
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett opportunistiskt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med ett fritt investeringsmandat. Fastighetsbeståndet består idag till övervägande del av kontors- och logistikfastigheter i svenska tillväxtkommuner men bolagets fria mandat gör att de varken är begränsade av fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Rottneros är en producent av pappersmassa med en global försäljning. Vid Rottneros två svenska bruk – Vallvik och Rottneros – finns en produktionskapacitet om ca 440 000 ton massa per år. Vidare har Rottneros en ny satsning på fibertråg som bland annat används till paketering av livsmedel. Omvärldsfaktorer är av yttersta vikt där massapriset, valutaförändringar (USD, EUR) och insatsvarorna el, kemikalier och ved är de viktigaste.

Över åren har mitt engagemang för aktiemarknaden gått lite upp och ner. Ni som följt bloggen i snart 15 år vet att jag alltid har fortsatt att spara och i grunden har det alltid funnits ett intresse för aktiemarknaden, men under vissa perioder har jag ställt klockan för att verkligen hinna kolla in bolagens rapporter rätt ordentligt i realtid på morgonen. Och ibland har jag lockats av hur enkelt det egentligen är att köpa ett par indexfonder, månadsspara i dessa och sen låta det sköta sig själv i några år och sen efter det börja plocka ut 4% av kapitalet och i övrigt låta portföljen fortsätta sköta sig själv.
Idag består portföljen till ca 45% indexfonder. Därtill ytterligare 12% i både Investor och Industrivärden. Jag känner mig trygg i dessa innehav och vågar därför vikta de tungt utan att egentligen anse att jag behöver följa börsen en sekund det kommande året. Visst jag följer de största portföljbolagen inom investmantbolagens portföljer med lite större intresse, men inte alls som ifall jag skulle direktäga tex SCA eller Atlas Copco (vilket jag gjort i båda dessa fall tidigare innan jag flyttade in de pengarna i respektive investmentbolag istället). Men nu när dessa investmentbolag börjar bli rätt tunga i portföljen blir mitt indirekta ägande ändå ganska betydande.
Idag rapporterade tex Essity och SEB. Rapporter jag följde med en axelryckning. Men när jag sen tänkte efter och räknade lite hade jag ändå indirekt aktier i Essity för ca 200 000 kr och SEB för ca 100 000 kr. För några år sedan hade jag sett det som stora innehav som basen i portföljen. Och det stannar inte vid investmentbolagen. Då vi har runt 2,5 miljoner i globala indexfonder i portföljen så motsvarar det aktier för 75 000 kr i Microsoft (3% av fondens värde) som rapporterade igår kväll.
Nu kan jag glädja mig åt tre bra rapporter på nämnda bolag, men utöver det inte fundera på detaljer som deras aktuella värdering och direktavkastning eller om just dessa pengar skulle göra bättra nytta någon annanstans. Så lägger jag lite mer fokus på de cirka 10 aktier vi direktäger. Det fina med aktier är att det kan vara både en passiv inkomst och ett heltidsjobb och däremellan en rolig hobby. Själv ligger jag någonstans mellan den passiva inkomsten och roliga hobbyn i engagemang just nu.
Ja apropå passivitet så kör jag själv enbart indexfonder. Har varken kunskap eller intresse för att köpa enskilda aktier och då tycker jag att månadssparande i passiva indexfonder är ett utmärkt sätt att ändå kunna få lite avkastning.
Har i dagsläget en portfölj som består av drygt 70% global indexfond. Sedan några skvättar av tillväxtmarknad, globala småbolag, nån sverigefond samt även Spiltans aktiefond.
Jag drog dock öronen åt mig nu när jag på senare fick nys om Jeremy Granthams prediktion ang. en "episk" bubbla i USA och här kanske kräver en viss aktivitet. Det händer ju ständigt att olyckskorpar kraxar, men det här kändes som en varning att ta på allvar.
Med min tunga viktning mot global-fond är jag per automatik tungt viktad mot USA och nu känner jag mig plötsligt lite olustig över detta.
Ingen panik givetvis, men nu funderar jag på att börja vikta om i portföljen för att minska exponeringen mot USA. Det betyder att jag inte kan sitta helt passiv, men målet är att så sakteliga ta mig mot en annan balans i portföljen. Jag tänker mig inte några jätteförsäljningar på en gång utan snarare att börja med att ställa om månadssparandet. Därefter kanske även sälja av lite av globalfonden till förmån för indexfonder mot andra marknader, tex mer av tillväxt, asien och kanske även lite europa. Det kanske är mer lagom att ha ca 25-30% av innehavet i globalfond och sedan sprida ut resten på annat.
MI30, har du några tankar om detta? Låter du dig skrämmas eller tar du bubbel-varningen med en axelryckning?
Tycker det är bra att inse att en globalfond är väldigt koncentrerad mot USA och inte så global som man kan tro. Men att tajma sälj och byten mellan olika marknader är svårt.
Det senaste årets utveckling för en global indexfond skrämmer inte så tror inte man behöver se hela indexet i förhållande till SEK som någon bubbla. Även om det så klart finns enskilda bolag i index som troligtvis är för högt värderat (men om tex Tesla som utgör 1% av index går ner är det inte hela världen).
Hej Mi30,
Fasiken vad svårt det är skriva här. Så många inlägg jag skrivit som inte ´tar´. Vet du vad det beror på?
Nej vet inte vad felet är. Robotarna som skriver om viagra och lån lyckas i alla fall kommentera många gånger om dagen. Det ska enligt uppgift funka bättre att kommentera som inloggad om man orkar det.
Ett tipps är att inte ha emojis (om du hade det) i inlägget, det verkar pajja.
Ja, jag har en profil och har inte haft problem på ett bra tag. Har också medparten i indexfonder. En del saker verkar man inte kunna lära sig av andra utan bara av egen erfarenhet men jag landar mer o mer i fördelarna med indexfonder o passiv förvaltning.
Tack för svar
Lite nyfiken på vilka fonder du kör mi30?
Jag har lite olika indexfonder beroende på vilken bank pengarna är hos. Men det är rena indexfonder som exempelvis Avanza Global och Avanza Emerging Market hos Avanza och Nordnet Indexfond Global och Nordnet Indexfond Tillväxtmarknad hos Nordnet.