
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett opportunistiskt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med ett fritt investeringsmandat. Fastighetsbeståndet består idag till övervägande del av kontors- och logistikfastigheter i svenska tillväxtkommuner men bolagets fria mandat gör att de varken är begränsade av fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter. Bolaget fokuserar på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med blandat innehåll såsom kontor, handel, boende, service, kultur och utbildning. På så sätt skapar Atrium Ljungberg platser där det är attraktivt för människor att vara idag och i morgon. Bolaget är positionerat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och har idag ett fastighetsvärde på 40 miljarder kronor.

Igår kom årets PPM-pengar in på kontot. Så det är bara att ni loggar på pensionsmyndigheten.se - mina sidor - mina tjänster - min premiepension - kontohändelser och ser hur mycket pengar ni fick insatt.
En kort bakgrund: Den allmänna pensionen består av två delar, inkomstpension och premiepension. 16% av din pensionsgrundade inkomst sätts av till inkomstpension och 2,5% sätts av till premiepension, detta upp till en lön på en bit över 40 000 kr i månaden. Det betyder att den som tjänar 45 000 kr i månaden och den som tjänar 145 000 kr i månaden får samma avsättning i kronor till den allmänna pensionen. De var alltså de 2,5% som sätts av till premiepensionen som sattes in igår och det är dessa pengar som vi kan placera i fonder och följa utvecklingen av. Har du långt kvar till pensionen bör du investera dessa pengar i enbart aktiefonder och därmed kunna räkna med en genomsnittlig årlig avkastning på kanske 6-10%.
De 16% som avsätts till inkomspension är lite svårare att förstå och följa. De finns nämligen inte på något personligt konto utan är mer en indikation på hur mycket som kommer kunna betalas ut till dig i framtiden. Men det som du som jobbar och betalar in idag betalas ut till dagens pensionärer och om du ska få ut pengar motsvarande dessa 16% så kommer dessa pengar från yngre personer som jobbar i framtiden när du tar ut pensionen. Dessutom följer inte detta värde aktiemarknaden eller någon exakt ränta utan höjs och sänks beroende på om det går bra eller dåligt för sveriges totala ekonomi. Osäkert kan det låta men på sätt och vis är det väl just denna flexibilitet som gör att inte pengarna kommer kunna ta helt slut. Om färre jobbar och det går sämre för Sverige så anpassas utbetalningarna helt enkelt för att inte systemet ska krascha helt. Kanske kan man räkna med 2-3% årlig avkastning på dessa pengar.
Så åter till de 2,5% som kom in nu i helgen. Detta baserades alltså på hur mycket man tjänade 2019, trots att år 2020 nästan är slut. Det spelar väl mindre roll när man är mitt uppe i systemet och jobbar år efter år och varje år sätts det in nya pengar. Då funderar man inte så mycket på vilka pengar som baseras på vilket år. Men för oss som slutar jobba i ung ålder är det ett välkommet tillskott att det tillkommer pensionspengar ytterligare ett år. I mitt fall så hade jag lite lön de första månaderna 2018 vilket ihop med jobbet i min firma gjorde att jag fick full insättning på kontot i december 2019. Trots att det då i december förra året var 23,5 månad sen jag slutade jobba.
Men i år var det slut på det roliga. För första gången på väldigt många år fick jag inte maximal insättning på mitt PPM-konto. Den maximala insättningen i år är lite över 12 000 kr och jag fick inte ens hälften.
Men som med allt annat sparande är det viktiga att bygga upp ett kapital i början och sen kan avkastningen göra det stora jobbet. Mitt PPM-konto är i dagsläget värt ungefär 350 000 kr. Så en avkastning på tex 8% om året ger betydligt mer pengar än en maximal insättning.
Hej!
Vilka fonder har du ?
Mvh Johan
Jag har Lannebo Småbolag (som jag tycker är lite dyr för vanliga portföljen men man får ju rabatt i PPM), Länsförsäkringar Tillväxtmarknad index och Länsförsäkringar Global index.
Har inte bytt fonder på flera år.
Jag har svårt att förstå premiepensionen, Tvångssparande i form av inkomstpension kan jag förstå fungerar som ett socialt skyddsnät men varför har vi "statens lilla fondskola", eller tycker man att man är generös när människor får göra egna val med en pyttedel av pensionen? Vad är bakgrunden eller förklaringen?
En del av din fråga besvarade du i frågan(fondskola). Men utförligare står det här
https://www.pensionsmyndigheten.se/monicas-pensionsblogg/monicas-pension...
Jag tycker upplägget med inkomstpension och premiepension i grunden känns rimligt. Även om det så klart hade varit lockande att leka med tanken att pengarna fördelades lite mer jämnt så man kunde få högre avkastning på mer än 13,5% av pengarna (2,5/18,5).
När systemet nu är att dagens arbetares 16% ska gå till dagens pensionärers utbetalningar blir det ju svårt att helt plötsligt fördela om och binda upp pengar som behövs nu i årtionden. Men kanske skulle man kunna ha ett system där större andel sattes av till PPM mellan 20 och 40 och lite mindre mellan 45 och 65. Så de tidiga insättningarna fick chansen att jobba många år på börsen?
Som alltid blir det dock en fråga om enstaka procent av lönen hit eller dit som skulle kunna sättas av på ett annorlunda sätt än i dagens system. Något som man enklast löser bättre själv genom att spara och investera lite av lönen långsiktigt.
Tackar för länken Jbl, även om jag inte tycker att svaret var särskilt utvecklat. Har överlag svårt för förmynderi, tyckte det var ganska tydligt i artikeln att pengarna mår bättre i PPM än inkomstpensionen. Hade jag fått välja själv hade jag gärna fått alla mina pensionspengar insatta på ett ISK istället och fördelat fritt under livet snarare än låsta konton där någon annan väljer både förvaltning och uttagsstrategi.
Risken är nog för stor att folk sjabblar bort pengarna i ISK och vill ändå sedan få en pension från staten
Kul att du får viss påfylldnad, för egen del fick jag nära max, för sista gången troligen :)
Ja, skulle varit grymt om man fått 50% av pensionsavsättningen i ppm isf 13.5%.
Min ppm skulle varit 1700 k då. (din, med lite kortare arbetat tid, typ 1300 k). Detta skulle blivit riktigt betydande om 20 år.
Nåja, känner mig glad åt den avsättning som görs!
Hur ser du på Pensionsmyndighetens prognosverktyg? man kan lägga in att man bara tjänst typ 5000 kr / månad framåt och få fram en prognos. i mitt fall ca 12500 kr /mån fr 65 år. Har du kollat på tycker du det känns någorlunda trovärdigt?
Fick i runda slängar 8k,men kan nu iaf titulera mig pensionärsmiljonär. Som ung o dum gjorde jag vissa felinvesteringar (räntefonder o obligationer istället för aktiefonder). Detta är dock åtgärdat sedan 4 år tillbaka och nu börjar de göra skillnad för värdet.
Kermit: Ja jag tycker det känns som att prognosen är rimlig. Vet att den tidigare hade problem med tjänstepension som baseras på slutlön ifall man jobbade inget eller lite från tex 40-50, men vet inte om det är åtgärdat. Utöver det är det nog den bästa prognos man kan göra utan att bygga ett avancerat eget kalkylark.
Oavsett om man får 10k eller 12k i månaden kan man konstatera att det blir ett fint tillskott för den som lyckas leva på sitt kapital utan att det minskat mellan under 15-25 år fram 65.
Är det bara jag som kör skygglapparna på (men aktiva val såklart) och inte räknar med att få en krona av staten? Tycker det är alldeles för osäkert hur inflationen och statens uttag sker på så lång sikt. Ser till att klara mig själv i planeringen och kommer det något extra från staten så gör det...
Det är väl en ok inställning att vara på säkra sidan och se till att spara pengar som man själv har full kontroll på utanför officiella systemet. Men att tro att alla som idag är 20-50 år kommer få 0 kr i inkomstpension av staten är en väldigt dyster syn på svenska systemet och statens framtid. Vi pratar om en total samhällskollaps i nivå med att det varit krig i många år eller liknande för att något sånt ska kunna ske.
Att det blir sämre än idag för pensionärer i förhållande till en normal slutlön (tex en pension på 30% av en genomsnittlig slutlön för den utan privat sparande och tjänstepension som jobbat hela livet) är väl kanske möjligt om det går rätt illa för svenska samhället. Men blir det noll och helt kraschat systemet så har vi andra större problem som gör att vi inte kommer vilja bo i Sverige då. Däremot inte fel att räkna med att klara sig ändå så blir allt annat en bonus.
Utvecklingen senare decennier har väl snarare varit mer pengar till pensionärerna, men sjunkande andel av slutlön, för reallönerna har ökat ännu mer. Det sägs ju dessutom att vi nu har passerat puckeln när alla 40-talister går i pension. Nu börjar de dö av istället. Men det är klart att pensionen kommer nog inte bli fet om man inte jobbar ett normalt yrkesliv, och framtiden går inte att förutsäga.
Jag instämmer att man bör räkna med det som sätts av och syns på MinPension. Ibland sägs det att man inte kan lita på staten (menas nog politikerna) som motpart. Det är väl en rimlig invändning, men då kan man ju heller inte vara säker på att det som står på ens andra konton (banken, ISK mm) kommer kunna disponeras av en själv. Det ska nog till en ordentligt omvändning i politiken och folkets acceptans, eller en ordentligt långvarig recession för att dessa tillgångar helt ska försvinna. Och då menar jag att de i varje fall försvinner eftersom värdet i praktiken inte finns kvar, eller att vi har så mycket större problem som möjliggör en sådan politisk omvändning. I det läget tror jag det blir svårt att finna en ”safe haven”.
Ibland hör jag motsvarande invändning mot att se pension som sparande som bidrar till sparkvoten. Men det tycker jag också man bör göra. Det blir ju paradoxalt att en löneväxling skulle ge lägre sparkvot än motsvarande löneuttag med påföljande privata sparande. (Så länge man håller reda på totala brutto, totala netto och totala sparandet...) Sedan är det en annan sak att skatten på pension kan missgynna de som vill göra pensionsuttag. Pension efter skatt visade sig inte vara samma sak som lön efter skatt, vilket blev en lite yrvaken insikt nyligen.
Härligt med lite nya pengar på ppm kontot, gick nyss över 620000 där och 3,1milj totalt...
För stunden är fördelningen 53% staten förvaltar, och 47% som ja kan bestämma över(ppm, tjänstepension).
47år
/KGA