
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett globalt nischföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter inom brandsäkerhet, gassäkerhet och miljösegmentet. Kunderna finns världen över och består främst av rederier, varv, tågtillverkare samt olje- och gasbolag. All produktion är centraliserad och försäljningen styrs genom lokala kontor och nära kunderna.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter. Bolaget fokuserar på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med blandat innehåll såsom kontor, handel, boende, service, kultur och utbildning. På så sätt skapar Atrium Ljungberg platser där det är attraktivt för människor att vara idag och i morgon. Bolaget är positionerat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och har idag ett fastighetsvärde på 40 miljarder kronor.

Jag fick en följdfråga som kommentar på mitt inlägg i slutet av förra veckan om intäkter i min firma. Frågan löd: "Har du gjort något inlägg om lämpliga jobb man kan ha i egen firma för att ta lite småjobb? Ska man satsa på ekonomispåret och hjälpa företag med bokföring eller är det något inom IT man ska utbilda sig?"
Om vi börjar bakifrån och utgår ifrån att man som i frågan funderar på vad man ska utbilda sig till så tycker jag inte man ska välja utbildning utifrån möjligheten till extrajobb. Utan då är det bättre att hitta en utbildning som ger ett huvudjobb som man tror är roligt och betalar bra. Det är troligtvis mycket lättare att hitta ett grundjobb som ger 5 000 kr högre lön än att ta ett extrajobb vid sidan om sitt vanliga jobb som ger 5 000 kr i månaden.
Men om vi istället fokuserar på situationen i mitt ursprungliga blogginlägg att man är lite äldre och har utbildat sig och nästan jobbat klart, men ändå vill tjäna lite extra pengar vid sidan om den passiva inkomsten som en aktie- eller fondportfölj kan ge, så har jag dragit en del slutsatser se senaste åren. Som jag ser det har man ett antal konkurrensfördelar. Dessa åsikter baserar jag både på min tid som anställd, diskussion med andra som jobbat som anställda, min tid som ekonomisk fri som gör små extrajobb och diskussion med andra som också giggar och gör småjobb.
Den största fördelen jag tycker man har är flexibiliteten jämfört med konkurrenterna på konsultmarknaden. Det finns många som livnär sig på olika konsultarbeten och tillfälliga jobb. Men de flesta som är mitt i yrkeslivet och behöver tjäna pengar till kommande månads mat och boende har ett behov av att tjäna ett visst antal tusen varje månad. De vill alltså ofta jobba 50-120% av en heltidstjänst. Vilket gör det svårt att vara helt flexibel. Många tar hellre ett jobb på 100% under flera månader i rad än 20 olika uppdrag på 5% styck. Och de som har en mängd småjobb kommer riskera att jobben krockar och blir 200% en vecka och 0% veckan efter. Får de ett erbjudande om jobb så kanske de inte kan eftersom de har fullt just där och då.
Till viss del kan ju detta lösas via att man anlitar något företag som har en mängd konsulter redo och som kan pussla ihop deras arbetstid så det alltid finns någon redo för några timmar eller dagars jobb. Men min erfarenhet från tiden som anställd då jag köpte in vissa grejer är att det blir rätt dyrt. Vill man bara ha en designer som kan formge en broschyr och går via en reklambyrå så ska man betala deras projektledare, säljare, VD, taxiresor, kontor i centrala stan förutom timlönen för den där Art Directorn som man ville ha hjälp av i 10 timmar.
Är man fri på det sättet att man har sin grundförsörjning täckt av passiva inkomster från sitt kapital med målet att utöver den passiva inkomsten fakturera 50-100 000 kr per år är möjligheterna helt annorlunda än den som måste fakturera minst 50 000 kr i månaden för att överleva men helst vill fakturera 100 000 kr i månaden för att kunna ta semester en månad nästa sommar. Man kan ha många krokar ute och när det dyker upp något som passar bra är man ofta väldigt flexibel. Det kan vara 20h i veckan under en vecka eller 2h per vecka under ett halvår och allt där emellan. Och dyker det inte upp något på två månader gör det inget. En taktik både jag och andra fria personer jag känner använt är att man helt enkelt förklarar läget för ett tiotal personer man känner som driver företag eller jobbar som anställda med befogenhet att ta in extra resurser när de behöver hjälp. Man behöver inte ligga på och sälja in sig själv bara låta de vara medvetna om att man finns tillgänglig. Rätt ofta dyker det upp ett behov och de kanske kommer ihåg dig. En fördel är så klart om det är personer man har någon form av yrkesmässig relation till från tiden man jobbade så ni är verksamma inom ungefär samma bransch och de vet din kapacitet. Men i teorin kan det vara vad som helst som man är villig att rycka in inom.
Att jobba som röstmottagare och rösträknare på ett val fram till kl 23.30 en söndag är mer lockande om du inte ska vara på vanliga jobbet 07.00 måndag morgon. Att jobba som deltidsbrandman och ha jour var fjärde vecka är enklare om man inte har ett annat jobb som måste kunna lämna på 1 minut och som dessutom måste ligga nära brandstationen.
En annan fördel tycker jag är att man kan testa saker som kanske inte har så stor chans att lyckas. Låt säga att man gillar att fiska och har stenkoll på de bästa platserna i närområdet och dessutom gillar att binda flugor på sin fritid. Då sätter man upp lapp på ICA om att man erbjuder guidade fisketurer för 2 000 kr per dag och sin mailadress. Man skapar sen en gratis hemsida med flugor till försäljning. Får man två bokningar av guidad tur och lyckas sälja fem flugor det först året kanske det är att betrakta som en succé. Om man däremot fått sparken från fasta jobbet som yrkesfiskare och enda lösningen i sikte är att sätta upp lappar på ICA för att försöka få egna kunder tillräckligt för att försörja sig som sportfiskeguide skulle jag säga att det ser mörkt ut. Det kanske var ett extremt och lite dåligt exempel men jag tror ni fattar. Att starta en blogg eller skriva en bok är andra exempel som kan ta lite tid men som inte kostar några pengar om det inte blir något av det. Svårt att bli rik på men inte omöjligt att tjäna några tusenlappar i månaden på ett roligt sätt för den som lyckas ok.
En nackdel kan vara att man inte har kniven mot strupen och jobbar lika hårt för att sälja in sig själv och komma till avslut. Många gånger rinner saker ut i sanden om man inte själv ligger på lite. Så det är nog bra att ha många krokar ute. En annan nackdel kan så klart vara att man blir mindre och mindre attraktiv på arbetsmarknaden när tiden går. Detta tror jag gäller mig själv som gjort vissa konsultgrejer som haft anknytning till mitt tidigare jobb de första åren efter att jag slutade jobba. Det har jag svårt att tro att jag kommer kunna göra i samma utsträckning om 10 år. Dels för att mina detaljkunskaper blir sämre och sämre när jag inte lägger ner 40 timmar i veckan på det men framförallt att mitt kontaktnät i branschen blir sämre och sämre för varje år som går.
Hoppas det var lite användbar info om hur jag tänkt för att fortsätta tjäna lite pengar på ett fritt och roligt sätt efter det att jag slutade jobba på ett ofritt och tråkigt sätt för 3 år sedan. Andra personer med erfarenhet från extrajobb antingen vid sidan om en anställning eller vid sidan om en passiv inkomst som grundförsörjning från gärna komplettera mina tips.
Rätt bra sammanfattning
Jag tänker mig att åtminstone jobba så pass att jag drar ihop det skattefria beloppet, för 2020 är detta 20 000 kr. Jag tänker mig också en dynamisk uttagsmodell på 5%. Detta skulle då ge att jag kan sluta jobba konventionellt vid ett kapital som är 400 000 kr lägre än om jag vill leva på enbart kapital. Vilket skulle kunna innebära 2 år men givetvis beroende av börsens utveckling.
Då jag redan planerat jobba lite grann kan jag ju kanske också lättare parera vid behov, då jag redan är "inne i systemet", kanske som lärarvikare?
Det låter som ett rimligt antagande att det är lättare att gå fram 20k till 40k när man redan är inne i systemet än att gå från 0 till 20k.
Sen tror jag inte man ska vara rädd för att tjäna lite mer än det som är helt skattefritt. Eftersom man får 18,5% av lönen avsatt i pension så går man faktiskt plus på låga inkomster om man betalar mindre än 18,5% i skatt.
Bra inlägg! Och jag tänker på Mi30:s regel: Bara ta roliga jobb. För mig är det en viktigt påminnelse.
Lyssnade på Sparpodden förra veckan (ovanligt bra avsnitt enl mig!) där de sa ngt i stil med ”the highest dividend is freedom”. Spot on!
Sen kan man ju även “jobba åt sig själv”, dvs ta på sig projekt som inte ökar direkt inkomster men bygger på nettoförmögenheten. Tex renovera fritidshuset billigare när man har mer tid, eller rent av fixa en uthyrningsdel i villan etc
Ravelli: bra synpunkt!
Absolut Ravelli. Både sånt som du föreslår som ökar värde (renovera) eller till och med ger kassaflöde in (bygga uthyrningsdel).
Och om man vill kan man även räkna in besparingen som man gör genom minskade kostnader när inte tiden blir en bristfaktor. Inget behov av städhjälp, hunddagis etc. Man kan byta däck på bilen själv, plocka blåbär istället för att köpa, hinna handla på stormarknad som ligger lite längre bort än närlivs etc. Allt en typ av jobb åt sig själv.
Jag vet inte riktigt om de behöver vara roliga uppdrag, hur man nu exakt definiera roligt, men helst ganska korta i alla fall
Jag tänker mycket på att det måste vara roligt. Men du har en poäng i att roligt nog inte är ett perfekt ordval. Lustfyllt kanske är ett bättre ord. Och framförallt helt fritt från olust och tvång.
Min erfarenhet är att ett uppdrag kan kännas ok när man först får frågan och tänker på det. Men jag försöker verkligen sätta mig in i känslan när jag sen ska sätta tänderna i det och göra jobbet.
Ja det var bra med lustfyllt och utan tvångskänslor eller olust. Och som sagt jag gillar när de är rätt korta
Alltså du sa det ju själv där i inlägget, deltidsbrandman!
- beredskap var 4e vecka
-adrenalin till krydda i din monotona vardag
-lite extrapengar
-du får möjlighet att hjälp människor på ett extremt konkret sätt
-kamratskap /kollegor
Varför inte?
Jag har själv funderat på det , även om jag jobbar heltid och har familj, har en god vän som är det och trivs väldigt bra med det
Tror inte det finns deltidsbrandmän i Stockholm där jag bor nu. Annars hade jag nog kollat på det.
Att man måste bo nära brandstationen och dessutom hålla sig inom någon minut från hemmet dygnet runt var 4e vecka är dock något som tål att fundera på. Inte jättefritt. Men fördelarna kanske väger upp?
Vid sidan av extrajobb, hur bedriver du dagarna när de flesta jobbar och frugan är ute.
De senaste veckorna har jag varit mycket ledig, och annat än en timmes sport om dagen har jag haft svårt att bedriva tiden, hitta en intressant hobby att pyssla med etc.
Har verkligen fått mig att inse vad trisst liv jag igentligen har och vet inte riktigt vad jag ska göra åt det. Extrajobb är en del, men sen då?
Jag tror inte man ska haka upp sig på att man måste hitta en stor hobby som tar upp 30-40h varje vecka istället för ett heltidsjobb. Utan dagarna kan fyllas av 1h träning, 1h promenad med podd, 1h schack online, 1 timme läsa bok, 2h lunch med en kompis, 1h kolla Youtube, 1h extrajobb, 1h cykla till billigaste matbutiken och handla, 1h baka bröd, 1h hjälpa någon kompis eller släkting som har mindre tid och 1h spela spel. Dessutom kan man låta det gå lite dötid mellan varje aktivitet. Och varför inte sova middag 30 minuter?
Intressanta tankar!
Jag själv har insett att det jag egentligen vill ha är möjligheten att styra min tid och inte "vara helt ledig" så jag har bestämt mig för att starta AB i min konsult-bransch. Detta kommer ge mig möjligheten att jobba då jag vill, kunna ha mer tid till barn och hushåll.
Givetvis kommer det ta mycket tid och energy i att starta upp, men sen tror jag att det kommer "rulla på".
Min arbetsinsats kommer vara direkt kopplad till de pengar som kommer in och om jag lägger ner mkt tid har jag möjlighet att dra in mer pengar än som anställd, vilket kortar resan till fire.
Tycker det är lätt att bli enspårig i sitt tänkande mot ekonomisk frihet. När jag nu landat i detta känns det så rätt för mig och min familj.