
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
SpectrumOne är en pionjär inom förädlad sms- och onlinemarknadsföring som skapar bättre kundrelationer. Med sofistikerade marknadsföringslösningar genererar SpectrumOne, ökad lojalitet och värdefulla insikter om kundpreferenser åt sina samarbetspartners.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Rottneros är en producent av pappersmassa med en global försäljning. Vid Rottneros två svenska bruk – Vallvik och Rottneros – finns en produktionskapacitet om ca 440 000 ton massa per år. Vidare har Rottneros en ny satsning på fibertråg som bland annat används till paketering av livsmedel. Omvärldsfaktorer är av yttersta vikt där massapriset, valutaförändringar (USD, EUR) och insatsvarorna el, kemikalier och ved är de viktigaste.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.

Ni som läser bloggen är så klart välsorterade i skallen och vet vad ruralisering betyder. Men ifall det är någon tillfällig besökare som råkar ramla in på bloggen så kan det kanske vara på plats att förklara rubriken. Ruralisering är motsatsen till urbanisering, det betyder alltså att människor flyttar längre ifrån varandra istället för att flytta tätare ihop. I ett samhälle betyder det att fler flyttar från större städer till mindre städer och till landsbygden än de som flyttar in till de större städerna.
Globalt sett är prognosen fortfarande en stark urbanisering. Jag kommer ihåg när jag köpte mina aktier i Kone för några år sedan och gjorde lite efterforskningar. Då var prognosen att världens större städer skulle växa med 1 miljard invånare de kommande 15 åren. I Stockholm vände dock trenden för några år sedan. Både 2018 och 2019 flyttade fler från än till Stockholm, även om skillnaderna var relativt små.
Nu har jag inte sett några siffror för 2020 än. Men om jag ska gå på anekdoter från min privata omgivning och det jag läste i dagens DN (betalvägg men ni ser kontentan av artikeln i de sju inledande raderna) så kommer trenden vara ännu tydligare i år. En viktig del verkar vara att väldigt många har bevisat för sin arbetsgivare de tre senaste kvartalen att det funkar väldigt bra att jobba på distans. Och att det då inte spelar någon roll om man sitter i en lägenhet i Blackeberg eller villa i Karlstad för att göra distansjobbet. Det kanske till och med är lättare att göra ett bra jobb på en ort där man har råd att bo så stort att man har plats för ett separat kontor i bostaden, istället för att sitta vid köksbordet eller i soffan hela arbetsdagen.
Vi har själva gjort en liknande analys redan för fem år sedan. Att Stockholm har varit bra att bo i under tiden vi skulle jobba och göra karriär då både utbudet av jobb och lönerna för våra branscher varit bättre i Stockholm. Men den dagen man ska leva på passiv inkomst av en aktieportfölj finns ingen anledning att sitta i en lägenhet i Stockholm för vår del. Därför har vi länge planerat för den flytt som kommer ske under 2021.
Frågan är vilken effekt detta kommer få på bostadspriser och löner i framtiden? Allt annat lika borde det dämpa prisuppgången vi sett de senaste 20 åren. Och om fler kan jobba hemifrån och arbetsgivaren får välja på att betala någon som bor i Stockholm 45 000 eller någon som gör exakt samma jobb från Mönsterås 42 000 kr borde även lönerna mellan olika delar i landet jämnas ut. En del av förklaringen till högre löner i Stockholm har varit att arbetsgivaren har behövt kompensera de anställda för högre bostadskostnader. Nu kommer så klart inte alla varken kunna eller vilja jobba på distans och jag misstänker att detta främst kommer gälla personer som redan jobbat några år och lärt känna företagets kultur och visa vad man går för. Att nyanställa någon som aldrig varit på kontoret tror jag personligen inte riktigt på, även om jag läste att 40% av de som jobbar på företaget Zoom aldrig varit på kontoret.
Alla håller inte heller med om att livskvalitén skulle öka på en mindre ort eller landsbygden, det beror så klart på vad man önskar göra på fritiden och var man har släkt och vänner.
Hur tänker ni? Skulle ni som ska jobba minst fem år till kunna tänka er att bara jobba på distans från en annan ort om ni fick möjlighet? Och tänker ni som idag bor på en större ort men planerar för tidig pensionering bo kvar i storstaden den dagen ni ska leva på portföljen?
Jag planerar absolut att flytta från Stockholm och skulle väldigt gärna fortsätta jobba på distans på annan ort. Tyvärr ställer tidsskillnaden till det lite med min föredragna ort. Men vem vet, kanske kommer 6h tidsskillnad uppskattas längre fram då mitt team allt oftare behövs sena kvällar.
Jag tror inte att det kommer bli så stor skillnad efter pandemin. Många som försöker extrapolera situationen under pandemin till efter pandemin, vilket jag tror inte riktigt låter sig göras. Jag tror rätt få kommer jobba hemifrån på heltid när de inte måste. Däremot kommer nog flexibiliteten öka, många som kommer ta någon dag hemma för vissa uppgifter.
Men sen så ser jag inte att min livskvalitet skulle öka av att bo på en mindre ort eller landsbygden heller. Dessutom rätt drastiskt att flytta från vänner och familj.
Fördelen är ju att husen är billigare så man skulle ju frigöra lite pengar, och på totalen säkert kunna jobba mindre sett över hela livet.
Grattis till beslutet! Jag tillhör ju själv en pinne i ovan statistik och även om vi fortfarande har en livlina kvar i form av lägenheten (under uthyrning) i Stockholm har jag svårt att se att vi skulle flytta tillbaka. Livet på landet är så mycket enklare och trevligare. Det handlar för vår del mycket om bostadsyta och att vi bor i min gamla släktgård som är (helt objektivt) helt underbar. Men även andra saker har trillat in på plussidan: Den totala enkelheten när man ska företa sig saker. Allt från att handla (allt finns inom 15 minuters cykelradie med lådelcykel) till aktiviteter. Kulturskolan har typ 0 dagars väntetid och är dessutom avgiftsbefriad (tack Täby!). Min man spelar tennis och i Stockholm får man antingen åka ut i förorten för en speltid alt. stå i livstidskö till en bana i stan. I Hudik ligger tennishallen 7 minuter bort och det finns alltid tider. Det jag huvudsakligen saknar med Stockholm är vänner och kulturliv, men nu under coronaåret har det ju inte märkts någon skillnad mot att bo i stan. Får se hur det känns längre fram. Men med vårt stora hus tar vi ju emot gäster ofta, särskilt under sommaren. Samt de som passerar på vägen norröver vintertid och det är några stycken. Vad jag vill komma till är att jag tror att ni tar ett helt rätt beslut och det ska bli spännande att följa er på den här resan. Hur funkar det med sambon och hennes jobb?
Kalle: Ja jag gick lite till ytterligheter i mitt blogginlägg. Det finns så klart en nivå mitt emellan som flyttar 60-90 minuter från stan. Dvs ett avstånd som är för långt om man ska pendla varje dag men som funkar om man ska in till kontoret två dagar i veckan.
FruEB: Planen har hela tiden varit att min fru ska jobba mindre och mindre och för några år sen trodde vi nog hon skulle slutat helt i slutet av 2020. Men hon har kört på med deltid och tycker det funkar bra. Nu verkar det som det kommer funka att jobba helt på distans och att hon kommer kunna välja allt från 50-100% jobb de kommande åren. Så hennes jobb kommer inte vara en betydande faktor som försvårar flyttplanerna.
spännande spaning!
Trodde verkligen inte det var utflyttning från Stockholm som bilden visar.
För egen del så tycker jag det känns lovade och skönt att uppdrag blir mindre platsbundna och det öppnar upp än mer för att kunna vara vart man vill även om man gör saker på deltid.
Vill inte släppa Stockholm men funderar på att utveckla ett gammalt fritidsboende vi har till en mer påkostad året-om-plats.
Lite off topic men kan inte låta bli att fråga eftersom jag är så nyfiken på vad du tycker:
Vad tror du om att växla Svolder (premie nära 9%, förvaltningskostnader 0.6%) mot Avanza by skoglund (förvaltningskostnad 1.3%)?
Kermit: Jag sålde mina Svolder redan vid 2% premie. Så jag säger kör. Men köper gärna tillbaka Svolder så snart det blir några procent i rabatt igen.
Hej!
Jag ska börja spara i fonder och aktier (både svenska och utländska). Finns det någon nackdel att ha allt i en KF jämfört med att dela upp svenska i ISK och utländska i KF?
Om jag hade kunnat ja, tyvärr kräver mitt jobb fysisk närvaro och går inte att göra från hemmet.
Att bo nära naturen är stort plus skönt med det lugna och stillheten utan trafikbrus och allt annat som kan påverka. Väldigt skönt att kunna ta en löprunda, cykeltur, promenad i skogen för att rensa tankar.
Finns en del nackdelar rent ekonomiskt som jag ser det brist på bra mataffärer typiska hålor har en Ica (dyrt generellt) kanske en annan mataffär till som också har relativt dyra priser jämfört med större städer där man kan välja och vräka. Matkostnader är en av de större utgifterna varje månad för våran del även om boendet fortfarande är på plats ett. Behovet av bil är mycket större för att ta sig fram nu beror det ju på hur långt från civilisationen man bor finns ju alla möjliga varianter av små byar och städer.
Gillar personligen mat väldigt mycket tycker också om att jag hämta inspiration genom att äta något från en restaurang och prova göra det hemma eller något som påminner om det. Storstäder har ett brett utbud av restauranger i alla möjliga prisklasser små hålor har kanske en pizzeria eller konditori eller inget alls.
Tillgång till sjukhus, förskola, skola, aktiviteter för barn är rätt mycket mer begränsad i en håla.
Ja så det lär inte bli på ett tag innan man flyttar ut till något mindre även om jag vill det passar helt enkelt inte i dagsläget. Jobben finns också i storstäder för mig som ej är högskoleutbildad.
Har bott i en håla förrut och bor i en av de större städerna i Sverige.
Om jag minns rätt köpte min far huset för runt 900k mer än 10+ år sedan grannen på andra sidan flyttade för inte så länge sedan sålde för 2,3mil. Priserna stiger också i de mindre städerna beroende på tillgång och efterfrågan samt närhet till andra större städer.
Mvh Anonym-m
Lotta: Så länge din KF är fri från avgift, vilket den är hos tex nätmäklarna Avanza och Nordnet, så är det ingen nackdel att köra allt i KF.
Anonym-m: Utbud av restauranger och inspiration kan jag köpa men inte brist på billiga matbutiker. Även orter med 25-30.000 invånare har ofta både Willys, Lidl och stor ICA. Och att flytta till någon mindre ort än så behövs ju inte för att hitta både billigt boende och närhet till naturen.
Bra och relevant reflektion!
Har för egen del valt att bo på en mindre ort i ca 15 år.Men har genom eget företag hyrt ut mig själv till ett företag i Stokholms området(veckopendling)Det har varit bra villkor och jag har kunnat bo på Hotell och fakturerat kostnaden.Har kunnat spara en hel del penningar ,men förståss har det underlättat att till en början vara sklild och ha utflygna barn.Trist liv skulle svennson förmodligen tänka! Men idag är det plöttsligt ok att sköta allt från hemmakontoret ,vilket känns som att vinna på Lotto ! Så just nu har jag det höga arvodet från 08 området och sköter mitt jobb från mitt hus med strandtomt som kostade mindre en en etta i ett mijon programs område när det inhandlades! Kan också varje dag umgås med min nya fru och hennes bonus dotter! Har redan nu möjlighet till fire ,men gillar också mitt jobb!
Tror inte jag representerar medel svensson som sätter normen ,men för mig vore det perfekt om Ruralisering blev en mega trend!
Älskar dock storstadens kulturliv med restauranger och kulturliv mm. Men för mig räcker det att besöka en metropol ett par gånger om året.
I min dröm får Storstaden gärna vara kvar som mötesplatts/kulturcentrum men kontoret har vi på fickan och kan jobba från var hellst vi befinner oss! Det kanske också vore klokt om det skulle komma fler pandemier!?
Företagen skulle också spara pengar och även ha lättare att rekrytera kvalificerad personal,då det idag är lättare att hitta bostad i centrala London än centrala Stocholm !
Men det senare är också en politisk fråga!
Ingen som nämner det social med att gå till kontoret, det saknar jag något enormt detta året! Men sånt är såklart inviduellt.
Kommenterar på senaste inlägget då jag antar att inte fler än MI30 läser ev kommentarer till tidigare inlägg.
Spinner vidare på något som nämnts i en annan kommentarstråd och konstaterar att nu när Avanza-året summerats så är deras matematik bristfällig. Först visas siffror, du har ökat X kr i år, på nästa sida visas att det är Y%. Vilket inte stämmer om man räknar själv. Jag har drygt 18% utveckling medan Avanza anger det till 3%. Tråkigt, men egentligen spelar det ingen roll.
Jag delar din slutsats om att Stockholm kommer sluta växa, om än av delvis andra orsaker än skrivet ovan. Stockholm och storstaden kommer fortsatt ha dragningskraft. Det kommer inte teams eller andra digitala lösningar att ändra på. Tror jag.
Däremot ser vi en global trend mot ökande klassklyftor och att medelklassens löner står och stampar. Samtidigt leder de ständiga stinulanserna från världens riksbanker till att bostadspriserna stiger tredubbelt mot löneökningen varje år. Med andra ord blir den arbetande medelklassen lite fattigare varje år, medan de med kapitaltillgångar blir lite rikare. Eftersom merparten fortfarande har lön som huvudsaklig inkomstkälla förefaller bostäder bli dyrare för varje dag, månad och år för det stora flertalet. Särakillt unga.
Ett exempel från mitt eget liv, för 10 år sedan var 30 000 kr/mån en helt ok lön. Jag flyttade själv till Stockholm som nyexad ingenjör med den lönen. Det räckte till lån för en 1,5a med balkong i innerstaden. Idag har jag kolleger som tjänar upp mot 40-45 000 kr/mån och som drar sig från att flytta till "dyra stockholm". Inte nog med att priserna stigit mer än lönerna under perioden, nu ska man amortera med. Bättre då med en större lägenhet i "10-minuters staden".. så resonerar många.
Några funderingar.
Kommunalskatten är oftast högre på mindre orter. Är din tanke att du dessutom skall gå ner i lön?
Allt fler lever ensamma. Vill man som ensamstående bo i en liten håla och eventuellt i eget hus? Hur kul är det att bo på en mindre ort utan caféer, museer, konserter, teatrar, restauranger, varuhus?
Slänger eller lagar ni era kläder? Om ni är hyfsat ekonomiska använder ni skomakare, kemtvättar, skräddare, mm. Då måsten ni åka in till stan. Eller tänker ni hasa runt i slitna träningskläder hela dagarna?
Vad säger arbetsmiljölagstiftningen om den fysiska arbetsmiljön vid arbete från bostaden? På kontoret är ju allt från belysning till stol o skrivbord reglerat.
Vem betalar för arbetsyta, kontorsmöbler, och el (Glöm inte nätavgiften). Skall den anställde göra det? Om företaget betalar, vem skall då betala flytten av utrustningen om den anställde slutar?
Jag misstänker att antalet läkarbesök kommer att öka efter detta året. Folk sliter för närvarande ut sina soffor med rygg- och nack-problem som en följd. För att inte tala om att de måste köpa nya soffor.
Många vettiga invändningar. Vi pratar givetvis inte om att Stockholm kommer ligga öde eftersom alla flyttat. Utan kanske att någon enstaka procent kommer byta lägenheten och kontor i Stockholm mot distansarbete från radhus eller villa.
En gissning är att detta generellt sett är mer intressant för barnfamiljer med föräldrar runt 40 än ensamstående på 25 år.
Hängiven följare sedan 2008 här som arbetar med regional utveckling. Kul att du tar upp ämnet, det är minst sagt en spännande utveckling. Det mest spännande är att ingen ännu vet svaret.
Jag tror att du huvudsakligen landat rätt i analysen, 60-90 min för att arbeta på plats två dagar i veckan ligger nog närmast. Jag vill lägga till ett par aspekter ytterligare.
60-75 procent av svenskarna drömmer fortfarande om småhus (radhus el villa) enligt de årliga enkäter som görs. Det har funnits en stark förtätningsdoktrin som få vågat ifrågasätta, vilket lett till att 80 av nya bostäder är lägenheter mot 20 procent småhus. Detta samtidigt som det inte finns plats för så många hus i attraktiva lägen. Så, redan innan pandemin byggdes länge en tillgångsbrist på hus. Pandemin har synliggjort detta, det är i regel personer i familjebildande ålder som funderat på hus som nu tar steget. Kanske mattas det av, eller så accelererar det. Ingen vet.
Min gissning är att många jobb, även om de kan göras på distans gynnas av viss närvaro. Det går att dra på gamla kontakter men är svårt att bygga nya. Nätverken i Stockholm är överlägsna och fysisk närvaro kommer efterfrågas. Fy satan vad det kommer lunchas i vår och sommar när reglerna lättas upp.
De människor som söker sig bort kommer också söka sig till likasinnade. Åre och Visby är exempel på hur små mini-stockholm har bildats av Stockholmsexiler, vilket i sin tur attraherar fler Stockholmare. Jag tror att städerna i Mälardalen, både små och stora kan gynnas, vilket redan syns i huspriserna. Men det gäller att förutsättningarna passar den utbildade medelklassen. Bra skolor, restauranger, andra högutbildade familjer. Västerås, Linköping, Örebro, Uppsala ligger i topp. Se deras befolkningskurvor. Men även Strängnäs, Mariefred, Enköping, Nyköping. Städer med problem, ex Eskilstuna och Gävle lockar inte lika mycket.
Några går kanske all in på landsbygden, de som faktiskt vill konsumera mindre och leva enklare. Men det finns svårigheter med det. Värmland är ett bra exempel, Karlstad går riktigt bra, men alla kommuner utom två i länet har befolkningsminskning. Att flytta till en sådan kommun är en stor risk, sjunkande huspriser, ständigt sämre service, mer sociala problem, högre skatt. Jämför Filipstad där befolkningen minskar mest i Värmland med Karlstad. Det är 45 minuter bort men ett hus där kostar 20-25 procent av ett hus i Karlstad. Siste man släcker lampan i kommunhuset.
Jag tror också att villaområdena runt Stockholm kommer att gå starkt. Som du brukar skriva är det få som lever snålt, folk vill spendera pengarna och nöjet och den sociala statusen finns i Stockholm. Distansarbete tar ju bort Stockholms största nackdel, de långa restiderna. Dels måste man inte resa i ridningen längre för att sitta vid skrivbordet kl 9. Ingen bryr sig länge var och när du jobbar, bara du dyker upp på mötet kl 10. Livet i en Villa på Värmdö, i Sigtuna, Salem, Upplands Bro blir bra mycket mera dräglig när du bara behöver lämna den två dagar i veckan.
Villorna ännu närmare stan är lika unika som lägenheter på Strandvägen, några fler kommer inte att byggas. Vissa rivs till och med och ersätts av flerbostadshus. Oavsett om bostadsmarknaden går upp eller ner som helhet tror jag att villor i Stockholms stad i och länets centrala kommuner kommer att bli dyrare relativt resten av bostadsmarknaden.
En sak till angående utflyttningen. Sådana siffror är svåra att analysera, befolkningen i Stockholm ökar fortfarande mer än resten av landet. Födelsenettot är högre och utrikes flyttnetto, så har det varit länge. Det som är avgörande är underliggande faktorer. Den grundläggande dynamiken är att yngre flyttar till Stockholm efter utbildning för jobb, flyttar "hem" igen efter att två barn fötts. Då flyttar alltså fler ut än in eftersom familjen dubblerats i antal. Det andra är att Stockholm är transitstad för utrikes inflyttning vilket belastar inrikes flyttnetto.
Det som är intressant är vilka som flyttar och varför och vilka som tar dess plats. Är det exempelvis högutbildade programmerare som flyttar till Stockholm från utlandet som konkurrerar ut nyutexaminerade studenter från bostadsmarknaden? Eller är det att fler asylsökande klämmer in sig i redan befintliga lägenheter?
Om några år har vi svaret. Men jag känner mig trygg med att Stockholm kommer fortsätta dominera Sveriges ekonomi. Jag köpte Atrium Ljungberg på dippen. AL har fastighetsutveckling i helt rätt lägen. Pandemin gör kanske att utvecklingen går långsammare men jag tror inte den ändrar riktning. Kontoren är en viss risk men det kommer jämna ut sig på sikt. Så jag ser faktiskt bättre läge i AL än Castellum.
Kul ämne! Verkligen nyfiken på vart din flytt går! Vi har själva efter två års velande valt att Stanna med barnen i Stockholm. Har varit riktigt nära att lämna men det blir för torftigt rent socialt att jobba så mycket på distans som det skulle innebära för min del. Vi är ju snåljåpar och äter inte ute men bjuder gärna hem vänner och har ett rikt socialt liv i Stockholm. Skogen och tystnaden kan vi njuta av på landet när vi är lediga. Vi började sent med vår sparresa pga olika händelser i livet och har därför valt att satsa på deltid och mycket ledighet framför tidig pension. Även om vi ändå sparar 25-30 procent =)
Stort tack för svar och ett minst lika stort tack för din blog.
Mitt resonemang grundar sig på hur jag ser på börsen och värdering av olika aktier. Med andra ord, vilka aktier ska jag köpa?
Det jag har hakat upp mig på är att så många, i den allmänna debatten, överdriver risken för kontorsdöden i större städer på grund av att folk kommer att jobba i hemmet.
Ilija Baltian gick ju ut och sa att det inte finns någon marknad för dyra fastigheter i Stockholms innerstad. Samtidigt lhar SBB sitt huvudkontor på Strandvägen i Stockholm. Jag anser att han snackar skit hör.
Glömde en detalj i mitt inlägg. Antalet skilsmässor kommer att öka dramatiskt om båda i familjen skall trampa på varandra i hemmet hela dagarna.
Avslutar här debatten vad gäller denna tråden med ett Gott nytt år och lycka till på börsen!
Uppskattar era kommentarer mycket då jag själv inte är någon expert utan kastade ur mig inlägget lite på uppstuds efter att ha tänkt på ämnet några minuter.
Lite sen på bollen här när jag läser ikapp, men jag reagerar lite över hur många fördomar som flyger hejvilt i kommentarsfältet här. Som om enda alternativet till att bo i Stockholm är att sitta i en stuga i Norrlands inland och ruttna med närmsta granne 3 mil bort. Kära nån. Vill bara flika in att det går alldeles utmärkt att ha ett rikt socialt och kulturellt liv även i mindre städer - du kanske inte har 70 likadana caféer att välja på, nej, men kanske räcker det med 5? Det hittar du i de allra flesta städer med runt 20 000 invånare skulle jag tro...
I övrigt hoppas jag själv på större flexibilitet framöver, även om inte alla såklart ska jobba hemifrån hela tiden, men jag tror att det vore mer hållbart i många avseenden. Har dessutom fått för mig att just flexibilitet i tid och plats i arbetslivet är något som efterfrågas allt mer av framför allt de yngre generationerna som är på väg ut nu. Ska hur som bli spännande att se hur företagen resonerar när pandemin (förhoppningsvis snart) äntligen lägger sig!