
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Rottneros är en producent av pappersmassa med en global försäljning. Vid Rottneros två svenska bruk – Vallvik och Rottneros – finns en produktionskapacitet om ca 440 000 ton massa per år. Vidare har Rottneros en ny satsning på fibertråg som bland annat används till paketering av livsmedel. Omvärldsfaktorer är av yttersta vikt där massapriset, valutaförändringar (USD, EUR) och insatsvarorna el, kemikalier och ved är de viktigaste.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energys inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande olje- och gastillgångar samt också genomföra egen prospektering. Bolaget har en uttalad strategi för att öka tillgångsportföljen, som innebär att de olika delarna: produktion, utveckling av befintliga innehav och utforskning av områden kring befintliga fält ska bidra i följande proportioner 40:40:20.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.

Jag lovade återkomma till ytterligare en fråga från kommentarsfältet. Denna gång kring om det var smart att ta lite högre risk i början av sparandet då de faktiska summorna är lägre och en nedgång i procent inte svider lika hårt.
Precis som med frågan kring behovet av buffert från förra inlägget så är det ingen enkel fråga med ett svar som är rätt eller fel. Jag kommer istället utgå från min egen erfarenhet från de 15 år då jag sparat pengar målmedvetet och vad jag skulle gjort annorlunda om jag börjat om idag.
För det första tycker jag det finns en poäng med att börja bygga den långsiktiga portfölj som man vill behålla på extremt lång horisont redan från början. Oavsett om det är aktiefonder eller aktier så tycker jag det är en skön känsla att månadsköpa varje månad och se det som att man för varje månad tar sig närmare det långsiktiga målet i fler fondandelar eller fler aktier oavsett hur kursen går upp eller ner på kort sikt. Man kommer då bort från lite av fixeringen vid de dagliga svängningarna på börsen. Så här gjorde jag inte alls själv och det finns i stort sett inget i min portfölj idag som var där redan 2010. Det hade varit både roligt och motiverande att sätta upp målet om 2500 aktier i Investor redan 2005 och börja den långa men ändå spikraka resan mot målet utan massa krångel, bara genom att köpa 5-10 nya Investor varje månad. Är man helt inriktad på fonder så kan det vara lite svårare då man sällan tittar på antalet fondandelar, men sätt då upp målet att ha stoppat in 1 miljon styck i 4 olika fonder år 20XX så tar du dig även här närmare och närmare målet för varje månad. Och med största sannolikhet kommer värdet vara över 1 miljon styck där i framtiden, om du gjort kloka fondval. Det här tycker jag alltså talar för att inte ta större risk i början, utan helt enkelt sakta men säkert jobba på mot ett och samma långsiktiga mål då varje sparad tusenlapp för dig närmare samma mål, oavsett om den sparas år 1 eller år 10.
Därmed inte sagt att jag själv agerat så här alla gånger historiskt. Under en period 2006-2007 hade jag en taktik där tänkte att extra sparande utöver mitt fasta månadssparande skulle investeras i högriskaktier, rena lottsedlarna. Tanken var helt enkelt att det var pengar jag hade råd att förlora då jag redan uppfyllt det ordinarie och fasta sparandet. Det kändes rätt då, men nu i efterhand tycker jag det hade varit bättre att köpa stabila utdelare eller indexfonder även för dessa extrapengar. Det hade sparat mig massa huvudbry och snarast ökat min motivation. Avkastningen är inte så mycket att säga något om, utan här får man mer fundera på själva strategin snarare än exakt hur det gick med facit i hand.
En annan grej som ökade min risk under tiden jag var på jakt efter första miljonen var att jag vid ett tillfälle tog ett lån med lägenheten som säkerhet som jag köpte aktier för. Lånet var på 100 000 kr och skedde i en tid när jag sparade 10 000 kr i månaden och hade 500 000 kr i nettoförmögenhet. Det här tycker jag är lite intressant när man pratar om att ta större risk i början av sparkarriären. Det här var alltså ett lån på 20% av mitt egna kapital som jag kunde betala tillbaka på 10 månaders nysparande om jag ville. Lånet togs hösten 2008 efter en börsnedång på cirka 50%. Hade börsen fortsatt ner så hade jag fortfarande kunnat hålla emot rätt bra genom mitt månadssparande som motsvarade 2% av portföljens värde varje månad i nytt sparande. Skulle jag tagit ett lån på 20% av nettoförmögenheten idag skulle det motsvara kanske 75 månaders nysparande, även om jag började jobba heltid igen. Både högre risk och mer påfrestande för nerverna, trots att belåningen i procent är den samma.
Om jag helt plötsligt fick en portfölj på 50 miljoner att förvalta för min egen del skulle jag välja lägre risk än vad jag har på dagens portfölj, då det mer skulle handla om att bevara kapitalet än att maximera avkastningen.
Klarar man bara av svängningarna rent mentalt så tycker jag ändå det finns en viss poäng i att tillåta lite större volatilitet till exempel via en liten belåning när beloppen är mindre och nysparande utgör en krockkudde vid nedgång. Men hellre då att svängningarna baserat på indexfonder med liten belåning än att man hoppar in och ur högriskinvesteringar. Den aktie eller fond som man inte vill äga i 10 år ska man inte äga i 10 minuter.
"Om jag helt plötsligt fick en portfölj på 50 miljoner att förvalta för min egen del skulle jag välja lägre risk än vad jag har på dagens portfölj, då det mer skulle handla om att bevara kapitalet än att maximera avkastningen."
Hur skulle du förvalta en sådan mindre riskfylld portfölj? Mindre andel aktier/aktiefond? Ersatta med vad? Men hur skulle dessa alternativ öka risken på annat sätt?
Vid vilken uttagsprocent anser du att du skulle kunna börja sänka risken på detta sätt?
Slutklämmen med 10 min - 10 år var klockren! Känns så klokt!
Storugglan: Ska erkänna att jag inte planerat i detalj men med 50 miljoner skulle jag nog köpa preferensaktier för 10 miljoner, betala av hela bolånet, ha någon miljon i likvider och kanske till och med överväga lite guld.
Spännande resonerat kring om du hade 50 miljoner. Det betyder alltså att även du tycker man ska sänka risken vid högre summor, vilket frågeställningen gällde. Eftersom skulle agera likadant själv.
Har för mig att du skrev för länge sedan att målet var 1 mkr innan 30, 3 mkr innan 35 och 10 mkr innnan 40. Du resonerade som så att när du väl hade byggt upp ett kapital skulle du kunna ta risker för att snabba på tillväxten.
Kommer du ihåg hur du tänkte kring detta d.v.s varför det skulle gå så mycket snabbare med mer kapital? Menade du snöbollseffekten av ränta på ränta eller var det några andra investeringsmöjligheter som skulle dyka upp med en större portfölj?
Anonym: Ja helt klart. Om man kan leva exakt det liv man önskar genom att ta ut 2% om året ur portföljen tycker jag absolut man ska sänka risken jämfört med om man behöver ta ut 4-5%. Däremot är jag skeptisk till en strategi som siktar på 20% om året om det samtidigt ökar risken för -100%.
Skattejuristen: Det var ingen större vetenskap i målen ska jag erkänna. Men tanken var att jag skulle kunna spara ihop första miljonen men sen med hjälp av investering och avkastning nå mål 2 och 3. Jag trodde nog på den tiden att det med 10 års erfarenhet och 5 miljoner i kapital skulle lättare än vad jag idag tycker att det är att hitta 15% avkastning om året.
Jag har en plan till dig!
Rör inte ditt kapital, och lev som en vanlig knegare med jobb som är lätta att få, lokalvårdare, omvårdare, McDonalds osv! Du struntar i hur hög lönen är och jobbar med vetskapen om att du egentligen inte behöver jobbet. Lev enbart på den lönen! Sen skriver du om erfarenheterna kring det, vore oerhört spännande analys!
Och ingen gör ju så klart veta på äldreboendet att den nya tröga timvikarien egentligen är mångmiljonär!
Jag vill minnas att du ökade sparandet i Ryssland när den höll på att dyka under kriget i Ukraina? Det var väl också ganska modigt och egentligen imponerande - och blev bra antar jag (om man bortse från etiken....;) )
Planen: Vad skulle syftet vara tänker du? Ser ju viss nedsida för mig med att jobba som städare för pengar jag inte behöver.
N: Ja det blev lyckat men ändå inget jag skulle rekommendera. Går ju inte att avgöra om en chansning är rätt eller fel utifrån utfallet med facit i hand.
Hej!
Tack för en intressant blogg, jag har läst delar av den och din förra. Tyvärr får jag erkänna att jag passerat 30 men inte gjort din resa, delvis pga sena studier. Nu ny i arbetslivet (igen) har jag äntligen börjat spara mer ordentligt, och planerar att försöka så gott jag kan att komma ikapp mina jämnåriga kamrater i förmögenhet och se till att spara och investera. Sparar 30-35% av nettolönen just nu vilket kan komma att höjas beroende på löneutveckling m.m.
Sparar just nu allt i sparkonto och känner mig osäker på hur och när jag ska starta med köp av aktier. Men har väl en fundering till att fortsätta spara och avvakta under hösten hur börsen beter sig och ev börja inköp varje månad vid årsskiftet beroende på läget då. Någon gång måste ju första köpen komma även om vissa av aktierna fortsätter neråt. Har du några tips på litteratur, bloggar etc. för en som mig som vill få ökad kunskap om aktier, fonder etc.?
Har du andra tips för såna som mig? Som börjar denna resa senare än de flesta, med sämre förutsättningar, förlorade år av sparande etc. etc.
Fattar inte varför du sparar på sparkonto? Sätt upp ett autogiro till ett par indexfonder nu direkt och kör igång! Om du just kommit igång och ska spara 30-35% av lönen nu och kanske ännu mer i framtiden behöver du verkligen inte grubbla på om börsen ska gå upp eller ner närmaste året. Det kommer spela minimal roll eftersom du än så länge har lite pengar investerade och stoppar in mycket nya pengar varje månad.
Ja det är sant kanske. Vill bara inte börja med att köpa när det är högt värderat för att se allt gå nedåt från start.. Men jag får tänka till en extra vända helt enkelt.
Tack för svar, och snabbt sådant med! :)
Om jag inte vill spara i ISK, men vill köpa aktier varje månad, finns det ett lätt sätt att deklarera vid en försäljning efter några år?
Du behöver inte deklarera i ISK så det kan inte bli lättare. Bara köpa aktier i den takt du vill så läggs det på några kronor automatiskt på din vanliga deklaration löpande baserat på aktuellt värde i din ISK.