8 Jul, 2022

Var din egen VD

Jag och min fru har som jag skrivit om många gånger tidigare kick-off/konferens två gånger om året. Konceptet är taget från arbetslivet där många är duktiga på att sätta mål, jobba ihop som grupp mot dessa mål, följa upp och mäta resultat. I privatlivet är man däremot ofta mindre noga med dessa punkter, trots att många säkert är minst lika intresserade av framgång privat som att det ska gå bra för ens arbetsgivare. När vi insåg detta var blev det självklart för oss att börja jobba lite mer strukturetat med möten där vi gör anteckningar, fördelar ansvar för olika grejer och följer upp på kommande möten. Det är stor skillnad att prata lite över bordet vid middagen och sitta ner och ha ett strukturerat möte med punkter och  protokoll.

Tidigare har vi haft dessa två möten lite slumpvis utlagda över året men sen ett par år följer vi kalendern och kör ett strax efter årsskiftet och ett strax efter halvårsskiftet. Lite likt bolagens Q2-rapport och helårsrapport. Och med inspiration från det tänkte jag skriva ett litet VD ord inför det kommande mötet (egentligen är så klart frugan VD och jag snarare CFO för hushållet). Tanken är att jag ska tvingas tänka igenom läget, beskriva det i lite lagom positiva ordalag och lägga fram så kloka beslut och motiveringar att det skulle tåla marknadens och analytikernas kritiska ögon inför ett följande confcall med frågestund.

Jag tror det här är en bra övning för alla där ute, egentligen ännu bättre om du inte har någon partner du delar ekonomin med och ingen blogg där du löpande tvingas sätta ord på vissa tankar och handlingar. Du har säkert någon tanke varför du valt rörlig eller bunden ränta, varför du amorterar mer eller mindre, varför du har en så koncentrerad portfölj eller månadssparar i just fond X. Men att få skriva ner det kan vara nyttigt. Och visst gillar vi VDar som visar på någon form av handlingskraft eller anpassning nu när tiderna förändras? Vad kan du skruva på för att visa att du är proaktiv i dessa tider och som skulle göra en fiktiv marknad lite imponerad och skicka upp din aktiekurs 5%?

Här kommer så mitt VD-ord

Under det första halvåret 2022 har världsläget skiftat markant och de ekonomiska förutsättningar som vi levt med under många år förändrats. Efter en lång period med låga räntor, betydande stimulanser och goda börsårs steg såväl inflation som räntor under inledningen av året. Kraftigt ökade energi- och råvarupriser har satt fokus på vår kostnadskontroll i såväl energianvändning i hushållet, transport samt inköp av livsmedel. Sammantaget lever vi nu i en tid av ökad osäkerhet inom flera områden.

Aktiemarknaden har påverkats starkt av utvecklingen i omvärlden och Stockholmsbörsen minskade med hela 28 procent under det första halvåret. Som en konsekvens av de fallande börskurserna minskade även vår portfölj till 11,5 miljoner vilket motsvarar en nedgång på 15 procent sedan årsskiftet.

En viktig del av vår strategi är att använda en del av vårt kassaflöde för att skapa investeringskapacitet över tid, vilket möjliggör kontinuerliga investeringar i innehavsbolagen. Detta är extra intensivt under en period som vi nu befinner oss i där vi har arbetsinkomster som täcker våra löpande kostnader vilket gör att utdelningen kan återinvesteras till 100%. Jag vill göra marknaden uppmärksam på att detta är övergående och inom några år kommer återinvesteringen som andel av utdelningen minska. Det senaste halvåret har vi investerat runt 200 000 kr i främst Sampo, Investor, Industrivärden, Diös, SBB D och Sagax D, något som gör att vi har goda chanser att slå 2022 års utdelning under 2023. Trots att utdelningsåret 2022 är kraftigt gynnat av Sampos extrautdelning. Under det första halvåret har hela innehavet av Volati pref avyttrats då vi bedömt att den högre direktavkastningen i SBB D inte återspeglas i bolagsrisken.

Givet den osäkra omvärldssituationen känns det bra att kunna konstatera att samtliga portföljbolag gör vinst och delar ut pengar. Bolagen har framgångsrikt vidtagit olika åtgärder för att hantera de nuvarande utmaningarna, men även vidmakthållit fokus på ett mer långsiktigt perspektiv i termer av bland annat ett målinriktat utvecklings- och innovationsarbete. Det är en god utgångspunkt för framtida värdeskapande.

I osäkra tider som dessa är det glädjande att kunna uppvisa en så stark balansräkning. Portföljen är obelånad och fastigheten belånad till 30% av marknadsvärdet. Fastigheten har också genomgått vissa förbättringar det senaste 1,5 året vilket tagit över resultaträkningen och utan att ny värdering skett av fastigheten. Den verkliga belåningsgraden kan därför antas vara ännu lägre än 30%. Räntekostnaden på bolånet har stigit från ca 0,7% till ca 1,5% och bedöms stiga ytterligare under andra halvåret. Familjen har ett mål att räntekostnaden inte ska överstiga 1 500 kr per månad över tid och vid fortsatta räntehöjningar kan amortering bli aktuellt. Med anledning av högre ränta och lågriskstrategin har familjen valt att inte nyttja tillgängliga krediter för köp på aktiemarknaden. Vi bedömer en real avkastning över tid på 4% om året som tillräcklig för att uppfylla våra mål med livet vilket vi tror att börsen har goda chanser att avkasta från halvårsskiftet 2022 och 40 år framåt. Detta utan behov av ökad risk genom belåning. Att någon annan med högre risk kan bli rikare snabbare än oss är ingen tragedi.

Ps. Jag snodde hela upplägget samt alla floskler kring "osäkra omvärldssituationen" och bolagens "målinriktide utvecklings- och innovationsarbete" från Industrivärdens VD-ord för andra kvartalet. Ds.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.