
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Electra utvecklar, äger och driver IT-intensiva och kostnadseffektiva koncept inom varuförsörjning, distribution, IT och detaljhandel i Norden. De erbjuder kundanpassade lösningar och färdiga koncept som skapar förutsättning för lönsamhet i både egen och kundernas värdekedja.
Electra är organiserat i två affärsområden – Electra Retail och Electra Logistik & IT. Konkurrensen inom varje affärsområde är stor, men de båda affärsområdena har också många beröringspunkter på kund- och leverantörssidan som tillsammans gynnar bolaget och dess kunder...

Jag pratade nyligen med en bekant som är närmare 60 år. Han och hans fru bor i en villa i Stockholms utkant och barnen har flyttat hemifrån. Förutom villan har de ett fritidshus där man kan bo året runt utanför en mindre svensk stad. Både han och frun älskar att vara i fritdshuset men har jobb som det är omöjligt att jobba på distans ifrån vilket gör att de inte är på landet så ofta och mycket som de skulle vilja.
För mig känns ju 60 år rätt gammalt när det kommer till folk som berättar att de måste bo på en viss ort för att jobba. Men även om jag ofta tänker att det hade räckt med spara en väldigt liten del av lönen sen 25 så hade de inte behövt jobba en dag till så har jag respekt för att de flesta inte har möjlighet att sluta jobba speciellt långt innan normal pensionsålder. Jag har också respekt för att det här med aktiemarknaden kan kännas svårt och läskigt och att våga lita på att kunna plocka ut tex 4% av portföljvärdet från en indexfond i väldigt många år inte är något som gemene man känner till. Men när i övrigt välutbildade och smarta människor inte verkar kunna tänka ens lite utanför boxen och göra väldigt enkla beräkningar blir jag lite bekymrad.
I det här fallet ansåg min bekanta att de skulle kunna få jobb på den mindre orten om de flyttade till fritidshuset men att lönen för dem båda skulle vara "säkert 5-10 000 kr lägre i månaden och det är fina pengar som vi inte vill vara utan". Och det är ju en fullt rimlig åsikt. Men när jag följde upp med lite frågor om vad de skulle kunna sälja villan för, hur mycket lån de hade på villan, hur mycket 10 000 kr i månaden före skatt motsvarade efter skatt, vad det kostade att ha dubbla boenden och andra rätt grundläggande frågor visade det sig att han inte alls tänkt igenom det hela eller räknat en enda sekund. Det här skulle ju varit en väldigt enkel kalkyl som visade att få loss några miljoner i villan utan problem skulle täcka upp för den lägre lönen under de kommande åren fram till pension. Sen kan man göra det lite mer avancerat och räkna in lägre pensionsavsättningar med en lägre lön eller fundera på vad man skulle kunna göra för pengarna om man istället sålde villan om 10 år när man gått i pension etc. Eller fundera på om de skulle trivas med att alltid på i fritidshuset. Så jag säger inte att det hade varit något självklart val att sälja villan och flytta imorgon. Men att bara säga att det inte går för att de inte har råd att gå ner i lön utan att ens göra den enklaste beräkning förvånade mig.
Just denna ovilja som många har att fundera på vilka möjligheter som faktiskt finns att gå sin egen väg tror jag gör vi som vågat ta steget ut ur ekorrhjulet, vi de så kallade "frontfigurerna inom FIRE-rörelsen" har en uppgift att fylla. Att visa vad som går att göra och ungefär vad som krävs, så får sen var och en avgöra vilka prioriteringar man vill göra i sitt liv. För om man inte ens vågar tänka tanken och göra de enklaste beräkningarna över de ekonomiska förutsättningarna som finns är det stor risk att man inte ser de möjligheter som hänger och dinglar precis framför ögonen på en.
Skrev en lång kommentar som försvann när jag postade den, så nu tar jag det i kortare version :-)
Jag och sambon tänkte checka ut från arbetslivet om 8 år, då är jag 56 och han 62. Jag kommer sälja av aktier för en miljon året före, detta + sporadiskt extraknäck i min bransch har jag tänkt leva på fram tills jag får ta ut vanlig pension. Har väldigt låga utgifter redan idag, så känns fullt rimligt att det ska gå vägen. Min sambo har dubbelt så mycket pengar som jag, så där finns inte mycket att bekymra sig för.
Kvar har jag då ca 3,5 miljon som jag tänker plocka endast utdelningar av för att lägga på min pension.
Har inga i vänskapskretsen som ens funderar i dessa banor, så känner att det är svårt att greppa vad som kan bli problem eller saker att tänka på. Kommer ha en del bostadslån kvar, hur blir det med skatt osv i deklarationen när ingen lön finns? Hur fungerar liksom detta att vara helt lönelös i samhället; var kan det bli knas? Hur har du upplevt detta efter dina år utanför arbetsmarknaden?
Det kan uppstå problem med lån och kreditkort! Tänk också på att om man flyttar eller t ex ska byta bank så kan det bli problem att få lån och kreditkortet kan ju försvinna som med Rebilla kortet i oktober förra året (med 1% återbäring)
då kan det bli svårt att få ett nytt...
Min fru som inte har någon lön får inte ta lån eller skaffa kreditkort, men eftersom det inte har vart något jätteproblem så har vi inte ansträngt oss.
(hon har tillräckligt med pengar att leva på om man säger så)
Vi har just varit i kontakt med banker för omläggning av bostadslån och det är helt klart en utmaning utan lön. Så det är ingen slump att vi fixar det och flyttar nu innan min fru slutar jobba.
Det är också en anledning att jag pensionssparar lite för att ha lite pengar i tjänstepension och IPS som kan tas ut under några år runt 60 om en inkomst skulle behöva visas upp då. Med befintliga lån tror jag inte det finns några problem.
Man får ju också väga fördelar och nackdelar. Vad är jobbigast att sitta på ett kontor 40h i veckan eller riskera att under några år få klara sig utan kredit på sitt betalkort?
Intressant reflektion: det är som att man (många) kan göra mer än vad man tror är möjligt.
Det är några punkter som är lite möjligt trista utan inkomst och som vi bollat lite av och till på bloggen. det främst är väl att lägga om bolån men även tex kreditkort har kommit upp. Mi30, vore intressant att höra om du ringat in problemet lite mer i den process du är i nu.
Tack vare att inkomstuppgifter släpar lite och jag först hade lite släpande lön och sparad semester under 2018 och sen bokförsäljning tillsammans med blogg och lite konsultjobb 2019 så har jag de senaste åren snarast varit att betrakta som lågavlönad än helt utan inkomst. Även om det var över 3 år sedan jag slutade jobba.
Så hittills har jag inte stött på några oväntade problem. Man behöver ju heller inte byta kreditkort och annat varje år.
Jag har aldrig ägt ett kreditkort och köpte min lägenhet kontant. På så sätt kan ingen komma att ställa krav på mig, en rätt skön känsla, man sover gott på natten.
De flesta (alla?) av mina ungefär jämnåriga (ca 50 år) kompisar jobbar hårt (karriär med +40h-veckor) och tjänar bra men konsumerar minst lika bra. Just nu låter det som de VILL jobba till 65-69 år, men om de inte börjar spara snart så MÅSTE de jobba till 65-69 år.
Min plan är enkel, men det är helt lönlöst att förklara den för dem. Det går inte in helt enkelt. Planen:
1. Spara och jobba till 55 år
2..Vid 55 år börja ta ut av avkastningen till konsumtion
3. Vid 55 år byta boende från belånad BR till obelånad vill och investera mellanskillnaden
4. Vid 55-64 år ta ut all privat- och tjänstepension
5- Från 64 år ta ut allmän pension
Läste precis ut boken! Köpte den idag och läste hela på någon timme riktigt intressant hur du gått tillväga. Hittade länken här från boken och jag själv har just nu fyllt 18 år med cirka 50 tusen eget kapital investerat på börsen. Du har insperarat mig att ta det till en ny nivå och det senaste 3 månaderna har jag fått högre lön och investerat ca 5000-6000 per månad och ska fortsätta med det tills jag sparar 20 000+ som du gjort!!! GRYMT BRA BOK
Kul att du gillade boken och blev inspirerad!. Du är tidigt ute, jag började spara på riktigt först när jag var 24-25 år (först då jag började jobba och tjäna pengar) så du kommer kunna bli väldigt rik i ung ålder om du vill.
Superbra inlägg! Tror det är många som tänker att allt möjligt inte går för att det verkar “för lätt”. Om det var så enkelt skulle väl alla göra det??
Jag har en fråga till miljonären och kloka läsare. Vi sitter på en ganska ordentlig fondportfölj som är hyffsat diversifierad geografiskt, men ligger tungt i growth. Vi skulle vilja skifta över lite mot värde, har ni några fond/manager-tips? Vi tar gärna en och annan aktie med, men vill helst ha 90%+ i fonder. Tack på förhand!
Ravelli: Ja det kan nog vara en förklaring att man tänker att det kan inte vara så enkelt som det låter för då skulle alla göra det. Men att det funkar att sälja en villa med 3 miljoner i vinst och sen plocka ut 10 000 kr i månaden rätt många månader från dessa 3 miljoner borde man kunna tro på tycker jag.
Ibland funderar jag också på om det inte kan vara så att många hellre drömmer om förändring än genomför den. För att de är rädda för att inse att det kanske inte blir så fantastiskt i verkligheten som i fantasin. Dvs man gillar att prata om att om det inte bara vore för x så skulle jag y, men när de innerst inne inser att det finns en lösning på x så känns det lite läskigt.
Intressant tanke att flytta pengar från tillväxtbolag till värdebolag efter de senaste årens börsutveckling. Jag är ju delvis själv inne på samma tankar att ta hem lite vinst genom att flytta pengar från stamaktier till preferensaktier. Det beror lite på vilken geografisk spridning du är ute efter i värdebolagen, då jag själv inte letar och byter fonder aktivt så har jag inte jättebra koll på globala eller amerikanska fonder med fokus på värde. På svenska marknaden finns tex Carnegie Sverigefond som uttryckligen säger sig leta värdebolag. Den har historiskt slagit index men haft det lite tyngre senaste året då just värdebolag halkat efter.
Tack för snabbt svar! Jag kollar in Carnegie då deras fonder generellt verkar foka på värde :)
Tack för svar; kreditkort och bolån kan alltså krångla till det om man behöver något av detta efter yrkes-exit. Inga andra uppenbarelser som ni ej insåg innan? :-)
Nej inga oväntade problem har dykt upp i mitt fall.
Men det är möjligt att tex hyresrätt från stora stelbenta bolag skulle vara svårt, en mindre privat värd misstänker jag skulle acceptera några extra hyror i förskott eller att man visar något kontoutdrag eller liknande. Om man nu av någon anledning vill bo i hyresrätt trots många miljoner i kapital.