeringar på daglig basis för den som inte har intresse. Vi vet att många småsparare får en sämre avkastning än index till stor del på grund av psykologiska orsaker. När börsen går ner blir man rädd och säljer och när börsen går upp så hoppar man på tåget för sent. Och om man investerar direkt i aktier så finns risken att man blir känslomässigt styrd och till exempel vägrar sälja en aktie som ligger på minus vilket gör att han håller fast vid surdegar för länge. Eller kanske får svårt att fylla på i en aktie som gått bra eftersom den redan gått upp 10% och man inte vill höja sitt snittpris. Genom att överlåta "tänkandet" till en fondrobot och bara stoppa in ett fast belopp varje månad som sen sprids ut på ett genomtänkt sätt med bra riskspridning så slipper man drabbas av dessa vanliga misstag. Låta tiden och avkastningen sköta jobbet helt enkelt.
För den med ett väldigt stort intresse för börsen kan det så klart vara roligare att sätta ihop en egen portfölj av aktier eller aktivt själv sätta ihop en fondportfölj med ett antal olika fonder hos sin nätmäklare. Men här kan man alltså via en fondrobot helt utan att ha något intresse eller kunskap få en avkastning som har goda chanser att slå den genomsnittliga småspararens.
Du kan använda Fundler via deras app som du kan ladda ner via Appstore eller Google Play. Eller om du hellre vill använda datorn kan du läsa mer och sen starta ditt sparande direkt via deras hemsida.
Och podden Fundamentalt hittar du så klart där du brukar hitta dina poddar. Eller läsa mer här. Det kommer ut ett nytt avsnitt varje onsdag och jag kommer under hösten återkomma med blogginlägg kopplade till några av avsnitten av Fundamentalt. Hittills har det kommit ut 49 avsnitt.
Blogginlägget är ett samarbete med Fundler.
Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Hej Miljonär.
Själv är jag inte lika imponerad av Fundler. Lysa är fortfarande billigaste fondrobot. Den som är ointresserad är det fortfarande billigare med en global indexfond 100% eller 50% Global indexfond och 50% Sverige indexfond Seb indexfond Sverige långsiktigt. Kortsiktigt sparkonto. Så krångligt är det inte göra det själv. Då blir det minst dubbelt så billigt. Kräver ingen tid att sköta en sådan egen index portfölj. Du gillade Lysa men är Fundler bättre efter 1års historik än Lysa? Är Fundler billigare? Fondrobotar är sällan bättre lösning än 100% global index långsiktigt. Kortsiktiga pengar sparkonto. Enklare kan det knappast vara.
Mvh.jacke77
Jag tror det finns en stor målgrupp som gärna betalar 0,2% i avgift för att slippa fundera på om det är Avanza Global eller Länsförsäkringar Global som för närvarande är bäst på att undvika källskatt eller om man ska välja en sverigefond som följer 30 eller 100 bolag.
Det viktiga för de flesta är trots allt att investera på börsen för långsiktiga pengar. Där ligger det 6-10% årlig avkastning jämfört med sparkontot som kanske är alternativet för den ointresserade. Och här kan enkelheten i en app som sköter det automatiskt vara avgörande. Sen handlar det om kanske 0,2-0,5% extra om året när vi är inne på detaljer som sätta ihop fonder själv eller välja den eller den roboten.
Tack för inlägget - och tack för podd-tips!
Ser jag tillbaka på de senaste 20 årens mer aktivt sparade så skulle jag nog varit i ett bättre läge om jag använt typ fundlers lösning (om den funnits) än att själv försöka vara smart och hitta bra investeringar :)
Flytter du dina fonder till Fundler nu? Om inte, varför?
Jag personligen är inte målgruppen för Fundler då jag gillar att lägga en timme om dagen på börsen. Jag har också varit intresserad och följt börsen dagligen i över 20 år.
Däremot brukar jag rekommendera antingen en fondrobot eller månadsspara i två-tre indexfonder till de som vill börja spara på börsen. Här vet jag flera som efter det valt Fundler och är nöjda.