29 Dec, 2020

Ruralisering

Ni som läser bloggen är så klart välsorterade i skallen och vet vad ruralisering betyder. Men ifall det är någon tillfällig besökare som råkar ramla in på bloggen så kan det kanske vara på plats att förklara rubriken. Ruralisering är motsatsen till urbanisering, det betyder alltså att människor flyttar längre ifrån varandra istället för att flytta tätare ihop. I ett samhälle betyder det att fler flyttar från större städer till mindre städer och till landsbygden än de som flyttar in till de större städerna.

Globalt sett är prognosen fortfarande en stark urbanisering. Jag kommer ihåg när jag köpte mina aktier i Kone för några år sedan och gjorde lite efterforskningar. Då var prognosen att världens större städer skulle växa med 1 miljard invånare de kommande 15 åren. I Stockholm vände dock trenden för några år sedan. Både 2018 och 2019 flyttade fler från än till Stockholm, även om skillnaderna var relativt små.

Nu har jag inte sett några siffror för 2020 än. Men om jag ska gå på anekdoter från min privata omgivning och det jag läste i dagens DN (betalvägg men ni ser kontentan av artikeln i de sju inledande raderna) så kommer trenden vara ännu tydligare i år. En viktig del verkar vara att väldigt många har bevisat för sin arbetsgivare de tre senaste kvartalen att det funkar väldigt bra att jobba på distans. Och att det då inte spelar någon roll om man sitter i en lägenhet i Blackeberg eller villa i Karlstad för att göra distansjobbet. Det kanske till och med är lättare att göra ett bra jobb på en ort där man har råd att bo så stort att man har plats för ett separat kontor i bostaden, istället för att sitta vid köksbordet eller i soffan hela arbetsdagen.

Vi har själva gjort en liknande analys redan för fem år sedan. Att Stockholm har varit bra att bo i under tiden vi skulle jobba och göra karriär då både utbudet av jobb och lönerna för våra branscher varit bättre i Stockholm. Men den dagen man ska leva på passiv inkomst av en aktieportfölj finns ingen anledning att sitta i en lägenhet i Stockholm för vår del. Därför har vi länge planerat för den flytt som kommer ske under 2021.

Frågan är vilken effekt detta kommer få på bostadspriser och löner i framtiden? Allt annat lika borde det dämpa prisuppgången vi sett de senaste 20 åren. Och om fler kan jobba hemifrån och arbetsgivaren får välja på att betala någon som bor i Stockholm 45 000 eller någon som gör exakt samma jobb från Mönsterås 42 000 kr borde även lönerna mellan olika delar i landet jämnas ut. En del av förklaringen till högre löner i Stockholm har varit att arbetsgivaren har behövt kompensera de anställda för högre bostadskostnader. Nu kommer så klart inte alla varken kunna eller vilja jobba på distans och jag misstänker att detta främst kommer gälla personer som redan jobbat några år och lärt känna företagets kultur och visa vad man går för. Att nyanställa någon som aldrig varit på kontoret tror jag personligen inte riktigt på, även om jag läste att 40% av de som jobbar på företaget Zoom aldrig varit på kontoret.

Alla håller inte heller med om att livskvalitén skulle öka på en mindre ort eller landsbygden, det beror så klart på vad man önskar göra på fritiden och var man har släkt och vänner.

Hur tänker ni? Skulle ni som ska jobba minst fem år till kunna tänka er att bara jobba på distans från en annan ort om ni fick möjlighet? Och tänker ni som idag bor på en större ort men planerar för tidig pensionering bo kvar i storstaden den dagen ni ska leva på portföljen?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.