10 Dec, 2019

PPM 2019 inlägg 2:2

Då var årets PPM-pengar inne på kontot. För min del blev 11 824,40 kr vilket är så mycket det går att få. Det är jag riktigt nöjd med 23,5 månader efter att jag slutade jobba. Förklaringen är helt enkelt att insättningarna släpar och baseras på vad man tjänade 2018 och då hade jag lön och sparad semester de första månaderna och sen bra omsättning i min firma, mycket tack vare bra bokförsäljning 2017/2018. Detta betyder även att det sattes in ungefär 75 000 kr i min inkomstpension för år 2018, men den siffran känns lite mer diffus vad man kan vänta sig av. Dessa pengar går nämligen till dagens pensionärer och sen är tanken att någon i framtiden ska betala skatt så det räcker till att betala ut dessa pengar till mig. Så vi håller oss till PPM-delen.

Så här har mina två insättningar under 2019 sett ut. Man får en liten skvätt i maj och storleken på den baseras främst på hur dyra fonder man valt. I PPM-systemet får man nämligen rabatt på fonderna, dvs ju högre ordinarie avgift desto mer pengar tillbaka i rabatt i maj.

Jag har haft en utvecklingen på +28% i år. Ganska normalt och ungefär som svenska index och min privata aktieportfölj. Men inte jättebra. Jag har haft samma portfölj sen 2016 och den ser ut så här.


Anledningen till att jag valt denna portfölj är att PPM-pengarna motsvarar några enstaka procent av den totala portföljen som jag sköter. Då man inte kan administrera PPM via sin vanliga inloggning hos nätmäklaren blir det för mig en lågintresse-produkt. Jag loggar in 1-2 gånger om året och ser att all ser ok ut. Jag tror på indexförvaltning men det går att argumentera för att om man ska ha dyrare aktiva fonder någonstans så är det i PPM tack vare rabatten på fondavgiften. Jag betalar till exempel bara runt 0,4% för Lannebo Småbolag. Den kostar långt över 1% i avgift för den vanliga fondspararen. Jag känner dock inte att jag har tillräckligt med tro på aktiv förvaltning och heller inte tillräckligt engagemang för att följa upp förvaltningen i PPM för att välja tre aktivt förvaltade fonder.

Då sparandet är på lång sikt tror jag såväl småbolag som tillväxtmarknad har möjlighet att slå svenskt och globalt index. Vad gäller småbolagsfonden har jag fått rätt de senaste åren medan tillväxtmarknaderna har det lite kämpigare. Detta med de släpande tillväxtmarknadsfonderna är ett betydligt större problem för vår privata portfölj då det då handlar om betydligt större pegar än 92.000 kr i tillväxtmarknadsfonder. Som i år drar ner snittavkastningen på portföljen som helhet, precis som det gjort här i PPM.

Man skulle så klart kunna argumentera för ickevalsalternativet AP7 Såfa som gått otroligt bra historiskt till en väldigt låg avgift. Med facit i hand borde jag valt den, eller inte valt alls. Men frågan är om det är rätt läge att byta till en fond med belåning efter så här stor uppgång. Belåningen känns överlag lite läskig tycker jag även om den troligtvis gör mer nytta än skada över tid då börsen går mer upp än ner. Men får vi en riktig stor nedgång på börsen med 50% eller mer så blir det kämpligt med hävstången.

Jag räknar med att ha ett par miljoner i PPM lagom till min 65 årsdag. Även om insättningarna från och med nästa år blir klart mindre än de varit fram till och med i år. Snöbollen rullar på! Till det ska läggas tjänstepension, IPS och inkomstpension. Det är tydligt att det kommer bli ett rejält tillskott på ålderns höst som läggs på toppen för oss som räknar med att leva på portföljen resten av livet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.