
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Då var årets PPM-pengar inne på kontot. För min del blev 11 824,40 kr vilket är så mycket det går att få. Det är jag riktigt nöjd med 23,5 månader efter att jag slutade jobba. Förklaringen är helt enkelt att insättningarna släpar och baseras på vad man tjänade 2018 och då hade jag lön och sparad semester de första månaderna och sen bra omsättning i min firma, mycket tack vare bra bokförsäljning 2017/2018. Detta betyder även att det sattes in ungefär 75 000 kr i min inkomstpension för år 2018, men den siffran känns lite mer diffus vad man kan vänta sig av. Dessa pengar går nämligen till dagens pensionärer och sen är tanken att någon i framtiden ska betala skatt så det räcker till att betala ut dessa pengar till mig. Så vi håller oss till PPM-delen.
Så här har mina två insättningar under 2019 sett ut. Man får en liten skvätt i maj och storleken på den baseras främst på hur dyra fonder man valt. I PPM-systemet får man nämligen rabatt på fonderna, dvs ju högre ordinarie avgift desto mer pengar tillbaka i rabatt i maj.
Jag har haft en utvecklingen på +28% i år. Ganska normalt och ungefär som svenska index och min privata aktieportfölj. Men inte jättebra. Jag har haft samma portfölj sen 2016 och den ser ut så här.
Anledningen till att jag valt denna portfölj är att PPM-pengarna motsvarar några enstaka procent av den totala portföljen som jag sköter. Då man inte kan administrera PPM via sin vanliga inloggning hos nätmäklaren blir det för mig en lågintresse-produkt. Jag loggar in 1-2 gånger om året och ser att all ser ok ut. Jag tror på indexförvaltning men det går att argumentera för att om man ska ha dyrare aktiva fonder någonstans så är det i PPM tack vare rabatten på fondavgiften. Jag betalar till exempel bara runt 0,4% för Lannebo Småbolag. Den kostar långt över 1% i avgift för den vanliga fondspararen. Jag känner dock inte att jag har tillräckligt med tro på aktiv förvaltning och heller inte tillräckligt engagemang för att följa upp förvaltningen i PPM för att välja tre aktivt förvaltade fonder.
Då sparandet är på lång sikt tror jag såväl småbolag som tillväxtmarknad har möjlighet att slå svenskt och globalt index. Vad gäller småbolagsfonden har jag fått rätt de senaste åren medan tillväxtmarknaderna har det lite kämpigare. Detta med de släpande tillväxtmarknadsfonderna är ett betydligt större problem för vår privata portfölj då det då handlar om betydligt större pegar än 92.000 kr i tillväxtmarknadsfonder. Som i år drar ner snittavkastningen på portföljen som helhet, precis som det gjort här i PPM.
Man skulle så klart kunna argumentera för ickevalsalternativet AP7 Såfa som gått otroligt bra historiskt till en väldigt låg avgift. Med facit i hand borde jag valt den, eller inte valt alls. Men frågan är om det är rätt läge att byta till en fond med belåning efter så här stor uppgång. Belåningen känns överlag lite läskig tycker jag även om den troligtvis gör mer nytta än skada över tid då börsen går mer upp än ner. Men får vi en riktig stor nedgång på börsen med 50% eller mer så blir det kämpligt med hävstången.
Jag räknar med att ha ett par miljoner i PPM lagom till min 65 årsdag. Även om insättningarna från och med nästa år blir klart mindre än de varit fram till och med i år. Snöbollen rullar på! Till det ska läggas tjänstepension, IPS och inkomstpension. Det är tydligt att det kommer bli ett rejält tillskott på ålderns höst som läggs på toppen för oss som räknar med att leva på portföljen resten av livet.
Hej Miljonär.
Själv håller jag mig till 100% Ap7 aktiefond. 15% belöning riktigt bra långsiktigt. Avgift 0.11%. Sedan har den fonden 0.25% skattelättnad då betyder det att den ger 0.25% exta avkastning varje år. Tänk om man fick spara i den privat? Global index fond med 15% belöning och helt gratis i avgifter eftersom statligfond får skatte reducering med 0.25%. Det är ett utmärkt fond som alla borde ha i Ppm. Lycka till.
Mvh. Jacke77
tack för inlägg Mi30, roligt att du fångar upp hur du tänker kring PPM. Håller med om att det känns lite sådär att växla över till en produkt med hävstång just nu, även om AP7 verkar var en utmärkt produkt.
Jacke77: tack för tankar kring AP7! Jag har missat att det skulle var en skattelättnad, vet du något mer om vad det är för något?
https://www.smaspararguiden.se/blogg
Mvh. Jacke77
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.smaspar...
Den här är rätt länk Kermit.
Mvh. Jacke77
Jacke77: stort tack för utmärkt länk o tips!! Detta har jag helt missat!
Jag hade också missat det här skattelättnad för en statlig fond. Det verkar även vara svårt att hitta den infon på annat håll än den länkade sidan. Lite märkligt.
Hej Jacke77!!
Jag har läst dina kommentarer ända sen Hembergs blogg var igång, du gillar verkligen billiga indexfonder.
Vad säger du om Avanza global, egentligen räcker det väl att lägga allt i den?
Kan du inte ibland känna att det hade varit roligare att äga aktier, att man kommer lite närmare ett speciellt bolag, t.ex. Wallenbergarnas Investor?
Lycka till med ditt sparande! Mvh/Snål-Jonas
Småspararguiden.se vet vad dem skriver om. Det brukar vara skrivet med små text i vanliga fall. Jag litar på dem till 100%. Det är folk som har riktigt bra financiell erfarenhet och dessutom riktigt bra enkla gratis råd. Ap7 aktiefond är ett vass global index fond som är svårslagen långsiktigt. Om jag hade möjlighet ha det privat hade jag kört 100% i den.
Mvh. Jacke77
Hej Snål-Jonas!
Jag har allt 100% i Avanza Global privat. Tp. 100% LF Global index. Ppm. 100% Ap7 aktiefond. Annars gillar jag Avanza Zero. Spiltan Aktiefond investement. Seb Sverige index. LF Sverige index. Amf Aktiefond Småbolag. Inte omöjligt att jag kör ibland 50% Global. 50% Sverige index någon av dem fonder. Just nu känns det tryggast i global index och räcker med det långsiktigt. Jag hade aktier med i början men känns tryggare och lugnare med indexfonder. Kommer aldrig mer igen köpa rena aktier. Billiga indexfonder eller investement fonder räcker för mig. Jag mår bra av det. Speciellt med 100% global index. Annars gillar den här bloggen miljonär innan 30. Lycka till.
Mvh. Jacke77
Tack för svar, Jacke77.
Jag tror du är rätt på det, man håller på och trixar hit och dit, det bästa för alla är nog egentligen att köra allt i en billig global indexfond.
Men vad skulle då alla dessa hundratals sparbloggar skriva om?
Spara på! Mvh/Snål-Jonas
Jag har 50/50 i Robur technology och dnb teknologi, min PPM portfölj har ökat över 40% i år:)
Det ultimata exemplet för att visa kraften i ränta-på-ränta blir när din PPM går om och växer sig större än inkomstpensionen. Den som sparar 2,5% och investerar dom på börsen kommer tills slut att ha mer än den som sparar 16% och förvarar pengarna på lågräntekonto.