28 Mar, 2022

Podd om FIRE

I förra veckans avsnitt av Danske Banks podd Nextconomy pratade de en del om FIRE (tidig pensionering via högt sparande). För er som inte hört podden tidigare så drivs den av Danske Banks anställda Maria Landeborn som är en känd finansprofil/sparekonom och Ludvig Rosenstam Åhman som bland annat skrivit ett par böcker som getts ut på samma förlag som mina böcker. Ludvig skriver inte bara egna böcker, har även medverkat i Sparpodden många gånger och pratat om andra ekonomiböcker då han är en beläst herre.

I podden var det dels lite "debatt" med mer personliga reflektioner där man väl kan sammanfatta det som att Maria var lite skeptisk till att spara jättemycket av lönen för att kunna sluta jobba tidigt medan Ludvig var mer positiv. Som en stor beundrare av FIRE så är det alltid mest intressant att höra argumenten mot.Ludvig gick även igenom 4% regeln och ett par studier som gjorts kring den.

På tal om 4% regeln fick jag i dagarna även ett meddelande från en läsare som tycker att 4% regeln ibland missuppfattas och tas lite för lättvindigt, så även bland vissa läsare som kommenterat min blogg i stil med att det troligtvis går att plocka ut mer än 4% om året bara man kan acceptera att det inte blir några pengar kvar till arv. Och även jag slarvar nog ibland och säger att 4% regeln gör att pengarna räcker för evigt som att det skulle vara någon garanti, när det egentligen handlar om att det är väldigt troligt att pengarna räcker i 30 år. Många menar också att man bör kombinera aktier med ränteplaceringar för att 4% regeln ska funka och dagens låga ränta gör att det krävs något lägre än 4% årligt uttag för att vara nästan säker på att det ska funka.

I den här studien ville man ha minst 90% chans att pengarna räckte i 30 år. Frågan är då om man ska lägga sig på 3% för att vara 100% säker eller om man ska lägga sig på 5% och nöja sig med att det kanske funkar vid 50% av fallen.

Som jag skrivit väldigt många gånger förut tror jag egentligen det är mycket viktigare att man är lite flexibel och följsam i sitt uttag än att man prickar rätt precis på decimalen vid första årets uttag. För att veta exakt hur mycket man kan ta 2022 och sen höja uttagen med exakt den officiella inflationen för att den sista kronan ska ta slut exakt på dödsbädden skulle man behöva gissa exakt hur både börsen och inflationen går varje enskilt år och dessutom lista ut ganska precis när man ska dö. Vilket så klart är helt omöjligt.

4% är helt enkelt en tumregel. Den som kan tänka sig spendera lite mindre när börsen går dåligt, ta ett extrajobb när chansen dyker upp eller något bolag i portföljen har det kämpigt och ställer in utdelningen och kan tänka sig dricka 1 kopp kaffe till frukost istället för 2 koppar som vanligt under perioden när kaffepriset rusar pga någon strejk kommer alltid klara sig. Det senare får mig osökt att tänka på att jag för första gången som jag kan minnas verkligen upplever än hög inflation ute i min vardag just nu, mer om det i kommande inlägg.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.