
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag har de senaste dagarna sett flera trådar på Twitter där personer delar med sig av hur stor kassa de har för närvarnade. Dvs hur mycket kontanter de har i portföljen som inte är investerat i aktier, aktiefonder eller andra mer riskfyllda investeringar. Jag har ingen exakt statistik men känslan från dessa diskussioner är att väldigt många har betydligt större kassa nu än i mitten av februari. De siffror nätmäklarna har presenterat tror jag dock är att det framförallt såldes i februari och början av mars och att privatsparande varit nettoköpare i slutet av mars och början av april. Det där är ju en lurig strategi att försöka tajma nedgången som vissa klarar och andra inte.
Men åter till diskussionen om hur stor kassa olika personer haft så tycker jag trenden var tydligt. Antingen hade man nära noll (eller till och med minus i kassa, dvs en fullinvesterad portfölj med belåning) eller så hade man en hög kassa på 25-100%. Det var väldigt få av de jag såg som angav att de hade en kassa på 5-15%. Det tycker jag var intressant då jag tycker en kassa på just 5-15% borde kunna vara ganska lagom för många. Sen är det ju väldigt olika hur man räknar och vad som är kassa. Låt mig ta två extrema exempel.
Person 1
100% investerad i aktier i en portfölj värd 200 000 kr.
Bostad värd 3 miljoner med 1 miljon i bolån.
Bra lön och sparar 20 000 kr per månad.
Person 2
90% aktier och 10% kassa i en portfölj värd 10 miljoner.
Bor i hyresrätt.
Jobbar inte utan lever på portföljen.
Är det då verkligen korrekt att säga att person 1 har 0% kassa och person 2 har 10% kassa bara för att det är fördelningen i ett cirkeldiagram hos banken där portföljen ligger? Jag tycker person 1 skulle kunna räkna sitt kommande sparande som en typ av kassa. Bara det kommande året kommer mer nya likvider stoppas in i portföljen än det totala värdet är idag. Att det finns 2 miljoner bundet i boendet är även det en form av kassa, det skulle inte vara några problem att öka upp belåningen på bostaden eller flytta eller på annat sätt få loss kontanter därifrån.
Under tiden jag jobbade heltid och sparade ihop mitt kapital hade jag nästan hela tiden 0% kassa i portföljen och en låg kontantbuffert. Eftersom jag visste att jag skulle kunna köpa aktier för kommande löner vilket gjorde att jag inte behövde ha kontanter redo för det ändåmålet. Nu när lönen är mycket lägre och jag räknar med att våra gemensamma löner kommer bli ännu lägre inom kort så känns behovet av kassa större.
Att bara jämföra en siffra rakt av hur många procent kassa man har tycker jag alltså blir lite skev jämförelse.
Det är för närvarande inte möjligt att kommentera bloggen utan att vara inloggad. Detta pga stora problem med spam från robotar på samtliga bloggar här på Trade Venue. Om du loggar in längst upp till höger så ska det däremot funka att kommentera. Det är snabbt fixat. Jag hoppas och tror att det i framtiden ska gå att kommentera som vanligt igen även utan att logga in.
Spännande att läsa hur du uppfattar att kassaandel ser ut i det nätverk av investerare som du följer! Definitionerna är inte helt lätt, för egen del så ligger jag nära fullinvesterad på depå:erna men har några års konsumtionsbuffert, det är ju en form av kassa även om det inte är tänkt som en kassa jag ska investera vid bra tillfälle.
Kan inte låta bli att imponeras av de som ligger med kassa på 25-100%, har de/ni lyckats tima in och sälja innan nedgången? Eller har ni/de legat länge på kassa och missat uppgången 2019 men och sluppit nedgången i år?
Spännande att läsa hur du uppfattar att kassaandel ser ut i det nätverk av investerare som du följer! Definitionerna är inte helt lätt, för egen del så ligger jag nära fullinvesterad på depå:erna men har några års konsumtionsbuffert, det är ju en form av kassa även om det inte är tänkt som en kassa jag ska investera vid bra tillfälle.
Kan inte låta bli att imponeras av de som ligger med kassa på 25-100%, har de/ni lyckats tima in och sälja innan nedgången? Eller har ni/de legat länge på kassa och missat uppgången 2019 men och sluppit nedgången i år?
Det finns flera jag följer som jag vet legat med 10-20% belåning under flera år och nu helt plötsligt har kassa. Om det har varit bra eller dåligt är ju i detta fall nästan en fråga om exakt vilken dag man sålde. Då det gått så extremt fort både ner och upp. Själv hade jag haft väldigt svårt att få till det på ett bra sätt.
Jag var snarast lite för ivrig och började öka köpen för tidigt i nedgången, men kunde fortsätta och köpa relativt bra ändå ner på botten (dvs det som var botten för denna gång, kan absolut vända ner och gå ner till en ny lägre botten).
Hej! Har läst och nu läst om dina böcker och har några frågor på den första (som den sanna amatören jag är) och jag har mejlat dem till dig på bloggmiljonaren@hotmail.com och undrar om den mejladressen fortfarande funkar. Om inte: vart kan jag skicka min frågeställning eller ska jag skriva den här då?
Eventuellt skulle min fråga kunna leda till ett utredande blogginlägg för oss lite mindre insatta men mycket intresserade.
Adressen stämmer och jag svarar på alla mail. Oftast inom 24h. Så vi hörs på mailen.