7 Aug, 2020

Portföljstrategier vid FIRE

När det kommer till sammansättning av portföljen, så kallad portföljstrategi, finns det lite olika skolor. Den vanligaste åsikten är att man bör sprida riskerna genom att investera brett. Till exempel är en av Aktiespararnas så kallade gyllene regler att man bör ha 10-15 olika bolag fördelat på minst 5-6 olika branscher. Detta för att minska bolagsrisken så att portföljen som helhet inte drabbas lika hårt om ett bolag eller en hel bransch får problem. Andra tycker istället att man kan stoppa alla ägg i samma eller i alla fall få korgar förutsatt att man vaktar dessa få korgar väldigt noga. Det vill säga om man verkligen är påläst i ett mindre antal aktier så kan man genom att följa dessa bolag noga minska risken att man går på en nit. Förutom det här med antalet aktier i portföljen så finns det också en mängd olika strategier kring hur stor andel av den totala portföljen som ska vara investerad i aktiemarknaden respektive andra saker som räntor, guld och så vidare. 

Om ovanstående finns det hur mycket som helst att läsa. I detta inlägg tänkte jag istället titta lite på en annan typ av portföljstrategi som är mer fokuserad på just det här med att spara ihop ett kapital man kan leva på under resten av sitt liv. Flera av dessa strategier bygger på tron att aktieutdelningen ska vara mindre volatil än aktiekurserna. Det vill säga stiga långsammare än aktiekursen i tider när börsen går bra och sjunka mindre eller inte alls när börsen går dåligt. Detta har stämt historiskt, men har i år visat sig vara helt fel. Börsen är tillbaka nära nollan för året medan utdelningarna i många fall försvunnit helt.

Om 2020 blir ett undantag eller om det kommer hända fler gånger i framtiden att utdelningarna förändras mer än aktiekurserna som helhet återstår att se. Men oavsett vilket kan det nog finnas en fördel med att förlita sig parallellt på aktieutdelning och att att kunna sälja aktier eller fonder utan utdelning.

4% regeln - grunden i FIRE
Den vanligaste strategin när man läser om tidig pensionering (FIRE) är 4% regeln. Den bygger oftast på grundupplägget att man investerar i breda indexfonder med låg avgift och sparar på tills man har 25 gånger sitt årsbehov av pengar. Då slutar man jobba och säljer 4% av fondernas värde år 1, därefter talar det mesta för att man kan höja uttaget med inflationen och pengarna räcker väldigt länge eller kanske för alltid. Faran är om man springer in till chefen och säger upp sig när börsen rusat på kort tid, eftersom risken för snabb nedgång då är större än om börsen gått sidledes i ett par år. Med 4% regeln är man nämligen som mest sårbar och börsen går ner mycket de första åren.

Det finns också varianter av 4% regeln som bygger på att man inte alltid höjer uttagen med exakt inflationen, utan på olika sätt anpassar uttaget efter börsläget för att minska risken att pengarna tar slut. Det mest extrema blir så klart att helt anpassa uttaget efter portföljvärdet så man alltid tar ut 4% av aktuellt värde, men då får man vara beredd på att uttaget kan minska med 40-50% från ett år till ett annat.

Att sälja en viss procent av värdet varje år fungerar så klart även på aktier, till exempel om man valt att investera i aktier med väldigt låg eller ingen utdelning alls. Där avkastningen precis som i fonder utan utdelning uteslutande ska komma från värdestegring.

Leva på utdelningar
Ett alternativ till indexfonder där 4% säljs det första året är att sätta ihop en aktieportfölj som ger ungefär 4% i direktavkastning. När utdelningarna täcker dina omkostnader säger du upp dig. Tanken med runt 4% utdelning är att chansen då borde vara god att utdelningarna stiger minst i takt med inflationen över tid eftersom det i princip är samma sak som testats historiskt vid 4% regeln. Men många vågar lita på sin portföljs långsiktiga möjlighet att höja utdelningarna även om direktavkastningen är kanske 5% i snitt under ett "normalår". 

Här bör man tänka till på hur man gör enstaka år om utdelningarna blir lägre än beräknat. Är det ok att sälja lite aktier om inte utdelningen räcker ett enskilt år?

Dessa två ovanstående strategier är ju rätt enkla att förstå och i gunden påminner de väldigt mycket om varandra. Är man duktig på att investera kan man så klart plocka ut mer än 4% om året utan att urholka värdet. Den enklaste är ju så klart att förlita sig helt på indexfonder vilket gör att man kan lägga kanske en timme om året på hela upplägget med att sälja en lagom dos en gång om året. Men många av oss som har det här med sparande och investeringar som en hobby gillar att krångla till det lite. Jag tänkte därför ta upp lite olika varianter och kombinationer av de två ovanstående som jag stött på.

Buffert på sparkonto
Oavsett om man tänker sälja aktiefonder eller leva på utdelningen kan lite framförhållning öka tryggheten. Ett sätt att uppnå detta är att låta pengarna mellanlanda på ett buffertkonto. Till exempel kan den som vill leva på aktieutdelning ta utdelningarna från år 1 och stoppa på ett sparkonto och sen börja använda dessa pengar för konsumtion först år 2. På så sätt får man nästan ett helt års framförhållning från det att utdelningen meddelas på våren till pengarna ska börja användas i januari året efter. Under denna tid kan man minska kostnaderna eller se över möjligheterna att tjäna lite kompletterande pengar. Kanske kan man också låta bufferten minska under dåliga tider så man går ur en lågkonjunktur med bara ett kvartals buffert på sparkontot medan bufferten får växa lite under goda år med oväntat höga utdelningar.

Fonder som täcker upp tillfälligt i väntan på pension
Den här strategin lämpar sig extra bra för den som har kanske 10 år kvar till den vanliga pensionen börjar trilla in varje månad. Man kan då göra en relativt bra prognos på hur mycket pension man kommer få ut varje månad. Vi säger att prognosen visar att du ska få 10 000 kr i månaden efter skatt i pension från och med om 10 år och sen resten av livet (för att göra det enkelt). Aktieportföljen delar ut 15 000 kr i månaden efter skatt vilket gör att du om 10 år får ut totalt 25 000 kr i månaden i dagens penningvärde vilket är precis vad anser dig behöva. Du vill inte sälja några aktier men vill sluta jobba nu direkt och behöver något som ger ett extra tillskott på 10 000 kr i månaden de kommande 10 åren. Detta löser du genom att ha 1 200 000 kr i ett fondsparande där du löpande säljer av fondandelar varje år för att komplettera upp aktieutdelningen. Du kan här sälja av betydligt mer än 4% om året eftersom det är helt ok att kontot minskar i värde över tid. På så lång tid som 10 år bör du få positiv avkastning men inget du räknar med, allt över inflationen i avkastning blir ren bonus. Har du 3-5 år kvar till pensionsutbetalningarna kan du använda samma metod men bör nog fundera på att ha pengarna på ett sparkonto istället för i fonder.

Stabila utdelare som täcker alla nödvändiga kostnader
Den här varianten har jag sett på några håll och den bygger på att man delar upp sin aktieportfölj, antingen på riktigt på olika konton eller bara mentalt. Som en grund har man några bolag där man tror risken för sänkt utdelning är väldigt låg. Det skulle kunna vara preferensaktier som har en fast utdelning eller bolag som Johnsson&Johnsson med över 50 års historik av att alltid höja utdelningen. Sen ser man till att utdelningarna från dessa bolag täcker alla fasta eller mest nödvändiga kostnader som boende, mat etc.

Utöver detta har man fonder eller aktier där utdelningen inte känns lika säker. Dessa ska täcka sånt man vill kunna göra men som inte är absolut nödvändigt och där kostnadsnivån går att påverka. Om inte utdelningen räcker till mat och boende är det väldigt tråkigt, men kanske upplevs det ok att semesterkassan vissa år blir lite lägre.

Kanske har jag missat några andra kluriga upplägg. Har ni några egna favoriter ni hittat ute bland andra blogger eller kanske någon egen hemsnickrad variant?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.