24 May, 2019

Självbedrägeri på resan mot ekonomisk frihet

Anders Gustavsson (fd Onkel Tom numera Tid och Pengar) la igår upp en film på Youtube om 5 självbedrägerier som gör att man lurar sig själv att tro att det fria livet ska bli så mycket bättre än vad det verkligen blir. Det var så mycket i filmen som jag inte håller med om att jag känner mig tvungen att skriva ett inlägg om den.

Innan jag går in på exemplen och argumenten vill jag dock förtydliga att det absolut finns något i grunden som stämmer i Anders tankar. Det vill säga att om nu någon tror att alla livets problem och utmaningar automatiskt försvinner bara för att man slipper jobba så är det givetvis inte så. Jag känner dock inte riktigt igen att någon påstått det. 

Det är heller inte så att man helt plötsligt blir en helt annan person som bara för att man inte längre jobbar som kommer gilla att träna, äta nyttigt och läsa böcker om man idag hatar dessa saker. Så tror man att livet kommer förändras i grunden och ens egna personliga svagheter kommer försvinna där i framtiden bara för att man inte längre ska jobba så kommer man nog bli besviken. Så även om jag håller med om viss andemening att man inte ska skjuta upp saker utan sätta igång med bra vanor och det liv man vill leva så snart som möjligt måste jag ändå bemöta argumenten i de 5 punkterna som Anders tar upp, det är nämligen så mycket som är en direkt motsats till min egen åsikt och erfarenhet.

Påstående 1 
”Många som har blivit ekonomiskt fria har inte blivit så äventyrliga som de hoppats och därför blir de deprimerade”.

Jag frågade Anders på Twitter om det fanns någon källa för mig veterligen har det inte gjorts några studier på gruppen personer mellan 35 och 55 år som sparat ihop pengar och sen slutat jobba. Då det inte fanns någon källa på påståendet är det lite svårt att bemöta just att många blir deprimerade av att inte jobba. Däremot vet jag att lyckoforskningen visar att folk i allmänhet är som minst nöjda med livet mellan 30 och 50 dvs under perioden då man många gånger jobbar som mest. Och lyckligast i livet mellan 60 och 75 då man många gånger jobbar mindre eller har slutat jobba helt.

Det finns också studier som visat att stora grupper som fått sluta jobba vid 55 har levt ett hälsosammare liv än de jämngamla personer som fick jobba vidare till normal penisonsålder. De blev nog inga äventyrare men bättre sömn, mindre stress och mer motion ansågs i studierna vara förklaringen. Om det i framtiden blir vanligare med personer som sparar halva lönen och slutar jobba i ung ålder kanske det går att utföra några studier och se om man blir mer eller mindre lycklig eller deprimerad av att sluta jobba i förtid.

Påstående 1b
”Man har åtaganden även som fri, det vill säga livet blir inte så fritt som man hoppas.”

Så är det ju absolut men det ser jag inga nackdelar med. Att ha åtaganden, finnas i ett sammanhang, fungera ihop med andra människor och ha en tid att passa varje vecka ser jag inte som något problem. För mig har målet varit att spara ihop pengar så jag inte behöver jobba inte att kunna avinstallera kalenderfunktionen på telefonen.

Påstående 2
”Målet är att kunna umgås mer med sin partner och sina vänner. Problemet är ju att de jobbar när du är ledig. Ska du träffa dom måste du anpassa dig till deras tider så du blir inte helt fri.”

Återigen är det för mig inget problem att behöva anpassa mig till andra människor. Fri är att kunna välja själv inte att inte behöva göra något någonsin. Jag kan bara tala för mig själv men jag har mycket lättare att träffa de personer jag vill prioritera att träffa nu när jag inte har något jobb. Jag tar en promenad eller springer regelbundet med några olika pappalediga personer, jag tränar ibland på gym med en annan kompis på hans lunchrast, jag åker ibland över halva stan för att äta lunch med någon kompis på dens lunchrast, jag behöver ytterst sällan tacka nej till en kvällsaktivitet för att jag är på jobbresa på annan ort just den dagen, min fru har gått ner i tid så vi har mer tid ihop på dagtid på vardagar. Bor man på en större ort så kan man söka kontakt med andra fria personer och jag har regelbunden kontakt med tre personer som liksom mig också slutat jobba.

Påstående 3
”Ibland lyfts möjligheter fram att hoppa in på enklare jobb för att tjäna lite extra pengar som fri. Men ett skitjobb som att sätta granar, vikariera i skolan, vara mystery shoper, göra undersökningar på nätet eller blogga är fortfarande lågavlönade skitjobb även om du är fri.”

Här håller jag återigen inte med alls. Jag ska inte märka ord och ifrågasätta skitjobb utan tror jag förstår vad han menar. Men för att ta ett konkret exempel så ska jag jobba som röstmottagare på valet på söndag, vilket jag även gjorde i höstas. 12 timmar ganska enformigt jobb en söndag som avslutas med rösträkning fram till kl 23 med typ 2500 kr i lön för hela dagen. Hade jag gjort det 4 dagar i veckan året runt så hade jag köpt att det kunde kallas skitjobb. Men som jobb man gör 2 dagar per 4 år är det riktigt roligt och känns som en bra grej att hjälpa till med. Jag har även hjälpt till på friluftsdagar på en skola. Att sköta vätskestationen och sen plocka in kontrollerna på en orientering tycker jag är rätt kul, men jag skulle absolut inte vilja bli idrottslärare och ansvara för dessa skrikiga ungar 30 timmar i veckan.

Påstående 4
”Det är inte lättare att starta företag som man tjänar pengar på bara för att man är fri. Man måste fortfarande hitta kunder och sälja något tillräckligt dyrt för att bära kostnaderna. Ekonomisk framgång och generell känsla av framgång hänger ihop, dvs om man gör något som inte funkar ekonomiskt kommer det kännas misslyckat och tråkigt även om man inte behövde pengarna.” 

Det här beror ju verkligen på vad man vill starta för företag. Ska man bygga en app som kostar 1 miljon att utveckla och säljs för 10 kr styck så håller jag med om att det blir inte lättare för att man är fri (förutom att man kan lägga ner eget jobb utan att ta ut lön under tiden). Break even går fortfarande vid 100 000 nedladdningar och inget talar för att det blir mellan 100 000 och 101 000 som köper appen. Dvs antingen blir det fiasko eller succé och det kommer kännas tråkigt med ett fiasko även om man har pengar sen tidigare.

Jag tycker dock att företagande som ekonomiskt fri kan se ut på så många fler sätt än vad det behöver göra om man ska kunna plocka ut minst 20 000 kr i månaden för att ha råd man mat och hyra. Den ekonomiskt fria personen som brinner för träning kan sätta upp lappar om bootcamp på lokala idrottsplatsen 50 kr per gång och den som älskar blommor kan sätta upp lappar om att hjälpa till att sätta ihop brudbuketter. Två troligtvis ganska bedrövliga sätt att försörja sig som heltidsjobb för den som håller på att bilda familj och ska spara ihop pengar till första bostaden, men för den ekonomiskt fria personen kan det vara superkul med fyra besökare på träningen eller att få fixa tre brudbuketter om året. Jag har själv ett antal olika projekt som ger mig någon tusenlapp i månaden (till låg skatt) som alla är så roliga att jag skulle göra det även om jag inte fick pengar, men skulle jag försökta kombinera ihop fler liknande uppgifter med kniven mot strupen att få ihop 45 000 kr i månaden hade det blivit både stressande och tråkigt. Timlönen hade dessutom blivit sämre då jag nu kan fokusera på den lägst hängande frukten. 

Påstående 5
”Många planerar att som fria ska de träffa så mycket intressantare människor som ger så mycket mer än de tråkiga kollegorna. Men så blir sällan fallet. Det är svårt att hitta mer givande relationer än de man har med sina kunder och kollegor. Som fri slutar det ofta med att man sitter hemma och twittrar med personer man aldrig träffat i verkliga livet” 

Jag hade säkert our med kollegorna och ännu mer otur med kunder och leverantörer. För det här känner jag inte heller igen. Sen är det klart att det inte är så att man helt plötsligt får tillgång till en massa superintressanta människor bara för att man inte jobbar. Här har man nog ödet och ansvaret i sina egna händer oavsett om man jobbar eller inte, men nog ska man lyckas hitta någon mer givande relation privat än man har med gubben som är inköpare hos företaget som din arbetsgivare säljer grejer till. 

Jag hoppas ni som kollat igenom Anders film (och Anders själv om du läser det här) tycker jag fångat andemeningen i det han säger någorlunda i mina citat. Men det är sammanfattningar och min tolkning så ni som vill få hela bilden bör kolla filmen och bilda er en egen uppfattning vems version ni köper.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.