
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett opportunistiskt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med ett fritt investeringsmandat. Fastighetsbeståndet består idag till övervägande del av kontors- och logistikfastigheter i svenska tillväxtkommuner men bolagets fria mandat gör att de varken är begränsade av fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.

Rätt ofta så får jag frågan av någon gammal kollega eller bekant som vet att jag slutat jobba delvis tack vare mitt intresse för aktier som vill ha tips om någon aktie. 9 gånger av 10 har jag inte ens hört talas om bolaget de frågar om, det är nämligen extremt sällan denna typ av frågor gäller Castellum eller Investor. Stabila utdelare och substansrabatt verkar inte dra till sig uppmärksamhet av någon anledning. Jag är då alltid extremt försiktig och vill helst inte alls ge några åsikter eller tips då det väldigt lätt blir fel.
Men så ibland träffar jag någon släkting eller kompis som tidigare varit helt ointresserad med plötsligt fått upp ögonen för det här med långsiktigt sparande och att aktier eller aktiefonder då kan vara en intressant sparform. Då försöker jag alltid hjälpa till och ge tips på hur man kan komma igång. Vi pratar då sällan specifika bolag utan mer generellt hur man kan tänka och lägga upp det. Och så försöker jag ta ner förväntingarna till en rimlig nivå om 6-8% årlig avkastning som absolut inte kommer linjärt varje år.
Under 2019 kan jag främst dra mig till minnes två personer som jag pratat aktier med på detta sätt. Både två hade ungefär liknande utgångsläge. Vuxna personer med heltidsjobb, barn och ordnad ekonomi på så sätt att de äger sitt boende, hade lite fonder på storbanken och både hade i alla fall köpt aktier någon gång tidigare även om det inte var i någon större omfattning. Vi känner varandra på helt olika sätt och personerna i fråga är också väldigt olika och känner inte varandra. Men jag upplever att deras förkunskaper och förutsättningar var väldigt lika när de ville sätta igång för ungefär 1,5 år sedan. Nu står det däremot klart hur extremt stor skillnad det är på hur lätt personer kan ta till sig information. Men också hur mycket det mentala riskerar att förstöra ett långsiktigt sparande.
Person nummer ett har överlag lyckats väldigt bra. Och då pratar jag inte om att han hittat några riktiga kursraketer vilket nog mest skulle varit tur. Men han har fått ett intresse och längtar till nästa lön då han kan köpa fler aktier. Han fyller på regelbundet i ett antal bolag han tror på. Har en bas av investmentbolag där han regelbundet bevakar rabatt/premie. Han har till och med lyckats byta från A till B aktie några gånger på eget initativ och fått några extra aktie emellan, vilket han stolt hört av sig och berättat i efterhand. Gamla fonderna på storbanken är utbytta till dels några aktiva fonder som han bevakar regelbundet och resten i billiga indexfonder. När börsen gick ner kraftigt i mars i år så ringde han och frågade om det inte var tidernas köpläge, det vågade jag inte riktigt garantera men sa att för den som sparade långsiktigt var det nog ett bra tillfälle att öka sparandet lite om möjligt.
Person nummer två har jag inte haft lika tät kontakt med. Men varje gång vi har hörts på telefon det senaste året har jag efter samtalet tagit mig för pannan. Trots att jag var väldigt tydlig med att han skulle spara i ett ISK lyckades han börja med att sätta in de första månadernas sparande i ett gammalt Aktie- och fondkonto han hade liggande sedan tidigare. Han upptäckte själv misstaget efter någon månad och sålde aktierna för att flytta till ISK. Efter flytten uppdagade det sig att han hade betalat 99 kr per affär vilket med alla köp och sälj måste blivit flera tusen kronor och säkert minst 5% av portföljvärdet. Under vårens börsnedgång försvann intresset att logga in och det blev flera månader utan nya insättningar. Trots att jag försökt förklara grunderna och långsiktigheten så lockades han under sensommaren och hösten när intresset sakta kommit tillbaka av att köpa aktier som gått ner minst 75% med tanken att det borde kunna gå upp igen. Och när han väl lyckades hitta en sån aktie som faktiskt studsade upp lite så missade han ändå uppgången på något magiskt sätt, han var för ungefär en månad sen inne i Scandic några veckor innan han tröttnade och sålde ett par dagar innan den första vaccinnyheten kom. Säger man saker som att "köpa några Investor varje månad i 10 år kommer säkert bli en bra affär" så verkar han förstå och gilla tänket, men nästa gång vi hörs har han utvärderat investeringen efter två veckor beroende på hur kursen gått jämfört med något nischat småbolag någon annan kompis pratat om.
Och då var person nummer två ovan ändå en person med visst intresse som lagt ner lite engagemang och försökt. Jag har en gammal kollega som är totalt ointresserad av investeringar och ekonomi i allmänhet. Men hon tjänar bra just nu och får pengar över varje månad och vill spara till sämre tider då hon kanske inte tjänar lika bra. Jag erbjöd mig hjälpa till att komma igång när vi jobbade ihop, men tänkte då det skulle räcka med att förklara mycket enkelt hur hon gjorde. Startsträckan var hemsk, hon glömde sätta in pengar och blandade ihop vilket konto som var till vilket och det var totalt kaos när vi försökte reda ut det hela över telefon/mess så vi fick helt enkelt logga in ihop på hennes dator. Men sedan när hon väl fick igång sitt autogiro till några billiga indexfonder så rullade det på riktigt bra. Ända tills hon i slutet av förra året fick både en bonus och pengar av sina föräldrar och frågade hur hon skulle göra. Jag föreslog att hon skulle dela upp det i några lika stora höger och sprida ut insättningen några månader och fördela ut i exakt samma fonder som hon redan hade på kontot. Något som låter ganska enkelt, men återigen ledde till kaos och slutade med att det tydligen låg likvida medel i hennes ISK nästan ett år innan jag av en slump ställde en kontrollfråga nyligen när vi pratade. Ingen katastrof kanske men nu visade sig börsen gå upp 10% under perioden och att betala 0,4% ISK skatt på kontanter är lite onödigt.
Nu tror jag inte ni som regelbundet besöker bloggen är i närheten av de två senare personerna här. Men jag kunde inte låta bli att sätta ihop en nybörjarguide i hur man sparar ihop en miljon som ni ligger fast i menyraden (till vänster på dator eller längst ner på mobilen). Där försökte jag göra det så otroligt enkelt att det inte skulle gå att misslyckas. Förhoppningsvis kan någon i målgruppen hitta dit, en målgrupp som vi kanske tappar bort när vi gör det för komplicerat och pratar detaljer hit och detaljer dit.
Jag tror i alla fall dessa två personer har hjälpt mig förstå det här med att den stora massan verkar få rejält stryk av index över tid.
Innan jag började sparade i aktier så fick jag höra eller fick jag till mig att du skall bara köpa och sälja aktier det kan du tjäna pengar på.
Men det tog ett par år innan jag gick till börsen ja tog alla andra omvägar för att försöka hitta någon lämplig plats att tjäna pengar.
Till slut började jag läsa på om börsen och gjorde en första insättning och gjorde säkert som dom flesta andra och köpa sälja tills jag insåg att courtaget hade jag inte tagit hänsyn till vilket gjorde att vinsten blev +-0
Så en lärde sig hela tiden nya saker att inte ta höjd för courtaget och särskilt inte ha koll på courtaget var ju katastrof om något.
Men efter det började jag leta information hur hade andra personer gjort hur fasen gjorde dom som var miljonärer hur bar dom sig åt.
De flesta eller väldigt många verkade spara aktierna i minst 5 år kortare än så gjorde ofta en förlust om du inte satt på ett större kapital och kunde tjotta in 200-300 hundra tusen i en aktie för att sedan sälja den under samma dag, Men dom var få väldigt få.
Idag kanske min syn på det hela är fel men jag nöjer med det, jag vill inte och kan inte sitta på börsen 8 timmar per dag för att ta position under dagen för att sedan sälja av den.
Din blogg var en av dom första som jag hittade tack så mycket :)
Helt underbart inlägg. Gjorde min morgon :)
Hej! Har du ett gammalt inlägg som förklarar substansrabatt eller skulle du kunna tänka dig förklara?
Rabatt: Kolla här så hoppas jag det klarnar https://tradevenue.se/miljonarinnan30/direktavkastning-och-rabatt-p%C3%A...
Annars är det bara att fråga.
Jag har en kompis som frågade mig om råd om en investering han ville göra. Han ville investera i nån typ av fastighetsupplägg som erbjuds av Grant Cardone som han läst in sig på. Jag tyckte hela grejen verkade skum och föreslog att han istället skulle köpa fastighetsaktier. Det gick väl hem sådär, jag tror ändå han fattade att det upplägget han tittade på var lite konstigt och han skulle undersöka saken.
Nu cirka ett år senare så frågade jag ifall han kommit igång med sitt aktiesparande, det hade han inte gjort. För han hade hört att aktier blir manipulerade och ifall man inte vet vilka man ska investera i kan man förlora pengar och han skulle satsa på fastigheter istället. Här kände jag att jag inte orkade ta den diskussionen och bytte samtalsämnet..
Det är inte alltid lätt!
Tack för en trevlig blogg! Ser i ditt inlägg att du ger rådet att dela upp en större summa pengar (ofta ärvd, men kanske efter en husförsäljning, lottovinst etc) i mindre delar och investera dem vid olika tillfällen. Ett scenario är att man istället hade ärvt en välbalanserad aktieportfölj men enbart "bra" aktier, dvs de du vill äga. Ändrar det något? Råder du dom då att sälja alla aktier och sedan köpa tillbaka dem vid olika tillfällen? Det är ju den logiska följden.
Apropå nybörjartips och fonder. Hur ser du på skillnaden i beskattningen av utdelning inom Avanza Global jämfört Länsförsäkringar Global? Som jag minns det gav det några tiondelars procents fördel till LF trots högre förvaltningsavgift?
Vänlig hälsning
N. Schneider
Jag tycker inte alltid det är givet att sprida ut inköpen. Men det minskar risken vilket jag tror är bra för många som inte är så intresserade och kan bli rädda och tappa intresset (och i värsta fall lämna börsen för gott) om portföljen plötsligt ligger på minus.
Men felet hon gjorde i det här fallet var att hon glömde köpa fonder så det låg likvider på ISK. När det handlar om att köpa allt direkt eller sprida det under någon månad ser jag inget som rätt eller fel.
Jag tror enda sättet att jämföra indexfonder är att titta historiskt på hur nära sitt index de lyckas hamna. Vilket bör vara möjligt att mäta skillnad efter 1-2 år.
Jag har i alla fall inte sett någon klockren uträkning som garanterar att fond A kommer ha lägre "tracking error" än fond B när det skiljer 0,1-0,15 procentenhet i avgift.
Tack för ännu ett klokt och intressant inlägg! En reflektion - hade du tagit dessa råd från dig själv, i början, är ju frågan? Vi är jämngamla och jag har följt dig sedan starten, och jag skulle inte kalla dig för direkt riskaversiv under din sparresa? :) De första aktieköpen (den strategin övergav du i för sig rätt snabbt) belåningen i finanskrisen, och det återkommande inslaget "allt sparande in i Rysslandsfonder"?
Verkligen ingen kritik, har själv tagit en hel del risk och haft turen att bli belönad för det under min egna sparresa, så pekar inte finger. Mer som Buffets klassiska svar på frågan:
"Varför kopierar inte fler exakt det som du gör?
...för att ingen vill bli rik långsamt."
Trevlig kväll!
Anders
Bra fråga. Jag har faktiskt inget bra svar, men det beror nog på hur och av vem råden kom.
Men vissa saker måste man få prova sig fram till. Jag upplever också att det var svårare för mig att hitta bra info 2000-2010 jämfört med 2010-2020. Vilket kan förklara att jag tog lite självpåhittade beslut och strategier ibland.