
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar i huvudsak kommersiella fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum. Med hyresgäster som täcker spannet från nystartade bolag och entreprenörer till några av Sveriges ledande och största industribolag skapar Fastpartner hållbara miljöer med god värdetillväxt.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn. - Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energys inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande olje- och gastillgångar samt också genomföra egen prospektering. Bolaget har en uttalad strategi för att öka tillgångsportföljen, som innebär att de olika delarna: produktion, utveckling av befintliga innehav och utforskning av områden kring befintliga fält ska bidra i följande proportioner 40:40:20.

När Castellum i fredags handlades på ATH och nära 200 kr såg jag lite kommentarer på Twitter om att någon ångrade att man inte köpte på 150 kr som man tänkt då det kändes dyrt och någon annan ångrade att man sålt på 175 kr. Så jag tog fram en bild på mina köp de tre senaste åren.
Totalt drygt 200 olika köptillfällen. Nästan alla är på 900-996 kr per köp vilket alltså gett 5-8 aktier per tillfälle, men det är några enstaka köp på större belopp också framförallt första halvåret. Givetvis ingen försäljning.
Det är absolut inte tänkt som något skryt om hur bra jag är på att köpa rätt aktie vid rätt tillfälle. Som ni ser var det ganska enkelt då jag hade gott om tid på mig att köpa på 125-150 kr vilket sammanföll med åren då jag hade ett högt månadssparande samtidigt som Castellum hela tiden gått bra och fortsatt höja utdelningen. Det är heller ingen liten obskyr aktie jag snappat upp genom någon genial analys, utan en av de mest kända utdelningsaktierna i landet med sina ca 20 år av ständiga höjningar av utdelningen.
Tyvärr har jag själv gjort misstag tex gjorde jag ungefär lika täta köp som ovan av tex H&M från 300 till 200 kr. Jag gjorde även misstaget att sälja vissa aktier som jag tyckte gått upp lite för snabbt 2013 som sen bara fortsatte upp i samma takt flera år till. Så bilden kan fungera som en påminnelse om att man ska göra det klassiska småspararmisstaget att sälja vinnarna och köpa förlorare istället utan hitta ett gäng bra aktier som man tror på och köpa när man får pengar över gärna i små doser ofta och sen bara behålla och köpa mer när man kan.
Från våren 2018 är köpen glesare och det beror främst på att lönen försvann och sedan dess är det därför uteslutande tal om återinvesterad utdelning. Men även det är ju en inspirerande lärdom att till slut rullar snöbollen på av sig själv med fler och fler aktier som var och en ger mer och mer i utdelning vilket om man vill möjliggör ännu fler nya aktier som ger ännu mer i utdelning osv, utan att några nya pengar behöver tillföras.
Har läst din blogg sen starten men aldrig kommenterat något inlägg. Först av allt, imponerande resa du gjort! Kul att följa och se att du nått ditt mål.
Har en fråga kring det du skriver om snöbollseffekten. När kände du själv att den här effekten verkligen var igång? Ditt sparande som du har tillfört portföljen har ju hela tiden varit väldigt högt, men vid vilket värde på portföljen, eller det årets totala utdelning, kände du att den summa du kunde återinvestera verkligen gav en effekt på nästkommande års utdelning?
Välkommen in i kommentarsfältet!
För mig var 3 miljoner (räknat på mig personligen) den största enskilda milstolpen. Med 4% utdelning/uttag per år så motsvarade det 10.000 kr i månaden, en summa jag visste att jag kunde leva på. Dessutom var 3 miljoner gränsen för att bli private bankingkund och få ett billigare bolån. Så det kändes som snöbollen fick effekt i två ändar när utdelningen steg, bolånet kostade mindre och jag kunde spara över 20.000 kr i månaden på lönen.
Det gjorde också att resan från 3 till 4 miljoner gick på ett par år, jämfört med nästan 30 år för den första miljonen.
Mina tankar går också till snöbollen och är lika nyfiken som Erik på den!
Hej, ang Lysa, har du provat att ta ut pengar därifrån? Hur lång tid tar det från att man säljer/tar ut innan pengarna finns på kontot hos vanliga banken?
Tänkte ha min buffert där som 60% ränta och 40% aktier, och då ta ut ibland om några köp kommer göras, typ ny dator, bil, cykel eller något "akut" händer. Egentligen sällan jag kommer använda denna fond, då jag aldrig lyckas få akututgifter, men ändå tryggt med vetskapen om att det finns. Tycker 0,75% på sparkonto är magert, speciellt då troligast är att jag väldigt sällan kommer röra denna buffertt ovre det härligt att boosta med lite aktier i också.
Men hittar ingen info om hur smidigt det är med uttag. Har hört att insättningar är smidigt.
Tror det tar ett par dagar. Dvs som att sälja en fond ungefär. Men vet inte exakt.
Jag undrar om du angav fel tid i sista stycket i artikeln?
Okey, nu föll poletten ned
Jag slutade jobba årsskiftet 2017/2018 men hade lön några månader in på 2018. Så köpen från maj 2018 är återinvesterad utdelning dock inte så att utdelningen alltid återinvesteras i samma bolag. Men köpen senaste dryga året motsvarar ungefär utdelningen i fallet Castellum.
Vilka fördelar finns det att vara private banking kund förutom bolånet?
Jag har själv mitt sparande lite utspritt, aktier och fonder i Avanza, fonder i SWB, räntekonto i en nischbank och en obelånad bostadsrätt. Man borde kanske samla allt hos Avanza.
Inga jättestora fördelar. Något lägre courtage, möjlighet till lite juridisk rådgivning etc. Du får läsa på hemsidan och se om det är något som passar dig.
Är i uppstartsfasen av min pengamaskin (mål 10 miljoner). Har ca 50 000 kr likvider idag, efter att ha betalat av mina lån helt.
Så ska börja investera en hög andel av lönen varje månad, ca 10 000 - 15 000 kr månaden. Men frågan är om jag ska ta högre risk till första miljonen? Tänker typ om jag ska köra någon bra teknikfond och svenska småbolag bara?
typ 50% DNB Teknolog och 50% Öhman micro cap sweden.
Eller är det mest safe att köra 60% Avanza global, 30% Spiltan investmentbolag samt 10% Avanza emerging.
Vore härligt att komma upp till miljonen snabbt!
Härlig graf! Så kul att du tog fram den! och, så roligt att man kan göra sådana på Avanza. Ska gå in och göra för mitt investorinnehav för egen del!
Kan känna igen mig själv i kommentarnera du fångade upp; är lätt tycker jag att komma in i oro: köper jag för dyrt nu? Ochånger: Ach, varför sålde jag.
Nybörjarn: Det är nog inget fel vare sig på teknikfonder eller småbolag. Däremot är jag inte säker på att taktiken att ta högre risk i början för att nå miljonen så snabbt som möjligt är rätt. Jag skulle nog sikta på att gneta på i jämn takt mot de 10 miljonerna. Även om högre risk i början innebär att man utsätter ett mindre belopp för risken så finns det nog ändå risk att man tappar motivation och intresse om man går på för mycket nitar.
Men som sagt jag har inget emot fondvalen du nämner utan tänker mer generellt att ta högre risk i början för att snabbt nå första miljonen kan vara lite feltänk.
Ja, taktiken blir ju att ta högre risk i början, eftersom beloppet blir mindre. Tänkte att du har gjort en liknande resa, minns att du tog lite större risker ett tag med Ryssland om jag inte missminner mig? Vad är din visdom i efterhand av det? Jag, och många andra, tror ju att teknikutvecklingen kommer fortsätta starkt närmaste 10 åren, faktiskt mer än det som hänt senaste 10 åren. Tekniken är ju här för att stanna, och vi kommer ju använda den mer och smartare.
Ang småbolag så är det ju bara för att de över tid har visat sig ge mer avkastning än stora bolag. Finns statistik någonstans på hur pass mycket lägre dessa branscher skulle sjunka vid nedgångar? För tänker att upp och nedgångar hänger ihop med mitt andra portföljförslag, bara att den går upp och ner mer i båda riktningarna...