7 Dec, 2020

Lämpligt extrajobb som fri?

Jag fick en följdfråga som kommentar på mitt inlägg i slutet av förra veckan om intäkter i min firma. Frågan löd: "Har du gjort något inlägg om lämpliga jobb man kan ha i egen firma för att ta lite småjobb? Ska man satsa på ekonomispåret och hjälpa företag med bokföring eller är det något inom IT man ska utbilda sig?"

Om vi börjar bakifrån och utgår ifrån att man som i frågan funderar på vad man ska utbilda sig till så tycker jag inte man ska välja utbildning utifrån möjligheten till extrajobb. Utan då är det bättre att hitta en utbildning som ger ett huvudjobb som man tror är roligt och betalar bra. Det är troligtvis mycket lättare att hitta ett grundjobb som ger 5 000 kr högre lön än att ta ett extrajobb vid sidan om sitt vanliga jobb som ger 5 000 kr i månaden.

Men om vi istället fokuserar på situationen i mitt ursprungliga blogginlägg att man är lite äldre och har utbildat sig och nästan jobbat klart, men ändå vill tjäna lite extra pengar vid sidan om den passiva inkomsten som en aktie- eller fondportfölj kan ge, så har jag dragit en del slutsatser se senaste åren. Som jag ser det har man ett antal konkurrensfördelar. Dessa åsikter baserar jag både på min tid som anställd, diskussion med andra som jobbat som anställda, min tid som ekonomisk fri som gör små extrajobb och diskussion med andra som också giggar och gör småjobb.

Den största fördelen jag tycker man har är flexibiliteten jämfört med konkurrenterna på konsultmarknaden. Det finns många som livnär sig på olika konsultarbeten och tillfälliga jobb. Men de flesta som är mitt i yrkeslivet och behöver tjäna pengar till kommande månads mat och boende har ett behov av att tjäna ett visst antal tusen varje månad. De vill alltså ofta jobba 50-120% av en heltidstjänst. Vilket gör det svårt att vara helt flexibel. Många tar hellre ett jobb på 100% under flera månader i rad än 20 olika uppdrag på 5% styck. Och de som har en mängd småjobb kommer riskera att jobben krockar och blir 200% en vecka och 0% veckan efter. Får de ett erbjudande om jobb så kanske de inte kan eftersom de har fullt just där och då.

Till viss del kan ju detta lösas via att man anlitar något företag som har en mängd konsulter redo och som kan pussla ihop deras arbetstid så det alltid finns någon redo för några timmar eller dagars jobb. Men min erfarenhet från tiden som anställd då jag köpte in vissa grejer är att det blir rätt dyrt. Vill man bara ha en designer som kan formge en broschyr och går via en reklambyrå så ska man betala deras projektledare, säljare, VD, taxiresor, kontor i centrala stan förutom timlönen för den där Art Directorn som man ville ha hjälp av i 10 timmar.

Är man fri på det sättet att man har sin grundförsörjning täckt av passiva inkomster från sitt kapital med målet att utöver den passiva inkomsten fakturera 50-100 000 kr per år är möjligheterna helt annorlunda än den som måste fakturera minst 50 000 kr i månaden för att överleva men helst vill fakturera 100 000 kr i månaden för att kunna ta semester en månad nästa sommar. Man kan ha många krokar ute och när det dyker upp något som passar bra är man ofta väldigt flexibel. Det kan vara 20h i veckan under en vecka eller 2h per vecka under ett halvår och allt där emellan. Och dyker det inte upp något på två månader gör det inget. En taktik både jag och andra fria personer jag känner använt är att man helt enkelt förklarar läget för ett tiotal personer man känner som driver företag eller jobbar som anställda med befogenhet att ta in extra resurser när de behöver hjälp. Man behöver inte ligga på och sälja in sig själv bara låta de vara medvetna om att man finns tillgänglig. Rätt ofta dyker det upp ett behov och de kanske kommer ihåg dig. En fördel är så klart om det är personer man har någon form av yrkesmässig relation till från tiden man jobbade så ni är verksamma inom ungefär samma bransch och de vet din kapacitet. Men i teorin kan det vara vad som helst som man är villig att rycka in inom.

Att jobba som röstmottagare och rösträknare på ett val fram till kl 23.30 en söndag är mer lockande om du inte ska vara på vanliga jobbet 07.00 måndag morgon. Att jobba som deltidsbrandman och ha jour var fjärde vecka är enklare om man inte har ett annat jobb som måste kunna lämna på 1 minut och som dessutom måste ligga nära brandstationen.

En annan fördel tycker jag är att man kan testa saker som kanske inte har så stor chans att lyckas. Låt säga att man gillar att fiska och har stenkoll på de bästa platserna i närområdet och dessutom gillar att binda flugor på sin fritid. Då sätter man upp lapp på ICA om att man erbjuder guidade fisketurer för 2 000 kr per dag och sin mailadress. Man skapar sen en gratis hemsida med flugor till försäljning. Får man två bokningar av guidad tur och lyckas sälja fem flugor det först året kanske det är att betrakta som en succé. Om man däremot fått sparken från fasta jobbet som yrkesfiskare och enda lösningen i sikte är att sätta upp lappar på ICA för att försöka få egna kunder tillräckligt för att försörja sig som sportfiskeguide skulle jag säga att det ser mörkt ut. Det kanske var ett extremt och lite dåligt exempel men jag tror ni fattar. Att starta en blogg eller skriva en bok är andra exempel som kan ta lite tid men som inte kostar några pengar om det inte blir något av det. Svårt att bli rik på men inte omöjligt att tjäna några tusenlappar i månaden på ett roligt sätt för den som lyckas ok.

En nackdel kan vara att man inte har kniven mot strupen och jobbar lika hårt för att sälja in sig själv och komma till avslut. Många gånger rinner saker ut i sanden om man inte själv ligger på lite. Så det är nog bra att ha många krokar ute. En annan nackdel kan så klart vara att man blir mindre och mindre attraktiv på arbetsmarknaden när tiden går. Detta tror jag gäller mig själv som gjort vissa konsultgrejer som haft anknytning till mitt tidigare jobb de första åren efter att jag slutade jobba. Det har jag svårt att tro att jag kommer kunna göra i samma utsträckning om 10 år. Dels för att mina detaljkunskaper blir sämre och sämre när jag inte lägger ner 40 timmar i veckan på det men framförallt att mitt kontaktnät i branschen blir sämre och sämre för varje år som går.

Hoppas det var lite användbar info om hur jag tänkt för att fortsätta tjäna lite pengar på ett fritt och roligt sätt efter det att jag slutade jobba på ett ofritt och tråkigt sätt för 3 år sedan. Andra personer med erfarenhet från extrajobb antingen vid sidan om en anställning eller vid sidan om en passiv inkomst som grundförsörjning från gärna komplettera mina tips.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.